Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    Mégegyszer a Hiltiről.

    Legelőször is:
    Ez valódi prémium márka, valódi tartalommal. Számos területen jelen van a Hilti, de valóban, a fő csapás az az építőipar. A faiparban inkább a Festool tölt be hasonló szerepet.
    Nincs a világon olyan márka, amelyik minden fejlesztést elsőre maximálisan eltalál, mégis elmondható, hogy aki igazán törekszik rá, az közel fog járni hozzá. Ilyen a Hilti és a Festool. Méltán drága gépek ezek.

    S hogy mennyire drágák?
    Gyerekek! Én szovjet barkácsgépen szívtam a cicit fiatalon. Egy gyalu egy havi fizetés volt, egy kézi körfűrész szintén egyhavi fizetés volt, egy barkácsgép pedig kéthavi. Nem ecsetelném, hogy melyik gép mit tudott ennyiért. Ennek tükrében ne csodálkozzon az, aki nem ad ugyanennyi pénzt a piacon ma fellelhető legprofibb márkáért, és én azt gondolom róla titkon, hogy puha pöcs, dolgozzon akkor tecsógazdaságossal, ha ő ahhoz hasonlítja a Hilti meg a Festool árát.

    Nyilván van, akinek nem éri meg, mert nem használ egy gépet olyan intenzíven, hogy a legdrágább legyen a legkifizetődőbb. Az válassza a számára kifizetődőbb alternatívákat. De egy Hiltire fanyalogni - bármilyen aspektusból! - szó szerint annyit tesz, hogy savanyú a szőlő.

    Kitérnék néhány szó erejéig a Hilti új szervizszabályozására:

    Minden egyes Hilti darab komoly értéket képvisel. Használtan is! Ebből fakad, hogy lopják, hamisítják előszeretettel. Ezek komoly érvágások a Hiltinek, és lépnie kellett rá. Méltán. Aki occóért akar beszerezni a használtpiacon egy Hiltit, azt nem igazán izgatja ez a kérdéskör. Azonban aki beruházott, és hipp-hopp, ellopták a Hiltijét, az már másként tekint erre a témakörre. Az nem azt látja benne, hogy milyen gorombán dirigál neki a Hilti, hanem azt, hogy ezt az ő védelmében teszi. Mert ha azzal is kockázatossá teszik az egyébként sem kockázatmentes használtgép vásárlást, hogy nem engedik sufnikban, orgonabokor alatt kicserélni egy fúrókalapács ütőművét, máris leértékelődik a használt Hilti beszerzésének lehetősége. Ez mindenképp azok javát (is) szolgálja, akik a Hiltit arra akarják használni, amire az való.
    Hogy a szerviz minden alkatrészt kicserél egy gépben, ami már nem úgy produkál, ahogy egy Hilti alkatrésztől elvárható, megint-csak azok érdekét szolgálja, akik arra és úgy akarnak használni egy Hiltit, amire az való. Ez nagyon megnöveli a használt Hilti gép ázsióját. De csak azok számára, akik be is fizetik a Hiltinek az adót arra, amire az felesküdött. És aki befizette az adót, nem hihető, hogy azon fog őrjöngeni, hogy nem cserélheti ki saját maga azt a kurva kopott ütőművet a fúrójában - mert a teljes egészet vizsgálva a szerviz munkadíja elenyésző.

    És nekem mindez úgy van rendben, ahogy van. Ha én dirigálnám a Hiltit, én sem tennék másként.

    A lízingről pedig:
    Nem buta emberek managelik a Hilti eladásokat, nem jellemző itt sem rájuk a nagy melléfogás. Epmd, bim fórumtársak már közel járnak a lényeghez, hogy miért, mikor van létjogosultsága. Amit írtak, azt kár vitatni, én inkább hozzátennék azok számára, akik lefújolják ezt, mint nyilvánvaló lehúzást. Nem az!
    Képzeljük el bim főszakit, amint csapatával képzeletbeli projektet, mondjuk egy világkiállítás, vagy világbajnoki, olimpiai sportrendezvény magas költségű kivitelezői pályázatát nyeri meg. És azért tudja megnyerni, mert a versenytársa kiszámolta, hogy ekkora Hilti gépparkra kell beruháznia, és ezt beépíti, mint költséget a pályázatába, míg bim úgy spekulált, hogy másfél éves projektre okosabb, olcsóbb lesz nem megvenni ugyanazokat a gépeket, teljesen elég lesz bérelni. Másfél év után, a munka végeztével csapata ominózus gépeket úgysem használná ki úgy, ahogy való, legfeljebb eladhatná a piacon használtként, netán leharcoltként nyomott áron. Viszont abban a másfél évben nem lesz olyan fél nap se, hogy a Hilti gépek ne hoznák azt a teljesítményt, amivel pályázatíráskor kalkulált.

    A tojás volt hamarabb, vagy a tyúk? Hogy bim bajtársunk érdeklődött-e a Hiltinél ilyen opció után, amivel lefaraghatna a költségeiből, vagy a Hilti ajánlotta fel neki, mert kitalálta ezt az okosságot? Gyakorlatilag a piac szülte igényről van szó. Mindegy, hogy ki találta ki. Múkod.

    Nem fog a Hilti változtatni azért semmin, mert magyarországon egy őstag egy asztalosfórumon jól lehülyézte őket. Még csak el sem olvassa.

    Ha a seregélyek dézsmálják a szőlőmet, elég lehet egy orgonafáról miskárolt ágasból bugyigumival készített csúzlival riogatnom őket. De ha a szőlőm a Tokaj-Hétszőlő birtokon termeli az aszút, valószínűleg nem bugyigumival fogok hadonászni a seregélyekkel. Kár azonban a részletekbe beleveszni, a lényeg az a minél több, minél jobb bor.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák