Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Romvr

    őstag

    No végigzongoráztam a palettát az OSX-eket tekintve az MBP 3.1-emen. Eredmények:

    10.5 Leopard = Gyors mint az állat, alig bántja az erőforrásokat, de egy csomó program már nem támogatja (Chrome, Drive..stb), de cserébe tényleg fénysebességgel működik :)

    10.6.8 Snow Leopard = Gyors, szintén békésen kezeli a procit/gpu-t, csak pár program nem támogatja, a videólejátszás tökéletesen megy rajta, akár csak a több desktop kezelése. Exposé 10+ ablakkal is "smooth".

    10.7.5 Lion = Érezhetően lassabb az elődjénél és jobban hajtja a CPU-t, a gép ezért 10-15 fokkal melegebb ugyanolyan tevékenység mellett mint 10.6.8-nál. A legtöbb OSX alkalmazás támogatja + iCloud jelenléte szól mellette. Ellene pedig hogy videólejátszásnál "szaggat" a rendszer, Érdekesség hogy kis ablakos nézetben akadozik a videó, nagy ablaknál viszont simán játszik mindent. Ennek ellenére hajlamos pillanatokra megakasztani a gépet és darabossá tenni az összes műveletet/animációt.

    10.8.6(?) Mountain Lion = Lassú minden folyamat, akadozik, a Mission Controll is darabosan működik, akár csak az ablakok megnyitása és kicsinyitése animáció. A CPU/GPU-t hajtja mint az állat így a gép alapjáraton 65-75 fokon megy. Több ablakos műveleteknél hajlandó meg-megakadni akár húsz másodpercre is. Videó lejátszás pedig kifagyasztja az egészet hosszú percekig.

    10.9 Maverics = A tünetek ugyanazok mint a 10.8-nál, igazából más változást nem vettem észre. A Video kezelése kicsit jobb, kifagyásnál is be lehet zárni az ablakot, vagy vissza lehet tenni kis méretre.

    Konklúzió: Macbook Pro 3.1 (mid 2007 / Santa Rosa) készülékre 4GB RAM mellett is a legoptimálisabb rendszer a 10.6.8. Snow Leopard Igaz kis kompromisszumokat kell kötni az alkalmazások tekintetében, illetve a felettébb hasznos teljes képernyő, vagy az iCloud hiánya is sarkallatos pontja a rendszernek. Ám ha nem vágyunk túl sokra, akkor egy gyors, hűvös, stabil rendszer lesz a jutalmunk. Ha viszont ez nem lenne elég, akkor a 10.7.5-nél újabb rendszert nem érdemes feltenni. Mert ez még az ami kisebb megakadásokkal, lassabban és melegebben ugyan de elfogadható teljesítményt produkálhat nekünk. Ezen a rendszeren már az iCloud-ot, alkalmazások tárházát sem kell hiányolnunk, akár csak a teljes képernyős funkciót. Sajnálatos módon a legmodernebb OSX-et már nélkülözni kényszerülünk ezzel a 7 éves géppel. Ami azért valljuk be, nem meglepő.

    "(...) instead of looking out, they look in. Instead of speaking, they listen. Instead of trying to make sense, they make dreams." ~ Thistle-Chaser

Új hozzászólás Aktív témák