Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • emiki6

    veterán

    Kicsit írok egy igazából off hsz-t manhwa-król, mert kedvem van megosztani pár gondolatot, élmény.

    Még Ah Lecks csinált egy videót:
    Forcing Myself to Read 25 Manhwa Recommendations
    Ebből csemegéztem párat, amit ajánlott, de elsősorban amúgy nem a manhwak miatt írok most, hanem a hozzájuk tartozó érdekes, IRL kapcsolatokról.

    Nézzük először az Ember Knight-ot...
    Tényleg zseniális alapkoncepció és nekem a megvalósítás is bejött, egyértelműen ajánlott, egyetlen baj vele, hogy bár a vége felé közelít, de hiátuson van, mivel a szerző apa lett és nem ér rá írni. :D
    És most egy mild spoileres rész következik (az egyik karakter erejéről lesz szó).
    Szóval van benne egy karakter, akinek az az ereje, hogy minél tovább nem használja az erejét, annál tovább felhalmozza azt, így amikor elsüti, akkor nagyon OP lesz.
    Idő volt, mire ezt sikerült összekapcsoljam egy IRL koncepcióval. Dr. K beszélt egy videójában egy lelki fejlesztő gyakorlatról: How to use emotion to cultivate discipline Hozol egy elhatározást (resolve), lemondást, megkötést, korlátozást, olyat, ami nem túl nehéz, ezért nem könnyű megtartani. Ő pl nagyon szerette a fagyit és hozott egy elhatározást, hogy többet nem eszik fagyit. 10 éve nem evett fagyit. Azért érdekes a resolve, mert idővel felhalmozódik és nemesíti a lelket. Alacsony dózisú akaraterő edzés, de mivel folyamatos és konzisztens, ezért hosszútávon számottevő. Ha hozol egy elhatározást és megtartod, akkor megtapasztalod, hogy képes vagy ilyenre, ami önbizalmat ad és persze ebből még sok dolog fakad.
    Arra akarok kilyukadni, hogy az elv ugyanaz. Van egy manhwa, ahol egy karakter önkorlátozást vállal, hogy a jövőben ezért erőt nyerjen. És van a valóság, ahol ezt ugyanúgy megtehetjük, csak egy kicsit realisztikusabban és ez tök menő.

    A másik manhwa ami egy érdekes felismerést adott az a Disciple of the holy sword / overpowered sword / sword level up. Erről a manhwa-ról röviden annyit, hogy elég jó, de semmi extra. Aki unatkozik olvassa el nyugodtan, kellemes. Még nem ért véget.
    Ebben a manhwa-ban a főhős csinál egy látás tréninget. Az a lényeg, hogy nem a látóterének közepére fókuszálva tartja a figyelmét, hanem az egész látóterére egyszerre figyel és próbál mindent amit lát észben tartani, megjegyezni.
    Nekünk nyilván nem kell ennyire messzire menni, elég csak több fókuszt helyezni a perifériára. Biztos többen használtátok már a teljes látóteretek egyszerre, én főként biciklizésnél szoktam, amikor komplexebb környezetben tekergek, mert egyszerűbb egyszerre mindent nézve manőverezni meg kiszámolni a mozgó tereptárgyak (pl gyalogosok) pályáját stb. De ezt lehet csinálni "meditációs gyakorlatként" is, amikor az ember épp nem kell figyeljen valamire.
    Valahol túl általános, hogy a látásunk figyelme mindig a látótér közepére összpontosul automatikusan, de megtehetjük, hogy tudatosan "eloszlatjuk" a figyelmet a teljes látótéren: Nem nézünk semmire, de egyszerre mindent nézünk (használható ez amúgy "incognito stírölésre is", mert lehet oda is figyelni ahova nem néz a szemed. ;) ). Meg kell jegyezzem, hogy hosszantartóan eloszlatottan nézni elég fárasztó, de van egy nagy előnye: Régóta zavar, hogy feliratokra automatikusan ráugrik a figyelmem és elolvasom, még ha nem is akarom, viszont csak az összpontosított figyelem elterelhető, az eloszlatott figyelem, ha eloszlatva van tartva akkor nem, így sokkal könnyebben megőrizhető a figyelem szabadsága, függetleníthető a reflex-szerű elterelődéstől.

    Thank you for coming to my ted talk

    Kívánom neked, hogy mindent megkapj az élettől, hogy rájöjj, nem elég. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Quad Era-1, Grado Hemp & Neumann NDH-30 "salesman"

Új hozzászólás Aktív témák