Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    Már több, mint 1 éve megvan ez a gépem, és mikor összeraktam, még úgy voltam vele, hogy elég nagyjából jóra beállítani, úgyis elvisz mindent (mostanság csak a játék az, ami komolyan tekeri ezt a gépemet), csak ugye ahogy relatívan öregszik, most már szeretném ki-tuningolni belőle az utolsó csepp tartalékot is.

    1: Van értelme nagyon drága (pl. "folyékony fém") pasztát kenni az 5800X féle CPU-k tetejére, vagy a szilícium méret, a kupak alatti forrasztás minősége/mérte és hasonlók miatt kár érte?

    A VRM-et és a CPU-t is egyben lefedő EK-WB monoblock hűti, amit a mellé csomagolt pasztával raktam fel (MX-2 pasztával terveztem, de már bele volt száradva a tubusába a maradék, mikor elővettem) és mikor kezdetben tesztelgettem az all-core OC-t, akkor már kisebb fesz/órajel mellett is gépfagyásba/leállásba futottam, mint pár, izmos léghűtővel operáló fórumtag, akinek az eredményeit annó nézegettem.
    Úgyhogy végül csak rávágtam egy PBO-t (limitek: 300/300/300 , 3x , 2000), és úgy hagytam, mert elsőre csak azt figyeltem, hogy ellő egészen 5050MHz-ig egy-két magot, mikor belefér a hőmérsékletbe, és stressz-teszt alatt is ~4700MHz az összes mag órajele (a "hagyományos" érték, amit régen néztem). De most elkezdtem nézegetni az "effective clock"-ot:
    16 szálas stressz-teszt alatt mindig 80°C-ra áll be, SSE-vel ~4180Mhz az effective clock, AVX2-vel pedig ~4300MHz.
    Itt akkor most félreértem az eff.c. jelentését? Mert ha ez az "igazi" átlagos órajel (miközben a háttérben nagyon gyorsan fel-alá szaladgálnak az órajelek minden magon össze-vissza), akkor azt várnám, hogy AVX2-vel alacsonyabb lesz, mint SSE-vel, merthogy előbbi elvileg több áramot kéne, hogy zabáltasson a CPU-val, a hőfokot viszont egységesen állandóan tartja.
    De egyáltalán az normális, hogy nem engedi el a PBO 90-95 fokig is, hanem 80 a plafon?
    Ami még érdekes, hogy már 4 thread SSE-vel is 79°C-on vagyok. (Itt ez eff.c. ugye nem sokat mond, mert 4 mag lemehet Cx alvásba, és nem akarom/tudom visszafejteni a matekot, hogy ilyenkor hogy jön ki az eff.c, pl. milyen frekit számol az alvó magnak, illetve itt vannak ugye az SMT thread-ek is, amiket nem tudom, miként számol bele...) Viszont a lényeg, hogy ha már 4 thread-el majdnem megüti a 80-as hőmérséklet plafont, akkor 8-al már tuti, hogy kell legyen egy bőséges thermal throttling.

    A kérdés, hogy mindez miként csapódik le szintetikus helyett olyasmi terhelés mellett, mint a játékok. Az eff.c.-ot itt talán akkor tudnám használni, ha kikapcsolnám az SMT-t, és annyi fizikai magot hagynék aktívan a 8-ból, amivel ~95% az össz CPU terhelés egy játékban.
    Szóval nehéz eldönteni, hogy hétköznapi használatra jobb-e ez a névlegesen akár 5050MHz-ig ellövő PBO, vagy jobb lenne egy manual all-core OC 4800MHz körül (de ahhoz valamit javítani kéne a hűtésen, mert emlékeim szerint stressz-teszt alatt a 4700Mhz manual is neccess volt, "majdcsak jó lesz teszteletlenül is ez a clock/volt" OC-t pedig én nem csinálok).

    2: Van valahol egy jó memória tuning guide, ami esetleg tárgyalja a 4 stick esetét is?
    El tudtam lőni 3600MHz-ig a RAM-okat 1800-as fabric-el, de csak sokkal magasabb időzítésekkel, mint amiket másoknál látom a Samsung B-die RAM-okkal. Konkrétan a RAM kit XMP profiljából a 3866MHz-hez tartozó időzítéseket másoltam be kézzel az időzítésekhez (az ASUS B550 lap Setup-ja az elsődleges időzítéseket másolja be az XMP profilból, a másodlagosakat, amik szerepelnek a profilban, azokat nem).
    Úgy néz ki, hogy a fabric nem akar 1800 fölé menni, és vagy a CPU, vagy a RAM nem szeretne alacsonyabb időzítésekkel dolgozni.
    Már nézegettem neten, hogy milyen feszeket kéne piszkálni, csak az baj, hogy nem tudom, mik ezeknek a gyári alapértéki (mert az alaplap látszólag össze-vissza tekergeti őket Auto beállítással, és Manual-ba rakva sem írja nekem sehol a Setup képernyőn, hogy mi a default, csak ad egy üres mezőt, hogy írjam be, ami nekem tetszik).

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák