Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Alvin_ti4200

    félisten

    Nos, ahogy ígértem, következzenek a tapasztalataim a Gigabyte B450 I AORUS PRO WIFI lapról. Pontokba szedtem, hogy követhetőbb legyen. A BIOS a legújabb, F2-es verzió.

    1) XMP-ből nem húzza be a CAS latency-t, kézzel hiába állítom át, hagyja úgy, ahogy eddig volt.

    2) XMP-ből a feszültséget sem húzza be, a JEDEC szabvány szerintis 1.2V-ot adja a RAM-oknak akkor is, ha XMP szerint 1.35V kellene nekik. Kézzel be kell állítani és akkor működnek (a maguk módján, erről később).

    3) 2933 MHz-nél feljebb semmilyen RAM órajelen nem tudtam stabil működést elérni, feszültségtől és időzítésektől függetlenül, ami elsősorban az integrált grafikus kártya miatt szívás.

    4) A VRM semmilyen hűtést nem kap, ami már alap órajelen is meglátszik, ugyanis Diablo III alatt 90 fok körüli értékeket mértem rajta. Tuning esetén simán belenyalt a 110 fokba, amikor pedig megpróbáltam kihozni a VGA-ból a maximumot, túllépte az Infineon által specifikált 125 fokos tűréshatárt, ezért kénytelen voltam letenni az 1600 MHz feletti órajelekről, hiába lenne képes rá az APU.

    5) A feszültség szabályzás egy tragédia, a processzornak, a memóriának és az SOC-nak is össze-vissza ugrál a feszültsége terhelésnél (az utóbbi kettőnek üresjáratban is), ezen ráadásul a Load line calibration funkció szinte semmit nem segít, bár a magasabb (Medium, High, Extreme) beállításokat eddig nem mertem kipróbálni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a RAM-nak ha beállítom az 1.35V-ot, akkor 1.32 és 1.41V között ugrál a valóságban. A SOC-nál még rosszabb a helyzet, ott +0.05V-ot (1.25V) beállítva 1.24 és 1.36(!) között ugrál a feszkó. Ez ráadásul konstans így működik, tehát nem csak egy néha elő-előforduló spike-ról van szó. Emiatt a VRM irreálisan nagy terhelést kap, ami az elégtelen hűtés miatt a fentebb már említett őrületes hőfokokat eredményezi. Hiába lenne stabil a videokártyám 1600 MHz-en 1.275V-os SOC feszültséggel, nem tudom használni, mert ez a gyakorlatban közel 1.4V-ot jelent olykor, ami már bőven meghaladja az AMD hivatalos ajánlását is.

    6) Ha a Ryzen Master szoftverben megemelem a videokártya órajelét, azonnal megnöveli a processzor feszültségét is, hiába kapcsolom ki a profil azon részét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a korábbi 1.35-1.41V helyett 1.41-1.48V-ot kap, ami a fogyasztást és a hőtermelést is drasztikusan megemeli. Az APU GFX voltage látszólag nem sok vizet zavar, bármennyire is állítjuk.

    7) Kivédve az előző pontban említett problémákat, an UEFI-ben a Dynamic Vcore opciót mínusz értékekre állítottam, azaz, arra kértem a lapot, hogy ennyivel kisebb feszültséget adjon a processzornak. Szintén nevetséges, hogy ha a Dynamic Vcore SOC értéket is módosítjuk, akkor ez beleszól a processzornak adott feszültségbe is (ha növeljük, akkor növeli, ha csökkentjük, akkor csökkenti). El kellett szórakoznom egy ideig, mire belőttem a párost. Jelenleg a Vcore -0.1125V, a Vcore SOC pedig +0.0625V (1500 MHz-es GPU órajelhez), ha UEFI-ben nem Normal/Auto minden (mint ebben az esetben), akkor a Ryzen Master szoftver nem piszkál bele a feszültségekbe, ha hozzányúlok a VGA órajeléhez. Ki fogom próbálni, hogy mi van, ha kézzel állítom be a kívánt feszültségeket és nem a Dynamic Vcore-okkal játsszom.

    8) Ha egyszerre terhelem a GPU-t és a CPU-t, akkor masszív coil whine a jutalmam, igaz, mivel a gép a földön van, így ha nem hajolok le, akkor nem hallom.

    Egy szó, mint száz, aki APU tuningra venne mini ITX deszkát, annak ezt a példányt semmiképpen nem ajánlom.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák