- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Videós, mozgóképes topik
- CPU léghűtés kibeszélő
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Apple notebookok
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
Tételezzük fel, hogy a 3.3GHz@1.4Von járó FXet lecserélem egy B55re, amit hasonló feszen, de 4GHzen hajtanék..miként alakul a fogyasztás?
Lehetséges, hogy ~ugyanannyi lenne az új stepping (C2->C3) és az alacsony FSB (a mostani 11x300, a B55 20x200 lenne) okán?És szubjektíven, ha szigorúan full hd alatt gondolkodok, tehát a jelenlegi 19"@1440x900/32"@1366x768 párosomat vesszük számításba, ugye jól gondolom, hogy nem hülyeség a váltás, GTX460at feltételezve?
Persze, a mostani is elég ~mindenhová, de bennem van a "fejlessz-ördög", úgyhogy kispénzes fejlesztésként erre gondoltam. Mellé meg mondjuk felcsapok egy x64 OSt, hogy fejlődvén a RAMkezelés, végre 4GB legyen elérhető, ez is upgrade ugye ;p
?
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
C2es X2 5000 (2.2GHz, 1MB L2, 65W) unlockolva és húzva, így használom.
-
Beri
addikt
Nos, akkor nem lenne számottevő a fogyasztáskülönbség az azonos fesz miatt. Viszont attól nem fogyaszt kevesebbet egy phenom, hogy C3-as, csak picit jobban húzható általában, de a lapodat tényleg sokkal kevésbé terhelnéd a 200-as refclockkal.
A kihajcsae kérdésekben meg mindig a sandy tesztet hozom fel példának: [link]. Itt láthatod, hogy egy alapórajelen (3.4GHz) hajtott 965BE 1280x1024-ben is bőven elég, ha feltekered a játékok beállításait high-ra. A 4GHz a minimum fps-ekben hozna némi pluszt, az átlagot nem igazán dobná meg. Persze ez is attól függ, hogy mivel játszol.eladó Aromamizer RDTA V1
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
Igen, elméleti tippelgetős matekozással én is arra jutottam, hogy ~egyforma lehet a fogyasztás. Steppingügyileg azért gondolok esetleges javulásra, mert ugye a korai verziók általában ráhagyással üzemelnek sok téren, szivárgó áramok stb., hallani ugye sokfélét ezügyben AMDéktől, kifejezetten erre hegyezett tuningos szériáról is pl.
Az alacsonyabb ref. clock okán is várja az ember, hogy picit tehermentesíti a lapot, ha alapon nézem pl., tuti, hogy sokkal kevesebb nafta kellene egy X4esített 560BEnek, mint ennek..hiába 3.3GHz mindkettő.
Egyébként ilyen megfontolásból is jó lenne a dolog, ha nem kell az extra erő, (ahogy te is írod, javarészt VGAlimit van, ezért nem is hajtanám 24/7 4Gn) mehetne "alapon" X4esítve, alacsonyabb fesszel/fogyasztással..jön a nyár, biztos rádob pár °Ct a jelenlegi értékekre és nem szeretném feljebb tekerni a ventiket.
Amúgy GTA4. Egyéb ok nincs, amiért gyorsabb Quad kéne..de ez erős ok.
-
Beri
addikt
Azonos feszen és órajelen ugyanannyit fogyasztana a B55, mint az FX-ed, nem számít a stepping. Annak lenne értelme, hogyha keresnél egy stabil órajelet mondjuk 1.3V-on. Az is elég lenne akármire és kevesebbet is fogyasztana a jelenlegi processzorodnál, meg a lapod is örülne a 200-as refclocknak.
eladó Aromamizer RDTA V1
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
válasz darál0w #3412 üzenetére
Pedig kérdéses..hiszen azonos feszültségről beszélünk. Anno E5200al is figyeltem a hőfokokat fix feszes tuningnál, több száz MHz eltérés ellenére sem növekedett marginálisan..és 2.5GHz vs. 3.33GHz se kis emelés.
Beri
Megegyező fesz. mellett igen, valszeg ~egyforma lenne. De engem ugye eltérő órajel melett érdekel a dolog. Jó lenne, ha valaki, aki rendelkezik fogyasztásmérővel és BE procival, mérne 1-2 értéket eltérő szorzókkal fix feszültséggel..máris meglenne a válasz, mennyi a növekmény.Jelenleg az egyetlen elérhető aprós B55 annyira nem kecsegtető, 1.34V@3.4GHz..az enyém 1.42Von hozza ezt..igaz, a lap kínozva van ilyenkor már rendesen a 310es rfclkal. Ha az általad említett 1.3Vot veszem alapul, az enyém ugye 3GHzet megy, érdemi lépésnek egy 3.6os megoldást tartanék..az már érezhető/értékelhető fejlődés (feltételezhetően) azonos fogyasztás mellett.
Az igazi egy 4GHz@1.4V példány lenne, csak ugye ezek ritka példányok -
Speed®
HARDVERAPRÓD
válasz darál0w #3416 üzenetére
Igen, a klasszikus mondatot magam is ismerem, de gyakorlati érték kéne..
Szerintem 20-30Wnál nem lehet nagyobb az eltérés..amit talán ellensúlyozna is az alacsonyabb rfclk miatt csökkenthető nb fesz..Azért makkolok ennyit egyébként, mert tápot nem tervezek cserélni jó darabig és nem akarom kikészíteni a Libertymet..terhelt állapotban a gép fogyasztását 300Wra kell belőni..ebből a GTX460 kér ~150et alulfeszelve-húzva..
Játékok alatt valszeg bőven belefér a komplett konfig (lap/ram/stb) 300ba..
Nyílván ritka az olyan szitu, mikor csúcsra van járatva minden, azt kibírja..
Szóval van még ~150Wom, ami szvsz az 1.4Von járó X4 igénye körülbelül. -
darál0w
Jómunkásember
az a 300W mondjuk merész...
én csak a saját adataimmal tudok szolgálni, ami majd' 300W fullra terhelve VGA és proci is...
de ezesetben gyengébb a procim és a ramom is, mint neked...szal igencsak bele fogsz szaladni a 300Wba....persze fullra terhelve.
[ Szerkesztve ]
Aki viszkető seggel fekszik, az büdös ujjal ébred... :]
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
válasz darál0w #3418 üzenetére
Ennek a tápnak? 350 sem lenne az..30A 12Von, ezt le kell adnia, mese nincs.
Az első példányomat eladtam anno a ZENes őrületben, de ez már megmarad..
Lehet, hogy nem 80+os, de bivalyerős és halk még így leterhelve is, Enermax.
Egyébként szerzek egy fogyasztásmérőt..kíváncsi vagyok mit eszik az FXem.Beri, lelőtted a poént, 3.4GHz vs. 3.8GHz MHzben és Wban is ~11%..ennyi..
Akkor azzal kell számoljak, hogy a jelenlegi procifogyi 4GHznél +21% lenne.
Egyébként ott van amit én is észleltem C2Dvel, 2 maggal nem ugyanez van..
Az 555öt 3.2ről 3.8ra emelve 8Wot "hízott", miközben az órajel közel 20%ot.HERR Z
Igen, nagyjából azonosan kajálnak szerintem is amúgy..ez a C2 stepping huzogatva biztosan nem ugyanaz, mintha egy C3mat tép az ember..lásd anno B3/G0 Quadok esete pl. Intel fronton..egyforma fesszel is jóval kedvezőbbek voltak a fogyasztás/melegedés paraméterek utóbbinál.
Azért vakarom a fejem, hogy mikor tele voltatok Zével a jó kis C3makkal, miért nem váltottam..de remélem lesz még lehetőségem rá.
Esetleg ha tudsz valahol egy jó példányt, akár az FXem beszámolásával (+10kig is elmegyek, ha 4G@1.4Vos), zörögj rám priviben pls![ Szerkesztve ]
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
válasz darál0w #3422 üzenetére
Mitfosokmitfosok..jön a nyár..P180 Mini..azért nem egy HAFX..nem mindegy mi mennyit kajál/fűt és nyílván a tápnak is több dolga lesz. Szeretek vigyázni a cuccaimra, annak ellenére, hogy kihajtom a belüket ;p
Egyenesen arányosan témára ott az ellenpélda, amit én is mondtam..nem mindenre húzható rá..vannak olyan procik, amiket lehet rántani, ott borul.
-
Beri
addikt
Azok ott nem százalékok, hanem wattok. Gyönyörű szép egyenes arányosság van az órajel és a fogyasztás között, ha nem emelsz feszültséget - láthatod a grafikonon.
11.2W különbség van a 3400 és a 3800 között, ami 3,06%-ot jelent 200MHz-enként.
4GHz 1.4V így ~20W különbséget jelent 3300MHz-hez képest.Az 555-öt meg ne nézd, mert azt két maggal tesztelték.
[ Szerkesztve ]
eladó Aromamizer RDTA V1
-
SAnyi_
csendes tag
Sziasztok!
Kb 1 hónapja vettem teljesen új asztali gépet. Az első két hétben minden rendben volt, de bennem volt a kisördög, hogy csináljak négy magosat a három magos procimból. Kb 3 órán át kínoztam a gépet a legkülönfélébb tesztekkel (Prime, Everest, Memtest, játékok) és nem volt semmi. Majd egyszer csak újraindult. Gondoltam, véletlen, nem a proci az instabil, hát így hagytam pár napra. 4-5 órán belül biztosan volt egy újraindulás. Szóval úgy döntöttem, hogy visszatérek a három magra, elég az is.
A gond az, hogy az újraindulások azóta sem szűntek meg. Nekem úgy tűnik, mintha egy jó magot lock-oltam volna vissza. És egyáltalán nem emlékszem, hogy alapból melyik 3 mag ment. :S
Végigpróbáltam a magokat egyessével, de mindnél jelentkezett az újraindulás. (Mivel ez 4 napig tartott, lehet, hogy benéztem valahol...) Van valami tippetek, hogy mi lehet a gond?
Windows 7 ilyet dob indulás után:
Problem signature:
Problem Event Name: BlueScreen
OS Version: 6.1.7600.2.0.0.256.48
Locale ID: 1038Additional information about the problem:
BCCode: 3b
BCP1: 00000000C0000005
BCP2: FFFFF880048DD817
BCP3: FFFFF880080BB900
BCP4: 0000000000000000
OS Version: 6_1_7600
Service Pack: 0_0
Product: 256_1 -
SAnyi_
csendes tag
Hoppá.
A windows szerint a videókártya drivere a ludas.
Ennek mekkora az esélye? Lehet, hogy a proci tök király? -
Beri
addikt
Nem tudsz "másik magot visszalock-olni". Ha kikapcsolod az ACC-t, minden a feloldás előtti állapotba áll vissza. Ha kikapcsolt ACC-vel is ugyanúgy fagy, akkor ne a processzorban keresd a hibát. Ha megszüntetted a problémát, próbálkozz újra a magfeloldással.
eladó Aromamizer RDTA V1
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
Valamit benéztünk a számolással, valójában ~12% az órajelnövekmény ~6% fogyasztáskülönbség mellett..3400-3800 viszonylatban. Tehát nem egyenes az arányosság, csalóka az a grafikon is.
Az 555öt csak példaként hoztam fel erre, mert ott még jobban látszik, ~19% órajelemelés mellett ~7% a fogyasztásnövekedés.A %os órajelnövekményhez viszonyítva a fogyasztás felezett %al növekszik durván X4 esetében..ebből következtetve azt mondom, ha feltételezek 125Wot a jelenlegi FXnek, a B55 is meg fog állni 150 alatt bőven, 4Gn.
Hogy az elmélet átkerül-e a gyakorlatba..innen már csak a piacon múlik -
KingSize
tag
Üdv, még új vagyok ebben a 4 magosítás dolgoban, de készülőben vagyok egy AMD Athlon II X3 455 venni, ezt lehet 4 magosítani elvileg igaz?
A cmabrigde-i etegyemen kéüszlt eikgy tnuamálny aítllsáa sznreit a szvkaaon bleül nincs jlneestőgée annak mkénit rdeeözndenk el a btűek: eyeüdl az a fntoos, hgoy az eslő és az uolstó betű a hlyéen lygeen; ha a tböbrie a lgnoeyabb özeássivsazsg a jleezmlő, a sövzeg aokkr is tleejs mrtébéekn ovasalthó
-
Beri
addikt
A számítás helyes, csak hibásan következtetsz. Hogy bizonyítsd, vagy cáfold az egyenes arányosságot, azt kéne megvizsgálnod, hogy további 11,765%-os órajelemelés 6,012%-os plusz fogyasztással járna-e.
Az a vonal tökéletesen egyenes, hidd el nekem.KingSize: Igen, lehet.
[ Szerkesztve ]
eladó Aromamizer RDTA V1
-
KingSize
tag
értem, egyébként mellete egy GIGABYTE GA-MA78LMT-S2 lenne.
A cmabrigde-i etegyemen kéüszlt eikgy tnuamálny aítllsáa sznreit a szvkaaon bleül nincs jlneestőgée annak mkénit rdeeözndenk el a btűek: eyeüdl az a fntoos, hgoy az eslő és az uolstó betű a hlyéen lygeen; ha a tböbrie a lgnoeyabb özeássivsazsg a jleezmlő, a sövzeg aokkr is tleejs mrtébéekn ovasalthó
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
Többet nyílván nem fogok áldozni 700MHzért..ár/érték fontos szempont.
Az FXet el tudom adni 20ért is akár, szóval nem félek, meglesz +10ből.
Nem feltétlenül hardverapron adom el már a cuccaimat..túl sok a hiéna.Beri
Kicsit agyhalott vagyok..igen, az a vonal egyenes, 200MHzhez ~3% kell, 400hoz ~6. Viszont én arról beszélek arányosság téren, hogy így is, 200MHzre vetítve, 3% fogyasztás hoz 6% növekményt, tehát az, hogy egyenesen arányos az órajel növekedése a fogyasztáséval, jól látszik, nem igaz. -
Beri
addikt
Annyit beszéltem egyenesről, meg arányosságról, hogy egyenes arányosság lett belőle, amihez ennek valóban semmi köze. Most olvastam vissza, egész végig azt írtam
A lényeg az, hogy az órajel emeléséből adódó fogyasztásnövekedés könnyen kiszámítható és a 200MHz-enkénti 3,06%-os növekedés állandó, ha a feszültség nem változik. Már csak egy pár olyan mérés kéne, ahol az órajel állandó és a feszültség változik. Akkor gyönyörűen meg lehetne mondani bármilyen fesz-órajel pároshoz a pontos fogyasztást.[ Szerkesztve ]
eladó Aromamizer RDTA V1
-
KingSize
tag
Skacok lehet picit off lesz nem tudom hogy egy GIGABYTE GA-MA78LMT-S2 lap tudja unlockolni a procit?
-
KingSize
tag
válasz rumkola #3439 üzenetére
Akkor több mint valószínű hogy azt fogom venni, Asrock lapokban is gondolkodtam, de hallotam hogy a minősége azoknak gyengusz.
-
KingSize
tag
3-körül ezeken vacilálok
1. GIGABYTE GA-880GM-UD2H
2. GIGABYTE GA-M68MT-D3
3. ASUS M4A77TSzerintetek melyik legyen?
-
win7777
aktív tag
válasz KingSize #3443 üzenetére
az asrock ucc-alaplapok igazán jókhidd el tapasztalatból beszélek,nekem a (phenom x4 B50)akár 4.0ghz-n is járt!de ezt nem csak én bizonyítom neked kérdezd alpachino fórumtársat neki is ez van
ne áldoz feleslegesen alaplapra
remélem segíthettemPhenom x4 B55 3.7GHZ 1.325v CORSAIR h50/4GB KINGSOTNE HYPER-X/HD5830/RAPTOR/ASUS 22VHD/42"NEC/COOLER MASTER ELITE 430/FSP BLUE-STORN/ÉS MÉG SOK MÁS:)I7 870 ..STB
-
win7777
aktív tag
-
KingSize
tag
Értem, köszönöm a válaszokat
win7777 - ASROCK 880GM-LE még ez van ami úgy árban jó lenne elvileg ebben van "ucc".
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Önfenntartásra rendezkedik be a kínai chipszektor
- Mozilla Firefox
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Politika
- Chiptörvénnyel készül Trump elnökségére Dél-Korea
- Lexus, Toyota topik
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.