Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Soulfly842

    addikt

    válasz Kékes525 #75249 üzenetére

    Ez hipotetikus. Az ellenkezőjét se tudjuk: Más országok vizsgálk-e ilyen kontextusban, vagy csak betudták annak, hogy idős volt már és statisztikailag egyébként is benne volt a véletlen lehetősége, hogy el fog hunyni.

    #75181Kékes525

    Ezen a hozzászólásodon és több másikon érzem, hogy ahhoz képest, hogy van rálátásod a régebbi munkatapasztalatod alapján a tudományos oldalára is - iszonyatosan optimista vagy.

    A mai friss hír, ami megjelent a pécsi Virológia oldalán az engem speciel meglehetősen aggaszt. Kicsit kivesézném a miérteket.

    [link]

    "Az Angliában, Dél-Afrikában és Brazíliában egymástól függetlenül létrejött SARS-CoV-2 vírusvariánsok eltérő mutációs mintázataikban közös tulajdonságként létrejött az N501 jelzésű mutációs változás is."

    Időben hiába volt kicsi az eltérés az angol és a dél-afrikai változatról mégis kategorikusan csak az angol változatról merik a tudósok kijelenteni, hogy a vakcina hatékonysága erre is fennáll. A másikról nagy a csend. Tudjuk, hogy más burok, nem az a tüske 'köpeny', így azok a vakcinák több, mint kérdésesek, hogy ha ez az N501 a dél-afrikai változat köpenyét megörökölte az új mutáció. Alacsonyabb, ezt tudjuk, de hogy milyen szinten erről lövésünk sincs, csak az, hogy ezt a kérdést kategorikusan kikerülték eddig (ez szerintem több, mint aggályos)



    "A kiemelt médiafigyelem előtt is ismertek voltak már új mutációk, melyek a régi variánsok helyét idővel átveszik. Gondoljuk például a D614G jelzésűre a tavalyi évből, amely gyorsan átvette a globális előnyt más variánsokhoz képest. A vírusok evolúciója pontosan így működik, azok a variánsok lesznek a gyakoribbak, amelyek hatékonyabb terjedést, jobb fennmaradást érnek el.Az N501 mutáció azt jelöli, hogy a vírus tüskefehérjéjét alkotó aminosav láncolaton az 501-es pozícióban található aminosav cserélődött le a mutáció hatására. [Az aminosavak a fehérjék építőkövei, ezek sorrendje és a lánc felgöngyölödése alkotja a végső fehérje formáját. A forma, az aminosavak sorrendje, az aminosavak jellege, mind-mind befolyásolja egy fehérje működését.]Ezen kívül számos eltérő, funkciójában is jelentős mutáció alakult ki a világ több pontján."

    "❓Mit jelent ez a gyakorlatban? Ha egy jobb terjedést mutató mutáció bukkan fel az elsődlegesen tudományos kihívás – meg kell ismerni pontosan mit és hogyan módosít a mutáció a vírus működésében. Másodsorban, de ezzel párhuzamosan pedig járványügyi kihívás, hiszen, ha egy variáns gyorsabban és több emberhez jut el, az a kórházi kezelések számát is növeli – így a lassítás az egyetlen fegyver. [..] minden valószínűség szerint jelentős részben az N501 variánshoz köthető a Nyugat-Európában jelenleg tapasztalható harmadik járványhullám is."


    Ez alapján már itt volt, ill elterjedt mindenhol a pár napja előnsek talán egy japán írásban leírt változat? Ebből akár ez a konklúzió is levonható. Ez esetben nagyon nagy a baj... és könnyen lehetnek - eu több országának mintjárá erősebb lezárások. ködösítgetik a gyorsabb terjedés hatásfokát is. 40-60? 70? Úgy, hogy már kategorikusan kijelentette a pécsi virológia, hogy ezekre más lesz a vakcinák hatásfoka? (lásd lentebb)

    💉Amennyiben egy új mutáció a vakcinák „kikerülésével” fenyeget, jelenlegi ismeretek szerint a Dél-Afrikában kialakult variáns részben képes erre (Az E484K változás miatt) – az a gyakorlatban azt jelentheti, hogy a vakcinák hatékonysága a tünetes megbetegedés tekintetében az ismert 94-95%-ról valamelyest csökkenhet. Ez nem jelenti, hogy hatástalan a vakcina, ugyanis az immunválasz és az immunrendszer jóval összetettebb, mindenképpen érdemes tehát azt a vakcinát felvenni, amely elérhető, hiszen a kórházba kerüléstől és súlyos betegségtől minden bizonnyal megvéd majd.

    Első kiemelés kapcsán. Ellentmondásos a szöveg. Olyan, mint ha a pánikkeltés totális kikerülésére a teljes nyilatkozó szakma fel lenne szólítva (Jakab Ferenc-nek is több kritikus, aggályt teremtő szakmai - minden részletre kitérő válasza, véleménye a médiában, ő is elcsendesedett) Itt kijelenti azt, amit én is a fentiekben. Kozmetikai, finomító kötőszavak 'részben képes erre' (kikerülni a vakcinák által adó védettséget, a vakcinák hatékonyságát!)

    a tünetes megbetegedés tekintetében az ismert 94-95%-ról valamelyest csökkenhet. öööö... valamelyest csökkenhet? Egyelőre senki sem mert nyilatkozni kategorikusan a vakcinák esetében erről a vakcinagyártók oldaláról, hogy mit is jelent a dél-afrikai változat esetében ez...
    Mit látunk? A csúcsországoknál pánikhangulat van. Teljesen bezárnak, akár le is állnak, ha szükséges. Nőnek ismét az esetszámok még korlátozó intézkedések mellett is.

    Kicsit olyan ez, mint ha úgy kozmetikázna most a világon a 'csúcsvezetés', 'a politikai elit', a 'szakma', hogy ne legyen pánik keltés. De ellentmondásosak a hírek. Nem merik még az esélyt sem erősen sugallni, hogy a hatékonyság - köszönhetően a dél afrikai változatnak, amit most már kereszteződött és jelen van az egész EU-ban (lásd magyar írás) - akár már régen jelen volt és a hatékonyság is több, mint kérdéses.

    Mit csinál most a világ? Nagyon úgy tűnik, hogy ugyanazt, mint kína a kezdetekkor. Másak az eszközök, de ugyanoda vezet. Nagy a baj.

    "Mit mesélnek tehát a hazai genomok?Száz kiválasztott reprezentatív mintából 5 esetben igazoltuk, minden esetben utazási előzmény nélkül. Ez helyi terjedést jelent, amely tekintettel az Anglia és Magyarország közt fennálló repülési aktivitásra és embermozgásra, cseppet sem meglepő. A variáns Szeptember 20-i angliai megjelenését követő hónapban csak Magyarországról 10 ezer regisztrált utazási esemény történt (mellékelt kép)."

    Ezt azt hiszem nem nagyon kell ragozni! Az egyes esetekből random kivéve 100-at már találtak 5 ilyet? Minden előzmény nélkül???

    WTF? ezek mikori minták? lehet, hogy sok idővel később jönnek csak rá mindenhol, hogy nagy baj van? múltkor még arról szólt a fáma, hogy '3 olyan esetet azonosítottak', tudatos kontextus alakítás. 'mi is megtaláltuk', de én már ott is jeleztem a szkepszisemet, hogy ha beutazáskor azonosították volna, akkor arról harsognának. Ergo, fix, hogy már az eredeti 'behozó' forrás nem volt meghatározható ezeknél.

    ⚠️Mit jelent ez mindannyiunk számára?Átlagemberként semmit, azok a védelmi magatartások melyeket eddig is használtunk, továbbra is indokoltak. Elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb ez a variáns legyen a domináns, ám nem mindegy, hogy az átmenet milyen gyors. Így járványügyileg, a kórházi nyomás növekedésének elkerülése érdekében indokolt az új variáns vizsgálata és fékezése – ezzel magyarázható számos ország ide vonatkozó korlátozása.

    Tudományosan fontos a mutációk gyakorlati jelentőségének vizsgálata és a vírusgenom adatok folyamatos figyelése, új vagy már ismert mutációk leírása mielőtt azok gondot okoznának – Ezt hazánkban a Virológia Pécs laboratóriuma folyamatosan, a járvány kezdete óta végzi, szoros együttműködésben a Biotechnológiai Nemzeti Laboratórium kiváló kutatóival (Szeged).

    "Átlagemberként semmit, azok a védelmi magatartások melyeket eddig is használtunk, továbbra is indokoltak."

    ööö... csendesítő sorok, ez igazából nem is jelent semmit az átlagembernek (ahhhaaa), levonhatjuk a konklúziót? NIncs semmi baj?

    "Elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb ez a variáns legyen a domináns, ám nem mindegy, hogy az átmenet milyen gyors. Így járványügyileg, a kórházi nyomás növekedésének elkerülése érdekében indokolt az új variáns vizsgálata és fékezése – ezzel magyarázható számos ország ide vonatkozó korlátozása."

    Ezt így leírva, hogy ez lesz a domináns, tehát a tudósok is tényként kezelik.

    Felénk erre mondják azt, hogy "semmi pánik, RIADÓ!!!"

    Én nem vagyok virológus. Viszont a mellébeszélés kivesézéséhez értek, a hírek elemzését szeretem, az ellentmondásosságot észreveszem és most a tények egy ilyen hosszú írásért kiáltottak.

    Egyelőre még csak azt mondogatták, h. az angol változathatoz 'jóaza vakcina' már decemberben is. A hatékonysága is jó lesz, a másikat viszont mindenhol kerülték - csak azt mondogatták eddig a médiában, hogy figyelni kell rá, mert aggályos, de szerencsére nem terjed gyorsabban. Hát izé... most már ennek az N501-nek köszönhetően halmozódtak az élvezetek.

    #75216Kékes525

    Láthatóan tényleg mindent megtesznek azért, hogy ezeket a lépcsőket rohadt gyorsan átugorják. A hírek alapján több ország dokumentációt megkaptuk és mindezek mellett:

    Koronavírus: a kínai vakcina gyártási folyamatát ellenőrizték az OGYÉI szakértői Pekingben

    Azért azt kell, hogy mondjam tényleg mindent megtesznek azért, hogy mindent körültekintően gyorsított folyamatban kezeljenek.

    #75396Kékes525

    Itt is csak a szekszpisemet tudom leírni az optimizmusoddal kapcsolatban (ami az ezernyi kételyt viszont kikerüli. Nem tudni még biztosan hogy mennyi időre ad védettséget, voltak olyan források is, amelyek bevallották, hogy 4 hónap... ja, de várjunk... az első oltás után 50%, a második után közvetlenül a szép nagy magas százalékok... de utána ez meddig él? valószínűleg, mint ahogy a természetes immunválasz és a 'természetes védelem után' ez folyamatosan csökkenhet, a hatása eltűnhet...)

    Persze-persze, mondogatták, tudományosan is fejtegetve (de gyakorlatban nem megerősítve), hogy valószínűleg ezért, meg azért hosszabb lesz. De az én kontextusomban ez olyan, mint egy telekommunikációs marketing a médiában. El kell adni, eladják. Ott is csak azt látjuk, ha ezt megveszed, akkor mosolyog a család és, hogy jól döntöttél - meghallgattad a reklámot. De ezek az érzelmekre hatnak, a marketing gépezet részei. Van ezernyi tudományos írás a háttérben - de én csak szkeptikusként látom, hogy ezek is hányszor megcáfoltattak.
    Ó, a természetes védettség, a nyájimmunitás - az idő megoldja! - telnek a hónapok. hűha, mégsem. 6 hónap valószínűleg a jó válasz.
    Eltelik még több idő: ó 3 hónap valószínűleg a teljes védettség. Majd: hát igen, van akinél mégsem marad meg ez a védettség (lásd az újpest labdarúgó csapatát, akiknél másfél hónap ismét végigsöpört a Covid... (az, hogy élsportolóknál ennyire nem volt természetes immunválasz és ugyanúgy megfertőződtek a kapott statisztikákkal kapcsolatban is rengeteg kélyt vet fel... valószínűleg náluk sem derült volna ki, ha nem tesztelik őket gyakorlatilag pár naponta))

    Egyelőre ugyanígy látom a vakcinák 'idejét' és esetlegességüket is. Ellenes nem vagyok - közel sem - fontos a védekezés - én se leszek ellene. De hogy mikor lesz ennek vége? - egyre inkább úgy tűnik, hogy ezt nem az a 80 felhasználható vakcina fogja megoldani.

Új hozzászólás Aktív témák