Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Lauda

    félisten

    válasz daneel_hu #71328 üzenetére

    Tüdőgyulladása mástól is lehet. Egyéb tünetekről nem tudunk. Ha két negatív teszt után betették a kovidosok közé könnyen lehet, hogy az eddig nem kovidos apuka bekerült egy olyan környezetbe, ahol nagy eséllyel majd az lesz.

  • LanyUs

    senior tag

    válasz sutszi #71349 üzenetére

    Rám gondolna a 4 hsz-szel, a tájékozódó célú kérdésemmel és a véleményem leírásával? Ezer éves fórumozó vagyok és soha nem trollkodok... Feljebb leírtam milyen cél vezérel... Hívjuk védelmi ösztönnek...

  • Lauda

    félisten

    válasz LámaZ #71346 üzenetére

    A lappangási idő és a tünetek kialakulása miatt nagyjából két hét múlva jelentkeznek a hatások. Ez igaz a zárásra és a lazításra is. Ebből kifolyólag ennek most semmi köze nem lehet a karácsonyhoz. Persze az is hozzzátartozik, hogy nem történt olyan intézkedés, ami a járvány terjedését érdemben segítette volna.

    [ Szerkesztve ]

  • Asbee

    veterán

    válasz Parci #71347 üzenetére

    Ha 2 teszt után is negatív a szegény páciens akkor mit csináljon az orvos? Valamire neki is hagyatkoznia kell. Na itt jön ki az átka hogy ilyen szinten belelátunk a számokba, az esetekbe, minden az arcunkba van tolva 0-24, valaki kettőt tüsszent már 20 an tudják hogy biztos covidos. Erről régebben már többször írtam, ez nem jó, és lenne meglepetés minden betegség egyéb hatásai így elénk lenne tárva.

  • Parci

    HÁZIGAZDA

    válasz LanyUs #71345 üzenetére

    egy 2,5 éves nálunk is van, és mellesleg két hete van ilyen-olyan tünete, most épp két egymást követő nap hányt, előtte kis nátha, kis hőemelkedés. anyafej is megrettent, hogy sokszervi gyulladás. nehéz most ezekben az időkben, mert tényleg nem lehet rálegyinteni az ilyen tipikus kis szarokra, amikre az elmúlt években rálegyintett az ember, mert ott van a pakliban, hogy "de mi van, ha a kínai lepra". pedig a kisebbiknek nálunk is gyenge tünetei vannak, bármikor máskor azt mondanám, hogy "bármi is az, majd kiheveri".

    persze most is ezt mondom, mert ahhoz, hogy neki ilyen sokszervi gyulladása legyen, eleve lottóznia kéne, ráadásul mindezt úgy, hogy közben a család másik három tagja el sem kapta tőle a koronát (vagy full-full tünetmentes).

    a szülőknek oltás, amint lehet, ez nekem nem is kérdés. mellesleg nekünk is. a gyerekek meg úgy sem kapnak, de őket a járvány sem fenyegeti igazán. az egy éves gondolom otthon van.

    dicranum scoparium + genista pilosa = :)

  • Lauda

    félisten

    válasz sutszi #71349 üzenetére

    Németországról volt szó, ahogy olvastam.

    Magyar helyzet: Hát igen. Amúgy szerintem nem csak a kórházi ellátás fogja meg őket, hanem ez a süket tesztelési eljárásuk, hogy a mentők futkoznak mindenhova.

    Ez utóbbit annyira nem értem, én több kórházban is tudok pcr mintavételről itt a közvetlen környezetemben, szóval nehezen áll össze a kép, hogy miért a mentőket rugóztatják a mintákkal. :F

    [ Szerkesztve ]

  • Parci

    HÁZIGAZDA

    válasz Asbee #71354 üzenetére

    általánosságban írtam, minden konkrét eset külön vizsgálandó, egyszer már volt egy ilyen kör itt a fórumban egy mentős diagnózisáról, ugyanazt tudom mondani: nulla infónk van, nincs semmi megfejtendő ezzel kapcsolatban a fórumban.

    de amit daneel_hu írt, meg amit refektáltam, az egy létező jelenség. van bőven háziorvos, aki messze nincs a topon a témában. :(

    dicranum scoparium + genista pilosa = :)

  • Parci

    HÁZIGAZDA

    válasz radi8tor #71355 üzenetére

    akartam írni, hogy 4, ami azt jelenti, 12 :DDD

    dicranum scoparium + genista pilosa = :)

  • LanyUs

    senior tag

    válasz Parci #71356 üzenetére

    Ja elvitt az ár a hsz-ekkel, látszik is a ma eddig elvégzett munka mennyiségén.
    Visszatérve:
    Barátom 1 éves korababája 2 napig produkált náthás tünetet, 1 napig volt 38 fokos láza, utána tünetmentes lett. A szülők 30 év körüliek 1 hete náthásak, szaglás 2-3 napra ment csak el. Ennyivel megúszták.

    Első gondolatom nekem az volt, kapjuk minden a négyen, aztán már ott tartottam, hogy kapjam csak én és az asszony. Most meg már sehol nem tartok. Azt se tudom mit csináljak... Majd lesz valahogy...

  • Asbee

    veterán

    válasz Parci #71358 üzenetére

    Sajnos nagyon nincsenek toppon, ez igaz, tisztelek a kivételnek. Cégnél egyik ember 2 hétig volt 39 fokos lázzal otthon 62 évesen, így év végén. Háziorvosa kérte köhögjön a telefonba. Mondta ez alapján ez nem covid. Tegnap írt volt pcr és antitest teszt is. Pcr még pozitív lett :Y , antitest szinte világított hogy átesett. Szerencsére már nem lázas, nincs tünet, de hullagyenge 20 méter séta után, elfárad piheg.

  • Ringman

    nagyúr

    válasz Lauda #71357 üzenetére

    A mentős tesztvétel szerintem a kormány "ha támadják, meghosszabbitjuk bicskeig" attitűdje miatt van

  • t72killer

    titán

    LOGOUT blog

    válasz Lauda #71351 üzenetére

    Igen, nekem is ez a gyanúm. Egészen elképesztő eljárás így :((( .

    Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

  • LámaZ

    addikt

    válasz LanyUs #71341 üzenetére

    Elégé furcsa a hozzáállásod ehhez az egész fórumozáshoz.
    Szerintem ide bárki bármit beírna, neked biztosan nem lenne jó. Ha meg ezt valaki szóvá teszi, akkor megsértődsz, és azzal fenyegetsz, hogy nem is fogsz ide többet beírni.

    Anélkül, hogy azt állítanám, hogy megtaláltam a bölcsek kövét, álljon itt néhány bölcseletem:

    1. A fórumokon sokféle ember van, olyan is, aki ért a dolgokhoz, olyan is, aki nem. Mindenki elmondhatja a véleményét, akkor is, ha az esetleg hülyeség. Persze, korlátok vannak, mert ugye a pánikkeltést, az álhírek terjesztését ma már a törvény is bünteti. Felnőtt és szellemileg ép, no meg nem lusta (ami azt jelenti, hogy az iskolában nem lógott az órákról, megtanulta a fizika, biológia, vegytan stb. leckéket) ember tud szelektálni az információk között, és mindig megvan benne 3 darab - a tudományos gondolkodáshoz (= az igazság kereséséhez) nélkülözhetetlen - alapvető tulajdonság:
    - I. nem előítéletes, hanem nyitott, és csípőből (kivéve természetesen a nyilvánvaló baromságokat) nem utasít el mindent;
    - II. mindenben kételkedik, persze csak egészséges mértékben, nem betegesen (ez látszólag ellentmond az I. pontnak, ugyebár?!), emiatt utánanéz az infóknak több forrásból, de a kételkedése nem öncélú, hanem csak eszköze az igazság keresésének. Alkalmazza itt is az olyan jól bevált módszereket, mint pl. Occam borotvája (ammeg mi?!), forráskritika, oknyomozás, politikai/pénzügyi/stb. érdekek figyelembe vétele (cui prodest?);
    - III. erkölcs, erkölcs, erkölcs, erkölcs . és ezt írd még le 100×. Enélkül semmi nincs. Semmi! Vagy ha van, az törvényszerűen pusztulásra van ítélve. (Nem kizárólag a keresztény erkölcsre gondolok, mielőtt pár gézengúz beböfögné ide a szokásos epeváladékát. Ateista is lehet erkölcsös, muzulmán is. Hogy konkrétan mi az erkölcs, azt most hagyjuk ki.)

    2. A fentiek üres szavak, steril elmélkedések, de lássuk a gyakorlatot, a konkrét élethelyzetet, amiről te írsz:
    Szerinted a kisbabámat, akit még a covid előtti időszakban is lefertőztek enterococcussal, e colival és staphylocuccssal elkapta volna-e ezt is a kórházban? A kérdés költői, persze, hogy igen. Örülök, hogy a vérmérgezést megúsztuk! Szerencsére kijött mindegyikből rendben, de akkoriban voltak izgalmas pillanatok...
    Nem, nem költői a kérdés, mert csak akkor lenne az, ha mindenki tudná rá az egyetlen választ. Tehát, már az első lépésben hamis az érvelésed.
    Mindjárt szembeállítom a te hamisságoddal azt, amit én tapasztaltam. 2019 áprilisában volt egy műtétem, amelynek során 4 napot feküdtem a kórházban. A hozzád hasonló elfogult (adott, egyedi esetben akár igaz is) véleményekre alapozva - mert előtte kb. 10 évvel voltam kórházban, szintén ilyen apróbbnak mondható műtéttel, és nem tudhattam, hogy milyen állapotok vannak - úgy vonultam be a kórházba, mintha katonai bevetésre mennék. Vittem magammal WC-papírtól elkezdve WC-öblítőn és fertőtlenítő folyadékon át WC-papírig és - nem vicc! - csótányirtó sprayig és csapdáig mindent. Mindezt egy számkódos bőröndben, amihez bicikliláncot vittem, hogy az ágyamhoz tudjam rögzíteni, amikor műtenek, nehogy ellopják. Mi volt ehhez képest a tapasztalatom? Az, kérlek szépen, hogy a bevitt dolgok közül gyakorlatilag semmire nem volt szükségem, mert minden volt a vidéki kórházban, de persze ha már bevittem, a sajátomat használtam el, hogy a kórház fogyóeszközei maradjanak másoknak. Kb. 3000 ft-ot spóroltam ezzel nekik, ami nem egy nagy vagyon, de akkor is jó. Más ismerősökkel is beszéltem, akik 2019-ben és most 2020-ban a járvány kellős közepén, pl. augusztusban, voltak nem-covidos osztályon műtétre - köztük természetesen vérgőzös DK-s és egyéb ellenzéki szimpatizánsokkal is! - , és fanyalogva ugyan, de el kellett ismerjék, hogy az állami kórházban - jó ellátást kaptak, tisztaság volt stb. Sőt, mi több, jómagam is voltam megint egy kisebb műtét miatt kórházban, ambuláns osztályon, most novemberben, és ugyanazt tudom csak megismételni. Ugyan most is pl. a WC-papír hiánycikk volt, és az emberek a kéztörlő papírral - mert az szerencsére volt - töröltek valagat, de ezt leszámítva semmi panaszunk nem lehet.

    A kórházi fertőzésekről, az ilyen olyan bacilusokról, amikről írtál:
    Igazad van, de csak részben, és tipikusan felületesen, a dolgok alapos ismerete nélkül beszélsz. Akkor megpróbállak felvilágosítani - és elvárom, hogy megköszönd, mert az, hogy én utánanéztem a dolgoknak helyetted, és bepötyögöm ide időmet rabolva az értékes információkat, szerintem megérdemel valamiféle elismerést a részedről irányomba.
    Ez, mármint a kórházi fertőzések, egy irtózatosan nehéz probléma, és nem magyar probléma, hanem világszintű probléma. Probléma. A kórházakban van takarító személyzet, akik ugyan takarítanak és fertőtlenítenek, de ők is csak emberek, és nem biztos, hogy a takarítószereket a megfelelő töménységben használják, nem minden apró kis sarkot, ajtókilincs aljat, stb. stb. tudnak alaposan kitakarítani, emiatt - és most nagyon figyelj! - a kórházakban lassan, évek alatt olyan REZISZTENS baktériumtörzsek alakulnak ki, amelyek hétköznapi takarítással nem kiirthatók. Itt csak az lenne a megoldás, ha teszem azt naponta pl. ózonnal minden légmenetesen lezárt szobát fertőtlenítenének. Persze, a szellőztetés is probléma, mert amikor ezekből a szobákból kiszellőzteted az ózont, akkor a szél befújhatja a szomszéd szobában lévő betegre, és akkor azt mérgezed. Tehát zárt levegőkeringető rendszerrel kellene ezt csinálni. Emiatt az ablakokat légmentesre kellene cserélni, ajtókat légmentessé szigetelni. Érzed a probléma bonyolultságát?! Ennek kiépítése egy vagyonba kerülne, főleg a régi épületeknél, de pár évtized alatt megvalósítható, az unokáinknak már jó lehetne.
    Amíg ez nincs marad az, amit a hozzám hasonló, nem lusta, nem állandóan csak fanyalgó emberek csinálnak: beviszünk magunkkal fertőtlenítőszert, és rásegítünk a takarítók munkájára. Abban persze igazad van, hogy hiába pár ezer Ft kiadás ez egy kórházba bevonuló betegnek, akit hirtelen beszállítanak valamilyen okból, és nincs mellette lelkiismeretes rokon, aki helyette elvégezné az ilyesmit, sok baja származhat ebből. Kisgyereknél ott voltál te az anyuka, tehát ez az eset nem állt fent.
    A fentiekkel kapcsolatban leírom a LÉNYEGET: én azt vettem észre abban a sok társasházban, ahol albérlőként laktam (volt ilyen kb. 10 darab is életem során), hogy főleg a rendszerváltás után, amióta megjött ez a qva nagy szabadság, az emberek ellustultak. Senki nem akar csinálni semmit, mindenki döglődik otthon a tévé előtt, és arra nem lehet toborozni lakókat, hogy ősszel az avart összesöpörjük, vagy a ház előtt felássuk a kertet. Mindenki, pontosabban az emberek 90%-a elvárná, hogy az állam, az önkormányzat, a közös képviselő, az atyaúristen szolgálja ki őt. Emiatt szoktam keserűen megjegyezni - és csak azért tűnik ez most nagy ugrásnak, logikai bukfencnek, mert hosszú lenne kifejteni az okait, és magát a folyamatot, és ha kifejteném, akkor jönne a Parci, hogy sokat irkálok ide (ha meg frappáns válaszokat adnék, akkor persze az lenne a baj), hogy a demokrácia megbukott, a nyugati államokban - ahol régebben fennáll - jobban is, mint nálunk. Szóval, kedveseim, a kínai, orosz illiberális államok felé kacsintgatás a fentiekből már mindjárt következik is, mert a vak is látja, hogy csak diktatórikus eszközökkel lehet súlyos helyezeteket jól megoldani. No, de mit beszélek? A klasszikus görög és római demokráciákban is válsághelyzetekben ugyanúgy felfüggesztették a demokráciát, és jöttek be a diktatórikus(abb) kormányzás módszerei. Messze jutottam, ugye?

    [ Szerkesztve ]

    Legyen minden jó!

  • forceberg

    veterán

    Párom PCR + lett. A tünetek eddig kop-kop enyhék. A körzeti orvos telefon után pár órával már kint is voltak tesztelni. Személyautóval érkezett két személy. A gyors teszt - lett. így vettek még egy mintát a labornak.

    http://www.flickr.com/photos/4ceberg

  • Fire/SOUL/CD

    félisten

    válasz Lauda #71357 üzenetére

    "...ez a süket tesztelési eljárásuk, hogy a mentők futkoznak mindenhova."
    Persze, hogy ez teher, de ennél jobb megoldás nem nagyon van.
    Ha úgy működne a dolog, hogy felhívod a háziorvost, aztán Ő meg azt mondja, hogy oké, ez Covid gyanú, csináltass tesztet, akkor mit tudnál tenni?

    Ha egyedül vagy, akkor max bepattansz a kocsiba, bemész a kórházba (és ha van erre külön elkülönített terület), akkor ott megcsináltatod a tesztet, ez még talán járható út lenne. (kivéve, ha nem 200 emberen kell átverekedni magadat, mire eljutsz a teszt levételéhez szükséges helyre)

    Viszont ha valakit be kellene vinned, akkor meg ott ülsz a kocsiban összezárva "órákig" egy lehetséges Covid fertőzöttel... Ez már necces.

    A legrosszabb eshetőség meg az lenne, ha kocsi hiányában tömegközlekedéssel céloznád meg a kórházat, na ez lenne a tuti befutó, mert csak 100 embert fertőznél végig adott esetben... :B

    [ Szerkesztve ]

    Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

  • papber

    újonc

    válasz LanyUs #71361 üzenetére

    Sajnos tényleg nulla az a tájékoztatás, amit kapunk. Az emberek többsége a közmédiából értesül és nem a fórumokat fogja bújni. Szerintem főként ebből adódik a bizalmatlanság a vakcina iránt is, az ormánynak már rég el kellett volna készíteni egy rövid kisfilmet...Előbb utóbb meg fogják csinálni és ugyanazokat a forrásokat fogják felhasználni, arra a tudásra fog épülni, amiket a neves virológusok, immunológusok, biológusok, szakemberek próbálnak az emberek felé ilyen olyan csatornákon keresztül közvetíteni. Ezeket a csatornákat is segít megtalálni ez a fórum, sokszor innen tájékozódok... szerintem sokan vagyunk így ezzel... :DD
    Itt van például a már sokat emlegetett Virológia Pécs facebook oldala, csak hiteles forrásból származó információkat közölnek, a legjobb tudásuk szerint teszik, álhíreket itt biztos nem fog olvasni senki. Legutóbbi bejegyzésük, Kérdések-válaszok a vakcinákról Kemenesi Gáborral, érdemes megnézni: [link]

    Egy biológus nagyon részletesen kivesézte az mRNS vakcinák működését a "Gondolatok egy biológustól" facebook blogon.
    Kicsit tudományosra sikeredett (sajnos sokszor probléma, hogy nem elég közérthető, ahogy a szakemberek fogalmaznak :U ), de aki végigolvassa és nem adja fel félúton, garantálom, hogy megérti hogyan működik a vakcina és az is kiderül, hogy várható-e, hogy valamilyen mellékhatása alakuljon ki hosszútávon. [link]
    Bemásolom a kövi hozzászólásban, mindenkinek szíve-joga, hogy szeretné-e megérteni, hogyan működik. ;]

  • papber

    újonc

    Az mRNS vakcinákról, kettő és feledik rész: mégis most mivel akar a Pfizer/BioNtech népirtani?
    Tartalomjegyzék, mert így azért követhetőbb:
    1️⃣ Összetevők listája
    2️⃣ Az mRNS: elméleti alapok, illetve a Pfizer mRNS-e
    3️⃣ A lipidek
    4️⃣ A sók
    5️⃣ Az egyéb
    6️⃣ Mit nem tartalmaz
    7️⃣ Összefoglalás
    Ezer meg egy posztötlet van a fejemben: miről írnék még, néha azt kívánom, bárcsak több óra lenne a napban, hogy ezeket megvalósíthassam mind és gyorsan.Ez itt a Pfizer vakcina összetevőiről fog szólni, mert gyakran olvasom, hogy senki nem tudja mi van benne. Ez nem igaz, egy egyszerű google kereséssel meg lehet találni az összetevők listáját, de hogy még ennél is informáltabbak legyünk, azt is leírom, hogy mire jók ezek az összetevők. Nem azért foglalkozom folyton ezzel az oltással, mert ez a mániám (najó picit hazudok, zseniálisnak tartom az mRNS vakcinák technológiáját), hanem azért, mert egyelőre ez a legaktuálisabb, de mint említettem ezer meg egy posztterv, az Adenovírus alapúakról (pl. AstraZeneca, Szputnyik V.) is szeretnék majd írni a későbbiekben. Fogjunk most ebbe. Tehát:
    1️⃣A Sátán koktélja
    Aktív összetevő: nucleoside-modified messenger RNA (modRNA) encoding the viral spike glycoprotein (S) of SARS-CoV-2Lipidek: (4-hydroxybutyl)azanediyl)bis(hexane-6,1-diyl)bis (ALC-3015), (2-hexyldecanoate),2-[(polyethylene glycol)-2000]-N,N-ditetradecylacetamide (ALC-0159), 1,2-distearoyl-snglycero-3-phosphocholine (DPSC), cholesterolSók: potassium chloride, monobasic potassium phosphate, sodium chloride, basic sodium phosphate dihydrate Egyéb: sucrose
    Ez a lista és most egyesével megnézzük az egyes kategóriákat, hogy mégis mit keresnek ott, mit lehet tudni róluk.
    2️⃣A messenger (nem az app) RNS
    Háttér: Sokan úgy képzelik el ezt a dolgot a témákhoz érkezett hozzászólások alapján, hogy kiveszik a vírusból és beteszik az oltásba, kész, mehetünk haza bajuszt pödörni. Ha ez ilyen egyszerű lenne, nem kellett volna több tíz évet kutatni, technológiát fejleszteni. Valójában az oltásban lévő aktív összetevő zseniális, hatalmas lehetőségeket vetít előre és életek munkája van benne, erről beszéltem már korábban. Mielőtt leírnám, hogy mégis hogy néz ki nagyjából a szerkezete ennek a molekulának, megpróbálom egy kicsit megalapozni, hogy értsük is, miért úgy néz ki, ahogy. Nem kell aggódni, túl magas talán nem lesz a dolog, próbálok tényleg az alapinformációknál maradni.Bár már korábban írtam, álljon itt is: nukleotid építőelemek RNS-ben 4 félék lehetnek, ezek adenin (A), guanin (G), citozin ( C) és uracil (U). Ennek a négy bázisnak a sorrendje határozza meg a kódot. Relatíve régóta tudjuk még azt, hogy 3 db bázis egymásutánisága jelent egy darab aminosavat, ezt a bázishármast úgy hívjuk: kodon (höhöhö), ami négyféle bázisból jöhet létre, tehát 4³ azaz 64 db kodon létezik, viszont csak 20 fehérjeépítő aminosavunk van, tehát egy aminosavat többféle kodon is kódólhat. Ezen kívül ismerünk START es STOP jelentésű kodonokat is. Erre vannak cuki táblázatok, egy ilyet csatolok majd a poszthoz (első kép).Az mRNS-ben foglalt kódot, a kodonokat egyesével és egy irányban sorban (visszafelé nem lehetséges) a sejtjeinkben lévő sejtszervecske, a riboszóma olvassa, ők a fehérjék természetes háromdé-nyomtatói. Ezt a folyamatot, amikor az mRNS-ről fehérje keletkezik, transzlációnak hívjuk.A Pfizer oltásába tehát olyan mRNS-nek kellett kerülnie, amire a riboszómáink ráharapnak. Minden mRNS molekulának van egy "cap", vagyis "sapka" része, ami olyan jeleket hordoz, ami arról biztosítja riboszómáinkat, hogy a lefordítandó mRNS a sejtmagból érkezett, tehát a Pfizer molekulájának is van egy ilyen sapija, különben a riboszómáink nagyívből tojnának rá. Ez után következik egy kis "nem lefordított", vagy magyarabbul nem kódoló szakasz (angol rövidítésből UTR), ez is természetesen is előfordul mRNS-einkben, majd a kód maga, mely ez esetben a vírus tüskefehérjét kódolja. Képzeljétek el valahogy úgy, hogy ha ez a tüskefehérje nem kapcsolódik épp a vírushoz, akkor összegyűrődik, mint egy zsepi, ami nem lenne előnyös, mert akkor nem kapnánk megfelelő immunválaszt, hiszen ez a fehérje térszerkezetén is alapul, szóval ezzel kellett kezdeni valamit. Így esett hogy két plusz prolint építettek a kódba, mert a prolin ad egy stabilitást a kész fehérje térszerkezetének, így az tüske alakú marad (ez nem lényeges számunkra, csak szerintem zseniális, úgyhogy megemlítettem. A kutatás, ami ennek alapját adta 2017-es MERS kapcsán került leírásra és zsenik, itt olvasható (4)). Szóval a kód és még egy kis nemkódoló régió után jön az úgynevezett poli-adenin farok. Ez egy 20-200 nukleotid hosszúságú, majdnem mindig csak adeninből álló farok, az mRNS-einken, tehát az oltásban lévőben is van. Ezt nagyon fontosnak tartom megemlíteni, mert sokan kérdezik, hogy honnan tudják meddig marad a szervezetben és meddig tolja belénk a tüskefehérjét a bejutott molekula. Hát onnan, hogy van ez a farok dolog, ami azon kívül, hogy látszólag csak rengeteg AAAAAAAAA..., valójában éppen ezért felel. Az mRNS egy többször használatos molekula, magyarul egy fehérje gyártási kör után újra használható és újabb fehérjét fordít róla a sejt, de minden körnél kegyetlenül letép egy kicsit a farkincából, ami balszerencséjére nem olyan, mint a gyíkoké. Ha elfogy, az mRNS lebomlik. Hát innen tudjuk. Ennek hossza a Pfizer vakcinában optimalizálva lett, hogy a megfelelő mennyisegű tüskefehérje keletkezzen az mRNS-ről. Amiért még zseniális, hogy az uracilok helyett pseudouridineket tartalmaz, mely a célsejtekhez való eljutás hatékonyságát növeli, de fordítás közben uracilnak felel meg és néhány kodont a nagyobb "GC-tartalom" érdekében ugyanazt kódoló, tehát azonos jelentésű, de G-re vagy C-re végződő kodonra cseréltek, ahol lehetett, melytől a molekula stabilitása nőtt (lásd fent 64 kodon - 20 aminosav) (3). Remélem most már látjuk, hogy ez egy nagyon precízen és zseniálisan, maximális odafigyeléssel megtervezett molekula, és nem csakúgy beledobták, mint amikor otthon épp hóvége van, és a szekrény minden maradékát ötletszerűen belehajigáljuk egy fazékba. (A második képen egy tipikus humán mRNS sematikus szerkezetét látjátok) (1, 2, 3, 8)
    3️⃣AZ A BIZONYOS allergiás reakció: a lipidek
    Már említettem egy korábbi posztban, hogy az mRNS molekulát egy menő néven lipid nanopartikulumnak keresztelt boríték burkolja. A lipidek alatt felsorolt összetevők ezt a burkot alkotják. Az ALC-0315 az elsődleges összetevője a buroknak, azért mert ez egy kicsit pozitív töltésű, és mivel az RNS meg kicsit negatív, így szeretik egymást, "összetapadnak", mint a mágnesek. Ez az összetevő nagyon ritka esetben allergiás reakciót válthat ki, PEG-allergiásoknak odafigyelős. A többi felsorolt lipid közül a koleszterol ismerősen hangozhat, de mind azért vannak ott, hogy a buborék integritását adják, stabilabbá tegyék. (Harmadik képen egy lipid nanopartikulum) (5,6,7)
    4️⃣Ami sok, az sók (badumm-tss)
    Négyféle sót tartalmaz az oltás, melyeket együtt foszfát puffer(es) sóoldatnak hívunk (angol rövidítésből PBS), melyre azért van szükség, hogy olyan állandó kémhatással (pH), savassággal rendelkezzen, ami testazonos. Szerintem nem kell mondanom, hogy sejtpusztító az, ha valami savasabb, vagy lúgosabb, mint a test maga, de ha mégis, akkor ugyanezért nem ajánlott a Domestost belsőleg alkalmazni (5,6,7).
    5️⃣A rántás és sok más
    A szukróz (szacharóz) egy cukor, vagy maga a (!) cukor (igen, a karácsonyi süti tetején is ez volt), melynek ez esetben az a szerepe, hogy védje a lipid nanopartikulumokat a fagyasztás közben, megakadályozza összetapadásukat (5,6,7).
    6️⃣Ami kimaradt belőle
    Nincs az MRC-5 néven terjedő abortált fiúembrióból származó sejt (az AstraZenecaban sincs), nincs semmi, ami DNS-be épülhet, nincs halálos méreg, nincs terméketlenítő izé (egyik poszttervem ennek a konteónak a cáfolata, ne kérdezzétek mikor, mert fogalmam sincs), nincs chip, fertőtlenítő, fagyálló, X vegyszer, higany (tiomerzál sem, ami még mindig nem higany) medvedisznóember-bőrkeményedés, elefántormány-macerátum, WD-40, pomogács, a denveri Musztángok bajnokcsapata, töpörítő és hiába Pfizer, nagyobbító sem 🙃
    7️⃣Összefoglaló
    Az oltások összetevői természetesen mindenki számára tudhatóak, szép is lenne, ha valóban senki nem tudná, mi van benne. Ezek pedig: az aktív mRNS molekula (nemámcsakúgy, sapka-UTR-kódoló régió-UTR-farok), mely az immunválasz kiváltásáért felelős, lipidek: mint a burok alkotórészei, sók: a megfelelő kémhatásért és fenntartásáért, egy kis cukor a borítékok védelmében.
    Források, ábrák a facebook oldalon. ;)

    [ Szerkesztve ]

  • LanyUs

    senior tag

    válasz LámaZ #71366 üzenetére

    Tipikusan saját bőrömön tapasztalva, az ismeretek teljes tudatában és a tapasztalatok birtokában tettem a kijelentést. Nem szoktam a levegőbe beszélni és szorgalmas adófizető emberke vagyok. Nem tartozom a lusta kategóriába. Természetesen nem veszem magamra és bízom benne eljut azokhoz, akikhez kell.
    Mivel személyes érintettségem van és itt ez a téma félig off, nem merülnék jobban bele és az időt is sajnálom már rá, mert feljebb pár hsz-szel lezártam a gondolataimat. Majd a vakcina választásnál újra jelentkezem. Az okfejtést köszönöm!

  • Jablocskov

    tag

    válasz papber #71371 üzenetére

    A BioNTech vakcina hivatalos magyar nyelvű alkalmazási előírása és betegtájékoztatója: [link]

  • szaszayanou

    aktív tag

    válasz LámaZ #71366 üzenetére

    "A kórházakban van takarító személyzet, akik ugyan takarítanak és fertőtlenítenek, de ők is csak emberek, és nem biztos, hogy a takarítószereket a megfelelő töménységben használják, nem minden apró kis sarkot, ajtókilincs aljat, stb. stb. tudnak alaposan kitakarítani, emiatt - és most nagyon figyelj! - a kórházakban lassan, évek alatt olyan REZISZTENS baktériumtörzsek alakulnak ki, amelyek hétköznapi takarítással nem kiirthatók."

    Az általad említett baktériumok a gyógyszerekre rezisztensek és nem a Domestos-ra. A helyzet az, hogy jellemzően nem fertőtlenítenek megfelelően a kórházakban, valamint a személyzet nem tart be egyes szakmai szabályokat a működésük során. Ezek főleg a pénz-, és munkaerőhiány okán kialakult sz*rok bele mentalitás, és az ápolók leterheltsége. Egy kórházi takarítót akkor sem fognak kirúgni, ha rosszul végzi a munkáját, mert 100k-s fizetésért csak sokára fog más a helyére jelentkezni. Vagy másik példa: vérvételnél, szurinál ugye van helyi fúvókás fertőtlenítés, ami azonban nem hat rögtön, hanem van kb. egy perces behatási idő. Egy leterhelt ápoló sem fogja ezt végig ülni, ha rohanni kell a többi betegéhez.

    Vagyis a kórház nem egy nagy petricsésze, amiben elkerülhetetlenek a kórházi fertőzések. Ha így lenne, akkor nem lennének óriási különbségek az országok között.

    Still stands Thine ancient sacrifice, An humble and a contrite heart.

  • Huha81

    tag

    válasz Fire/SOUL/CD #71368 üzenetére

    Nem létezne jobb megoldás? Itt kétféle teszt van:
    1. Large-scale-testing: kapsz egy levelet állambácsitól, benne egy kóddal. Ezzel a kóddal regisztrálsz egy időpontot a hozzád legközelebbi tesztállomáson. Általában másnapra van időpont, de van 2 heted használni a kódot, ha épp kell valamire. Megvan az időpont, kinyomtatod a vonalkódot. Odagurulsz autóval, ott a kocsiban ülve kivárod a sorod (max 10 perc). Lehúzod az ablakot, mutatod a kinyomtatott papírt + a helyi tb kártyát. Kis pálcika a szádba és viszlát. Másnap megkapod sms-ben az eredményt, amit megadtál az időpont kérésnél. Mi 3-an vagyunk és összesen már legalább 20 teszten voltunk.
    2. ha van valami tüneted vagy épp a gyerek osztályában lett a covidos. Felhívod a háziorvost, hogy kell egy teszt. Ő vagy elküldi neked emailben vagy odamész és megkapod a a recepción egy kis ablakon keresztül. Ezután kérsz időpontot a hozzád legközelebbi magán tesztelő helyen vagy a kórházban. A legtöbben a magán helyet preferálják, mert az is ingyenes és ott sem nagyon találkozol senkivel. Kórházban még nem teszteltünk, ott csak a sort láttam egy erre külön megnyitott bejárat előtt.

  • [CS]Blade2

    addikt

    válasz LámaZ #71324 üzenetére

    Az volt a téma előtte, hogy másban mennyien halnak meg, és, hogy a covid hol helyezkedik el most ezek között. Ide kapcsolódik a téma. Semmit nem akarok vele mondani, csak feltehetően nagyságrendileg olyan számokat hoztam, amivel képbe lehet kerülni a témában.

    Szuper pontos adatok nincsenek, valszeg a covid előtt is össze-vissza könyvelték el a halálozásokat, ha egy embert több kategória is érintett. A covid meg még fut, nem látszik, hogy hova, és hol a vége. Sokan nem tudták, hogy nagyságrendileg a napi 27500 halottnál lehetne kijelenteni, hogy covidba halnak meg a legtöbben, és, hogy éhen halás a top manapság.
    Egyébként valszeg sosem lesznek pontos adatok, mert országonként is máshogy könyvelnek, főleg össze-vissza, és sok országban úgy néz ki, hogy vannak halottak, akiket más kategóriába könyveltek el, de irreálisan megnövekedett ettől a nem covid kategóriák száma az előző évekhez képest.

    Pár kategória egyébként kiadhatja reálisan a többlet halálozást, némelyik meg talán nem, vagy inkább nem. Pl.: közlekedésibe lehet, hogy kevesebben haltak meg a kisebb forgalom miatt, vagy a sz*r helyzetben, összeszedetlen állapotban vezetve akár még többen is.
    Öngyilkosok simán lehetnek az előző pár hónapban sokkal többen, mint covid nélkül.
    Aztán ott van millió betegség, ami kezelhető, csak most nem feltétlen kapják meg rá a kezelést olyan országokban, ahol korábban igen, és ezzel is hozhatnak extra számokat még idén. Később talán ez kiegyenlítődik, és aki most meghalt decemberben, de covid nélkül szinte biztos, hogy csak jövőre lett volna "esedékes", több év átlagában kiegyenlítődik.

  • LámaZ

    addikt

    válasz papber #71371 üzenetére

    A linkeket az érdemi infókat tartalmazó bejegyzésben kellett volna elhelyezned, édes barátom!
    Mert ha én belinkelem valakinek a te érdemi infókat tartalmazó hsz-ed, és csak azt - mert kívülálló nem fogja végigböngészni a fórumot, ha felhívom rá a figyelmét! - akkor a linkjeidet nem fogja látni. Érted-e?!

    Legyen minden jó!

  • pjen

    félisten

    válasz Wn2tl #71329 üzenetére

    Akkor lehet az összes többi adat is légből kapott.Esetleg ezután nem is kell példálózni a kinai járvány kezeléssel.

  • Parci

    HÁZIGAZDA

    válasz [CS]Blade2 #71377 üzenetére

    érdemes mindig hozzátenni, hogy .hu-ról beszél-e az ember, vagy az egész világról. természetesen az egész világon nem a korona a legnagyobb halálok, viszont nem tudom hibáztatni azokat, akik azokért a parákért aggódnak elsősorban, ami őket érinti. tehát mondjuk maláriáért nem annyira.

    dicranum scoparium + genista pilosa = :)

  • Fire/SOUL/CD

    félisten

    válasz Huha81 #71376 üzenetére

    Persze, ez életképes megoldás, csak ahhoz kell egy autó, hogy valaki egymaga, teljesen "elszeparáltan", senkivel nem érintkezve el tudjon jutni a mintavételi helyre.
    Ez a megoldás segítene a mentők leterheltségén és élnének is az emberkék ezzel a lehetőséggel (szerintem). :K

    Sajnos a másik 2 esetben persze ez nem járható út...

    Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

  • pjen

    félisten

    válasz Parci #71380 üzenetére

    Pedig, ha igy változik a klíma a malária egy valós veszély lesz nálunk is.+A rák, hiv, stroke itt van.Csak már megszoktuk őke.t

    [ Szerkesztve ]

  • Lauda

    félisten

    Olvasom, hogy az astrazeneca vakcina is befutó lesz lassan. Utánaolvasva ez is biztonságosnak tűnik, bár voltak azok a neurológiai gyulladások és a hatékonysága is alacsonyabbnak ígérkezik. Nehéz eldönteni melyik lenne a legmegfelelőbb. Persze ez még csak agyalás, hisz nem tudni mikorra lesznek elérhetőek a lakosság számára. Itt is két oltás várható [link] (astrazeneca esetén).

    Érdekes a továbbfertőződésről szóló bekezdés:

    Egyelőre nincs arra vonatkozó információnk, hogy az említett koronavírus elleni védőoltások beadása véd-e a Covid-19 továbbterjedésétől. Egyedül az AstraZeneca/Oxfordi Egyetem vakcina esetén feltételezett, hogy az kedvezően befolyásolhatja a globális járványt, mivel csökkentheti a fertőzés továbbadásának a kockázatát.

    [ Szerkesztve ]

  • LanyUs

    senior tag

    válasz papber #71370 üzenetére

    Hálás vagyok Neked! A személyes tapasztalataim kérdőre vonása helyett, megértetted miről is beszéltem és átérezted a bizonytalanságom okát! Köszönöm egyrészt a megértést, másrészt a kimerítő tájékoztatást! A 71371-est is elolvastam, nem értettem 100%-osan mindent, de attól még érdekes és hasznos olvasmány volt! :R

  • LámaZ

    addikt

    válasz szaszayanou #71374 üzenetére

    „Az általad említett baktériumok a gyógyszerekre rezisztensek és nem a Domestos-ra”

    Köszi a pontosítást, de csak részben igaz.
    A baktériumok jelen van kint, a felületeken, a levegőben, és az emberek szervezetében is. A kettő kötött a légvétellel, kilégzéssel és a tárgyak megérintésével folyamatos a kapcsolat.
    Gyenge koncentrációban alkalmazott vegyszerek esetén a kórokozók kialakíthatnak rezisztenciát. Épp emiatt a rovarirtószerek folyamatos fejlesztés és csere alatt állnak. Azt persze én is tudom, hogy tömény hipó ellen soha nem fog rezisztencia kialakulni egyetlen mikrobában vagy rovarban sem.
    Az eredeti gondolatmenethez visszatérve: én régóta tervezek itthoni célra beszerezni egy ózonos fertőtlenítőt, amely Kínából rendelve kb. 15k Ft, ha viszont az itthoni viszonteladóktól veszi az ember, akkor 30k Ft (ők persze úgy hirdetik, hogy leakciózták 50k Ft-ról).

    Legyen minden jó!

  • LámaZ

    addikt

    válasz pjen #71379 üzenetére

    A halálozásokat kell nézni.
    Meg kell nézni, hogy hány ember halt meg 2019-ben és hány 2020-ban. A kettő különbsége a legtöbb ország esetében - kivéve, ahol, pl. kitört egy (polgár)háború is közben - megközelítőleg egyenlő a koronavírus-járványban elhunyt személyek számával.

    Legyen minden jó!

  • Lauda

    félisten

    válasz pjen #71379 üzenetére

    Elnézve az ottani diktatúrát és mindent behálózó cenzúrát, a kínaiak által közölt adatokat én szkeptikusan kezelem.

    [ Szerkesztve ]

  • Stanlee

    őstag

    válasz #20749568 #71369 üzenetére

    Mar sokat beszeltunk rola, de amirol az emberek gyorsan lemondanak, azt nagyon nehez visszakapni.

    10 euroan fogadok, hogy a nemet hard lockdown-t januar 31-ig fenntartjak. Minden marad zarva, ami eddig zarva volt. Tegnap is szornyulkodtem, hogy mennyi bolt zarva van. Biztos az OBI-ban fogok megfertozodni...

    “Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

  • radi8tor

    MODERÁTOR

    válasz Stanlee #71388 üzenetére

    Nem tudom felétek mennyire fegyelmezettek az emberek, de pl itt tavasszal mindenki olyan volt mint a kisangyal, ősszel meg mintha nem lenne járvány csak abból érzékelted hogy maszkban vannak az emberek.
    Kivi leszek most hogy lement a karácsonyi roham miképpen változik a dolog - amúgy is most kezd gyengülni az immunrendszere az embereknek, hallom egyre többen krákognak (szerencsére maszkban).

    ⭐ Stella

  • Parci

    HÁZIGAZDA

    válasz pjen #71382 üzenetére

    ez is abszolút igaz. csupa igaz dolgot írsz, ami nem igazán téma most :DDD

    dicranum scoparium + genista pilosa = :)

  • Parci

    HÁZIGAZDA

    válasz Lauda #71383 üzenetére

    általában és mindenkinek: annak érdemes tartania az oltás mellékhatásától, akik tapasztaltak már ilyesmit (allergiás problémákat) korábbi oltásaik során, és/vagy oltástól függetlenül.

    akinek volt már súlyos allergiás reakciója, az tartson tőle. akinek soha, semmi baja nem volt oltástól (immunválasz, azaz láz, levertség, izomfájdalom NEM ez a kategória), az szerintem arányt téveszt, ha az oltástól tart és nem a vírustól.

    dicranum scoparium + genista pilosa = :)

  • Kékes525

    félisten

    [Egy héttel az oltás után elkapta a koronavírust, de ez NEM jelenti azt, hogy gond van a vakcinával]

    Nem a cím miatt linkeltem. Ilyenből amúgy is elég sok lesz, mivel sokan azt hiszik, hogy a beadás után már hat. Ezért linkeltem:

    "Azoknak is érdemes beoltatni magukat, akik már átestek a betegségen, hisz azok, akik nagyon enyhe tünetekkel vagy tünetek nélkül vészelték át a fertőzést, lehetséges, hogy nem alakult ki megfelelő védekezőképesség. Akik pedig már megkapták a vakcinát, az oltás után ugyanúgy érdemes viselni a maszkot és betartani a távolságtartást, egyrészt mert hetekig is eltart, mire hatni kezd a vakcina, másrészt azért is, mert a védőoltás csak a megbetegedést akadályozza meg, azt nem, hogy elkapjuk és továbbadjuk a fertőzést."

    Azért a fertőzés továbbadási készség csökken, mert sokkal kevesebb vírust fog "termelni" az oltott szervezet.

    Kimaradt a cikkből:

    A COVID-19 elmúltával a 3. hónap után lehet beadatni. Előbb nem.

    [Mérlegen a koronavírus: Magyarország a világ legrosszabb országai között]

    "Magyarország a világ 40. legfertőzöttebb országa a több mint 200 ország és autonóm régió közül. A koronavírussal összefüggésben elhunytak számát tekintve népességarányosan a 17. helyen állunk az idei évben."

    Azért "csak" ennyire rossz a helyzet, mert gyakorlatilag nem volt első hullám nálunk.

    [ Szerkesztve ]

    Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

  • Parci

    HÁZIGAZDA

    válasz #20749568 #71395 üzenetére

    napi 1200 halott nem kevés, a német szokásos napi halálozásokhoz képest. semmiképp sem "elhanyagolható".

    dicranum scoparium + genista pilosa = :)

  • Asbee

    veterán

    Mégis hogyan fogják szűrni, kizárni, oltás előtt ki volt covidos 3 hónapon belül, ne adj isten éppen az ? Rengeteg tünetmentes, enyhe tünetes van volt és lesz. Náluk mi lehet a kockázat? Ezekről van infó ?

  • Lauda

    félisten

    válasz #20749568 #71395 üzenetére

    Szerintem ez megint nézőpont kérdése. Ha a hivatalos adatokat nézzük, kicsivel több, mint kétszer annyi az aktív eset és közel tízszer annyi a napi elhunyt, mint nálunk. Ehhez persze hozzá érdemes azt is venni, hogy az országonkénti könyvelés változó lehet és nem tudni hol kozmetikáznak többet a számokkal.

Új hozzászólás Aktív témák