WLAN támogatás az nVidia chipkészletekben

Hirdetés

A pár napja lezajlott, negyedéves nVidia telefonkonferencián hangzott el, hogy a cég szándékai szerint év végére vezeték nélküli Ethernet csatolót (WLAN) is beépítenek az nForce chipsetek déli hídjába, a Media and Communication Processorokba (MCP).

Jelenleg az nVidia legfelszereltebb MCP változata ATA-33/66/100/133 vezérlőt, 6 db USB 2.0 portot, 2 db 10/100 Mbit/s Ethernet csatolót, 3 FireWire (IEEE1394) portot, Dolby Digital dekódert tartalmaz, és természetesen támogatja a PCI és ACR buszokat. Amennyiben az nVidia integrálja még a Wi-Fi mellett a Serial ATA-150 és RAID vezérlőket is, az új MCP lehet 2003 legjobban felszerelt déli hídja.

A következő lépésben, 2004, vagy 2005 során a cég az USB 3.0, DSL, PCI-Express, és 7.1 csatornás audiovezérlő integrálását tervezi az MCP-be.

Ha hihetünk a nem hivatalos forrásoknak, idén év végén az nForce chipset új északi hidat is kap, mely már integrált, DirectX 9 támogatású VPU-t tartalmaz. Mindez nagyon erőssé teszi az nForce készletet, ennek ellenére az nVidia két problémával szembesülhet. Az egyik az, hogy az alaplapi vezérlőchipek kizárólag AMD processzorokhoz használhatók, melyek piaci részesedése relatív alacsony. A másik pedig az, hogy ráadásul az AMD processzorok nagy része a költségérzékeny szegmensben talál gazdára, ami még inkább gátolja az olyan drága megoldások terjedését, mint a rengeteg szolgáltatással megáldott MCP. Sokaknak nincs is szüksége ezekre a plusz szolgáltatásokra, így inkább kevesebb integrált vezérlővel rendelkező, ám olcsóbb chipsetre épülő alaplapot választanak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés