Hirdetés

Szállítja első MAMR HDD-je mintáit a Western Digital

Az első ilyen termék még idén megjelenhet a nagyközönség számára.

A Western Digital még 2017-ben mutatta be a MAMR technológiát, amely egy igen kedvező megoldás a PMR leváltására. Ennek a fejlesztése már régóta zajlik, és a vállalat most elismerte, hogy már szállítják az első mintákat, de arról még nem tudni, hogy általánosan értendő ez, vagy csak a kiemelt partnereknek.

Hirdetés

A cég közleménye szerint egy 16 TB-os MAMR HDD-ről van szó, de készül egy 18 TB-os is, és ez a két modell még idén elérhető lesz a nagyközönség számára. Konkrét időpont azonban nincs, de valószínűleg az év második fele van megcélozva.


[+]

2020-tól még tovább nő a kapacitás, konkrétan 20 TB fölé, illetve a sebesség növelése érdekében két aktuátorra szavaz a gyártó. Ez a technológia igazából nem újdonság, lényege az egymástól független karmozgató apparátus, amelynek párhuzamos működése lehetővé teszi a párhuzamosságot az adatfolyam kezelésében, megduplázva az IOPS tempót.

Érdekesség, hogy a Western Digital a HAMR technológiát sem veti meg, amelyre elsődlegesen a konkurens Seagate szavaz. Rövidtávon mindenképpen a MAMR-re koncentrálna a cég, de a saját HARM megoldásukat is fejlesztik a háttérben, így hosszabb távon ilyen merevlemezeket is hoznak majd. Ennek köze lehet ahhoz, amit a Seagate egy ideje már mondogat, miszerint a HAMR skálázhatósága jobb az adatsűrűség tekintetében, így a Western Digital tűzben akarja tartani ezt a vasat is.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés