Már Androidon is fut a VRMark

Persze nem az a verzió, ami PC-re is megjelent, az ultramobil eszközök jóval visszafogottabb teszteket kaptak.

A korábban Futuremarként ismert, de ma már UL Benchmarks néven futó cég nagyjából másfél éve mutatta be az első VRMark tesztprogramot, amit fél éve ki is egészítettek egy extra szobával. Ez a csomag azonban PC-n volt elérhető, és az utóbbi időben nyilvánvalóvá vált, hogy a VR-piac ezen a területen bővül a legkevésbé.

A PlayStation VR-hez hasonló, zárt platformokat leszámítva a virtuális valóság inkább az ultramobil szinten ér el sikereket, amire UL Benchmarks most reagált egy Androidhoz tervezett VRMarkkal. A program a Google Daydream VR platformjára épül, és Android 7.0 vagy jobb operációs rendszert futtató eszközt igényel legalább 1 GB rendszermemóriával megtámogatva. A grafikus API szempontjából az OpenGL ES 3.1, vagy MSAA támogatással kiegészített OpenGL ES 3.0 az igény.

A tesztprogram a PC-s társához hasonlóan szobákra osztja a tesztet. A legkíméletesebb az indigó szoba (Indigo Room), ami a legtöbb ultramobil eszközön gond nélkül fog futni, míg a Daydream VR-hoz tervezett rendszerekhez inkább a lila szoba (Purple Room) való. A legmegterhelőbb borostyán szoba (Amber Room) leginkább a jövő hardvereihez igazítva, így a legtöbb mai androidos készüléken ez nem is fut majd túl jól.

A teszteléshez több mód is elérhető. Egyrészt megnézhető, hogy az adott hardver egy rövid ideig tartó terhelés hogyan visel el (Peak Mode), de akár kérhető a hosszabb ideig tartó mérés is (Sustained Mode). Ezeknek nagy jelentősége van, ugyanis a legtöbb ultramobil eszközt úgy tervezik a gyártók, hogy a program indítása után nagyjából pár percig nagyobb teljesítményt adjanak le, de a melegedés hatására ez vissza fog esni, így a rendszerchip egyre kevésbé tud magas turbó órajeleket beállítani, amivel az eszköz tempója lecsökken. Az UL Benchmarks szerint a tesztek ismétlése a legjobb megoldás erre a problémára, így mindenki tetszőlegesen megszabhatja, hogy milyen időtartamot lefedő mérést szeretne, ráadásul ez az akkumulátor üzemidejének felmérésére is ideális.

További lehetőség az Experience Mode, ami igazából nem teszt, csupán egy VR kerettel meg lehet tapasztalni a fentebb említett szobák nyújtotta élményt.


[+]

Az Androidra tervezett VRMark alapverziója ingyenesen letölthető a Google Play áruházból. Ez tartalmazza az Experience Mode-ot, és Peak Mode-ban lehetővé teszi az Amber Room egyszeri, Sustained Mode-ban pedig a Purple Room tízszer egymás utáni futtatását.

A professzionális verzió külön megvásárolható a vállalat weboldalán, méghozzá 499 dollárért, és ez a csomag nem tartalmaz semmilyen limitációt, így tetszőleges teszteket is lehet futtatni rajta.

Előzmények

Hirdetés