Visszavonuló a BTX-es, dobozos Pentium 4 és Celeron D chipeknek

Az Intel arról értesítette partnereit, hogy a jövőben beszünteti a BTX hűtőmodullal együtt árult, dobozos Pentium 4 és Celeron D processzorok értékesítését, mivel – szól az indoklás – a piaci igények más processzorok felé mozdultak el. A kivonást a szokásos módon a fokozatosság elvét követve, komótos tempóban hajtják végre, így a raktárkészletek leapasztása után az utolsó szállítmány várhatóan jövő májusban indul útnak.

A lépés várhatóan tovább gyengíti a BTX szabvány amúgy is csekély jelenlétét a kiskereskedelmi piacon, annál is inkább, mivel az Intel korábban bejelentette, hogy 2007-ben nem szándékozik újabb BTX-es alaplapot bemutatni saját márkaneve alatt. Nehéz ugyanakkor a BTX igazi terepének, az OEM-piacnak a jövőbeli változásaira következtetni. A legnagyobb PC-gyártók közül a Dell, a Gateway és a Lenovo is erőteljesen támaszkodik erre a szabványra, és a korábbi hírek szerint még ebben az évben a HP is piacra dobja BTX-es üzleti számítógépeit. A BTX pozícióit látszik erősíteni ebben a szegmensben, hogy mind nagyobb az igény a kisméretű (small form factor, SFF) gépekre, melyeknél többnyire egyedi vagy BTX elrendezést szoktak alkalmazni, sokszor még az AMD processzorok köré épülő konfigurációk esetében is.

Az Intel júniusban úgy ítélte meg, hogy 2007 végére az Intel-alapú számítógépek 36 százaléka már BTX-es lesz. Hozzá kell tenni, hogy ebben 9 százalékot a hagyományos kereskedelmi csatornák tettek volna ki, ám a jeleket figyelve nem kizárt, hogy itt a gyártó feladja az évek óta csekély eredményekkel járó próbálkozásait, és a jövőben csak az OEM-partnerekre koncentrál.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés