2019. július 21., vasárnap

Útvonal

Hírek » Adattároló rovat

Villámgyors profi tárolóegység

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: TG Daily

A Texas Memory Systems új eszköze flashmemóriára és DRAM-ra alapoz.

Ha a tárolt adatok hozzáférési ideje, a tranzakciószám és az átviteli sebesség mögött háttérbe szorul a költség szempontja, ugyanakkor nincs szükség túlzottan nagy kapacitásra, és az áramellátás folytonossága is biztosított, miért ne lehetne RAM-ot használni merevlemezes tárolóegységek helyett? RAM-diszkeket (ha a PC-s világ kevésbé szokványos megoldásaitól el is tekintünk) régóta alkalmaznak szerverekben, többnyire a fizikai memória egy területét jelölve ki virtuális meghajtóként, de már összetettebb megoldások is piacon vannak.

A Texas Memory Systems (TMS) egyik specialistája a RAM-alapú tárolórendszereknek, melyeket professzionális környezetbe szánnak. Rackbe szerelhető, 3U magas egységei DDR RAM-ra alapoznak, és InfiniBand vagy Fibre Channel interfészen át kommunikálnak. Az adatok biztonságára a redundáns tápegységen és a szintén redundáns beépített UPS-en kívül is számos dolog vigyáz. A RAM tartalmát a rendszer folyamatosan menti saját, RAID-be kötött merevlemezeire, így egy áramszünet esetén az adatok nagy része már el van tárolva, csupán a legutóbb használtakat kell az akkumulátor erejéből melléjük írni. Az áramkörök állapotát az IBM-féle Chipkill technológia figyeli, mely leállás nélkül ki tudja iktatni a meghibásodott lapkákat. Jelenleg a TMS maximum 128 GB kapacitást kínál egy ilyen dobozzal (RamSan-400), bár van nyolc egységet magában foglaló, 1 TB kapacitású szekrény is Tera-RamSan néven.


Forrás: TG Daily

A TG Daily híradása szerint hamarosan érkezik a RamSan-500, amely kissé más koncepcióra épül, így nagyobb tárhelyet, de valamivel lassabb tempót garantál. Az új eszköz 2 TB kapacitású flashmemóriát használ fő tárként, mely mellé szintén nem lebecsülendő méretű, 64 GB-os DDR2 SDRAM-ot állítanak egyfajta adatpufferként. Külső összeköttetést továbbra is InfiniBand vagy Fibre Channel portok teremtenek.

A mérleg a tisztán DRAM-os RamSan-400-zal szemben: az olvasási késleltetés 0,015-ről 0,15 ms-ra, az írási ugyanennyiről 0,5 ms-ra nőtt, míg a másodpercenkénti 400 ezer I/O-műveletből olvasáskor 100 ezer, íráskor 20 ezer lett. A RamSan-500-at intenzív adatbázis-műveletekhez és egyebek mellett profi videofeldolgozáshoz ajánlják, ezért is időzítették a bemutatót a SIGGRAPH 2007 konferenciára. Az eszköz az utolsó negyedévben kerül piacra – csillagászati áron.

Hirdetés

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.