Vélemény: tényleg csak az ARM és az NVIDIA akvizíciója veszélyes?

Mindenki ezzel van elfoglalva, miközben az AMD a fű alatt behúzza a Xilinxet.

Zajlik az élet az IT-piacon, mivel az előző év során két nagyobb akvizíció is bejelentésre került. Előbb az NVIDIA jelentkezett be az ARM-ért, majd az AMD nyújtotta a kezét a Xilinxért. Viszonylag nagy változásokat hoznának ezek a felvásárlások a piacon, így értelemszerűen meg kell őket vizsgálni versenyjogi szempontból, de azt látni kell, hogy a bejelentett üzletek elsődleges mozgatórugója a szerverpiac. Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, akkor az NVIDIA saját platformot akar a gyorsítói mellé, míg az AMD saját FPGA-t és egyéb gyorsítókat szeretne a platformjaihoz.

A mögöttes szándék mindkét esetben érthető, ugyanakkor a versenyhatóságok főleg az ARM és az NVIDIA akvizíciójára nyomultak rá erőteljesen, ami egyrészt megmagyarázható lépés, másrészt az AMD és a Xilinx üzlete így viszonylag kevés figyelmet kap. Pedig, ha a szerverpiacból indulunk ki, akkor nem feltétlenül az ARM és az NVIDIA egyesülése a veszélyes. Az ARM-nak alig mérhető részesedése van itt, míg az NVIDIA gyorsítói a többi cég platformjaitól függnek – nem véletlenül akarnak saját processzort. A piacszerzés tehát még egy esetlegesen jóváhagyott felvásárlás mellett is komoly építkezés lenne, és akár egy évtizedig is eltarthat, mire kézzel fogható eredménye lesz.

Persze az ARM egyéb piacinál lehetnek fenntartásai a versenyhatóságoknak, ugyanakkor számos jogi lehetőség van ennek a szabályozására, nem feltétlenül kell itt mindent feketén és fehéren szemlélni. Mindezek mellett jó, hogy a hatóságok alaposabban megvizsgálják a várható következményeket, ahogy azt például az EU is bejelentette nemrég, de ha az akvizíció céljának tekinthető szervereket vesszük figyelembe, akkor az ARM és az NVIDIA úgymond egyesülése, olyan hatalmas veszélyforrást nem jelent. Sőt, valójában javítaná a szerverpiaci versenyhelyzetet, ha sikerülne megegyezni az érintettekkel bizonyos feltételek betartásáról, kiemelve itt azt, hogy az ARM-ot licencelő partnereket nem hozhatja hátrányos helyzetbe az NVIDIA.

Az ARM és az NVIDIA problémái mellett az AMD és a Xilinx egyesülése igencsak csekély, mondhatni menetrendszerűen felmerülő fennakadásokkal halad. Nem is nagyon jönnek arról a hírek, hogy a versenyhatóságoknak gondjai lennének, sőt, az AMD nemrég közölte, hogy a kínai nehézségek tekintetében is előrelépések vannak, így már a keleti ország nagy iparági szereplői sem erőlködnek a felvásárlás ellehetetlenítésén.

A versenyhatóságok egyébként azt vizsgálták, hogy az AMD előnyt kovácsolhatna-e abból, ha a Xilinx termékeit a saját platformjaikhoz kötnék, és erre minden esetben nemleges választ állapítottak meg, arra építve az indoklást, hogy a Xilinx hardvereit nagyobb részben használják az Intel szerverplatformjaival, és a rendszerek kiválasztásnál is inkább a processzor típusa játszhat szerepet, mintsem a gyorsítóé. Ez mind logikusnak hangzik, de vajon tényleg nincs itt semmi veszély?

Ha ránézünk a szerverpiacra, akkor jelenleg az AMD szerverplatformja igen jelentős előnyben van az Intel aktuális megoldásával szemben. Nem véletlenül nő folyamatosan a cég részesedése ezen a területen. A közeljövő sem tűnik másnak, hiszen a Genoa platform előzetesen kiszivárgott specifikációi jelentősen erőteljesebb rendszert vetítenek előre, mint amit az Intel a Sapphire Rapids-SP kódnevű fejlesztéssel tervez, így jelenleg nem zárható ki, hogy az Santa Clara-i óriáscég majd 2024-es esztendő vége felé tud valódi konkurenciát állítani a Granite Rapids kódnevű megoldással. A Xilinx eközben a maga területén konkrétan piacvezető. Nemcsak a leghatékonyabb hardvereket kínálják az ügyfeleiknek, hanem a legmagasabb piaci részesedéssel is rendelkeznek. Ebben persze vastagon benne volt az Intel is, amely cég korábban megvette az Alterát, és elég jelentősen felborította a fejlesztéseket, aminek az lett a következménye, hogy a Xilinx elhúzott.

Ha a szerverpiacot vesszük figyelembe, akkor jelenleg az AMD és a Xilinx úgy készül készül egyesülni, hogy a saját területükön belül jelenleg a legjobb hardvereket kínálják az ügyfeleiknek. És ez úgy néz ki, hogy senkinek a fejében nem indította be a szirénát. Rontja a helyzetet, hogy a jövőben kiemelten fontos tokozási technológiák terén is két cég emelkedik ki igazán a mezőnyből: az AMD és a Xilinx. Ezeknek vállalatoknak valóban nagy teljesítményű, nagy mennyiségben szállított, működő fejlesztéseik vannak, és nem csak hangzatos neveket puffogtatnak az előadásaikon, de láthatóan ez sem kongatta meg a vészharangot.

Semmiképpen sem akarjuk azt kihozni az egészből, hogy a versenyhatóságok rosszul végeznék a munkájukat. Sőt, valószínűnek tartjuk, hogy az ismereteik szerinti legjobb döntéseket hozzák meg. Ugyanakkor nem vagyunk arról meggyőződve, hogy az egyes akvizíciókat minden oldalról alaposan megvizsgálják, és emiatt talán furcsa lehet, hogy az ARM és az NVIDIA egyesülése kapcsán igencsak sok az összeráncolt szemöldök, szemben az AMD és a Xilinx egyesülésével, amelyre inkább a szemek sarkából vetül figyelem.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés