Váratlanul befékezte az EU az ARM felvásárlásával kapcsolatos vizsgálatát

Az Európai Bizottság szerint a szükséges adatok nem futottak be a kitűzött határidőre, így ideiglenesen felfüggesztik az ügymenetet.

A hónap elején írtunk arról, hogy az FTC megtámadta az ARM felvásárlását, így az NVIDIA az Egyesült Államokban komoly ellenállásba futott. Ezen a héten kiderült, hogy az Európai Unión belül sem megy minden problémamentesen, ugyanis a Reuters szerint az Európai Bizottság friss jelentéséből az derül ki, hogy az EU trösztellenes hatósága ideiglenesen felfüggesztette a korábban elrendelt részletes vizsgálatot.

A probléma abból ered, hogy a korábbi határidőig, konkrétan november 25-ig nem sikerült minden szükséges adatot begyűjteni az üzlet kapcsán közvetve érintett EU-s vállalatoktól, aminek főleg az az oka, hogy az új koronavírus-járvány miatt sokan zárlatkorlátozásokkal és munkaerőhiánnyal küzdenek.

Az EU vizsgálata ettől még végbemegy, de az eredménye késni fog, ami az ARM és az NVIDIA számára is kedvezőtlen tényező, hiszen a 2022-es esztendő márciusában lejár az akvizíciós határidő. Ez ugyan opcionálisan meghosszabbítható szeptemberig, de egyelőre a nagyobb versenyhatóságok inkább problémát látnak a felvásárlásban, és emiatt a két érintett akár azon is elgondolkodhat, hogy nem égetik tovább a pénzt egy megvalósíthatatlan üzlet kapcsán, így a legolcsóbb megoldást választva közösen kihátrálhatnak belőle tavasszal.

A friss fejlemények tudatában a szóban forgó üzlet nyélbe ütésére vonatkozóan a Citibank a korábbi 30% helyett mostanra csak 5% esélyt lát.

Előzmények

Hirdetés