Hirdetés

Fejfájást okoz a Valve linuxos terveinek, hogy az Ubuntu leszámol a 32 bittel

A népszerű Linux disztribúció a 19.10-es verziótól egyszerűen dobja a 32 bites alkalmazások támogatását.

Az előző év nyarán írtunk a Valve Steam Play funkciójáról, amely a korábbi megoldásoknál sokkal könnyebb formában tette lehetővé a Windowsra írt játékok futtatását Linux disztribúciókon. A rendszer azóta is fejlődik, már a gyártóspecifikus shaderek támogatása is felmerült, így mondhatjuk azt, hogy amít a Valve a SteamOS-sel nem tudott elérni, azt lassan a Steam Play hozza.

Hirdetés

Igen ám, de a Valve ilyen formában nem saját Linuxot fejleszt, hanem szimplán az elterjedtebb disztribúciókat támogatja. Ilyen például az Ubuntu, amely az egyik legnépszerűbb opciók közé tartozik, és komoly fejfájást fog jelenteni az, hogy az említett disztribúciót fejlesztő Canonical Group a 19.10-es Ubuntuban megszünteti a 32 bites alkalmazások támogatását.

A Valve a fentiek miatt már most bejelentette, hogy az Ubuntu 19.10 és újabb verzióit nem fogják támogatni, hiszen rengeteg 32 bites szoftver van a Steamen, amit a Steam Play funkción keresztül valahogy futtatni kell. A Valve számára a Canonical döntése azért is roppant kellemetlen, mert a SteamOS fejlesztésének visszafogásával az Ubuntu lett az elsődlegesen javasolt disztribúció, és valószínűleg nem számítottak arra, hogy ekkora pofonba futnak bele rövid időn belül.

A problémát egyébként érzékeli Canonical is, így tervben van bizonyos 32 bites i386 csomagok kiadása az új Ubuntu verziókhoz is, emellett együttműködnek a WINE és az Ubuntu Studio fejlesztőivel, illetve a játékos közösséggel, hogy különböző módokon áthidalják a 32 bites könyvtárak támogatásának leállítását. A Valve ugyanakkor ezt nem várja meg, inkább másik disztribúciót fognak ajánlani a felhasználóiknak, de arról még nincs hivatalos információ, hogy melyiket.

Kiegészítés: A Canonical bejelentette, hogy visszavonják a 32 bites alkalmazások támogatásának megszüntetését, így a Valve szempontjából továbbra is hivatalosan támogatott disztribúció az Ubuntu, vagyis egyelőre minden marad úgy, ahogy volt.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Valve

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés