Ultrahosszú fix objektív a Nikontól

A gyújtótávolságához képest egész kis méretű optikát mutatott be tegnap a japán vállalat.

A Nikon tegnap reggel nem csak a gyártó életében forradalmi Z6 és Z7 párost leplezte le. Szép csendben bemutatták még a legújabb fix telefotó objektívüket is, amelynek becses neve AF-S Nikkor 500mm f5.6E PF ED VR. Az elnevezés sokat elmond az F bajonettes, FX formátumú szenzorokhoz tervezett újdonságról, a 11 csoportban elrendezett 19 lencsetag között találhatunk Fresnel, és három darab ED lencsetagot is. Ezeknek, valamint a több lencsére is felvitt nanokristály bevonatnak nagy szerepe van a kromatikus aberráció és a szellemképek kialakulásának megakadályozásában.

Nikon AF-S Nikkor 500mm f5.6E PF ED VR
Nikon AF-S Nikkor 500mm f5.6E PF ED VR [+]

A 237 milliméteres hossz és 1460 grammos tömeg barátinak mondható a hasonló gyújtótávolságú darabokhoz képest, a frontlencse fluorbevonata és az időjárásálló kivitel pedig garantálja a tartósságot. Az f5.6 és f32 között állítható rekesz elektromágneses vezérlésű, a belső fókuszállítás minimum távolsága pedig 3 méter. Ekkora gyújtótávolságnál már jól jön a beépített VR fantázianevű stabilizátor, ami a gyártó szerint 4 FÉ hatékonyságra is képes. Természetesen szűrőmenetet is kapunk, melynek átmérője 95 milliméteres.

Az első és hátsó objektívsapkát, valamint a CL-M5 hordozótáskát magába foglaló pakk ára elég borsos, egészen pontosan 1 249 995 forint, az elérhetőségről viszont még nincs információnk.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nikon

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés