Megszűnik pár UL Benchmarks tesztprogram támogatása

Az érintett 3DMark, PCMark és VRMark alkalmazások ezzel gyakorlatilag ingyenessé is válnak.

A korábban Futuremarkként ismert, de ma már UL Benchmarks néven futó cég bejelentette, hogy megszűnik számos korábban megjelent tesztprogramjuk támogatása. Ezek közül talán a Servermark Media Transcode elvesztése lehet a legfájóbb, mivel a vállalat semmivel sem tervezi pótolni, ugyanakkor az is igaz, hogy a szerverek tesztelésére szánt csomag olyan processzorokat és szoftverkönyvtárakat kezelt, amelyek már nem elterjedtek a célzott piacon, tehát a modern szerverklaszterek tekintetében a tesztalkalmazás okafogyottá vált.

Búcsúzik a PCMark 8 is, amelyet azzal magyaráz az UL Benchmarks, hogy a Windows 8 elterjedtsége 5%-ra süllyedt, így nincs értelme fenntartani egy olyan tesztprogramot, amelyet erre az operációs rendszerre terveztek. Helyette használható a PCMark 10.

A Daydream VR leköszönése után várható volt, hogy a VRMark for Androidra is lesújt a kasza, amit természetesen a célzott platform megszűnése tökéletesen megmagyaráz.

A 3DMarkok közül is megy pár verzió, többek között a DirectX 11-es API-ra tervezett Sky Diver, amely a helyére jó alternatíva lehet a DirectX 12-t használó Night Raid vagy a Vulkan API-ra tervezett Wild Life. Érdekes ugyanakkor, hogy leköszön a 3DMark API Overhead teszt is, ami az explicit API-k, rajzolási parancsokra vonatkozó teljesítményelőnyét mutatta meg a megjelenésekor. Ez viszont lényegtelenné vált, mert ma már a fejlesztők eleve explicit API-ra dolgoznak, ezek közül pedig leginkább a képességeik alapján választanak, ami érthető, hiszen a parancsgenerálás tekintetében nagyjából ugyanolyan gyorsak.

A szóban forgó tesztprogramok terméktámogatása január 14-én szűnik meg, és ezeket így már nem fogják árulni az egyes alkalmazás-áruházakban. Maguk a programok azonban letölthetők maradnak a UL Benchmarks legacy oldalára, amely az alábbi linken érhető el. A fejlesztők azonban a frissítések hiányában nem garantálják, hogy a programok optimálisan fognak futni a jövőben érkező operációs rendszerekkel és hardverekkel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés