Hirdetés

Újra fém csörgedezik a Danamics hűtő ereiben

A dán Danamics cégről legutóbb tavaly hallhattunk, amikor is új területre tévedtek a processzorhűtés terén. Oda, ahova talán azóta se követte őket senki. A hűtőbordákat összekötő csövekben folyékony fémötvözet keringett, amit egy elektromágneses pumpa tartott mozgásban. Előttük a Sapphire már próbálkozott ezzel a technikával, ám végül felhagytak vele. Sőt, a nanoCoolers csapat fejében már 2005-ben is felmerült ez az ötlet.

A Danamics első terméke, az LM-10 nem lett túl népszerű; egyrészt magas ára miatt (350 euró, 515 dollár), másrészt teljesítménye sem volt kiemelkedő. A cég azonban nem adta fel, és továbbfejlesztette termékét. Az LM-10 utódja az LMX nevet kapta.

A második generációs hűtő 158,2 x 170,5 x 90 mm-es mérettel rendelkezik, a nikkelbevonatú alumíniumbordák pedig 1180 grammot nyomnak. A működési elve ugyanaz, mint az LM-10-é volt, ám ezúttal az elektromágneses pumpán is fejlesztettek: négyszer jobban keringeti a folyadékot, de a fogyasztása továbbra is egy watt alatt van. A hűtő keringetője által keltett erős mágneses mezőt egy vasmag fogja vissza és nyeli el. A dán gyártó szerint sok előnye van a folyékony fémnek, például nagyobb hőmérséklet-tartományban használható, azaz -12,6°C-tól egészen 785°C-ig folyékony marad. Az anyag egyébként egy NaK 78 nevű ötvözet, mely 78%-ban káliumból és 22%-ban nátriumból áll. Nagyon magas a hővezető képessége (100°C-on 0,232 W/cm), illetve magas az elektromos vezetőképessége, ami a keringetés miatt fontos. A Danamics természetesen megvizsgált más folyékony fémet, többek között a higanyt is, de azok – az emberi szervezetre káros, mérgező tulajdonságaik miatt – nem voltak használhatók.

Az LMX támogatja a mostani foglalatokat, tehát szerelhető AM2, AM2+ és AM3, illetve LGA775, LGA1156 és LGA1366-os processzorokra is. A bordák közti levegő áramlását két, 120 mm-es SilenX ventilátor segíti. A Danamics szerint az folyékony fémötvözetes processzorhűtő nagyjából bruttó 160 fontba, azaz 260 dollárba fog kerülni, tehát jóval olcsóbb lesz, mint az LM-10 megjelenésekor. Arról sajnos nincs pontos információ, hogy az Danamics LMX mikor kerül a boltokba, de év vége felé várható.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés