Újabb információk láttak napvilágot a Core i7 processzorokról

Hirdetés

Korábban már beszámoltunk az Intel Core i7 névre keresztelt Nehalem architektúrára épülő asztali processzorok érkezéséről, most azonban újabb információk láttak napvilágot a Bloomfield magos termékek jellemzőiről.

A negyedik negyedévben érkező, 45 nm-es gyártástechnológiával készülő és Socket 1366-os foglalatba illeszkedő Core i7 család várhatóan három változatban lesz elérhető. A négy magot tartalmazó modellek közül a két kisebbik változat 2,66 GHz-es és 2,93 GHz-es órajellel kerül bevezetésre, míg a legerősebb változat már 3,2 GHz-es frekvencián üzemel. Mind a három termék 8 MB-os harmadszintű gyorsítótárral és 130 W-os TDP fogyasztási értékkel fog rendelkezni.

A processzorba integrált háromcsatornás memóriavezérlő hivatalosan csak az effektív 800 MHz-es és az 1066 MHz-es DDR3 memóriákat fogja támogatni. Ennek az az oka, hogy a processzormag és a memória feszültsége szinkronizálva működik, és a felső határa 1,6 voltban van megszabva. Amelyik memóriamodul túllépi ezt a határt, azzal nem működőképes az új Intel Core i7 család. A különböző DRAM technológiák fejlesztésével, szabványosításával, hitelesítésével foglalkozó JEDEC (Joint Electric Device Engineering Council) Solid State Technology Association szerint azonban hamarosan elkészülhetnek az első, alacsony feszültségen működő DDR3-as memóriachipek, amelyek a jelenlegi DDR3-as memóriaszabványnál alacsonyabb feszültséggel üzemelnek.

Továbbra is kérdéses a Core 2 szériában úgymond megszokott „tuningtartalék” előcsalogatása. Nem hivatalos források szerint az új termékcsalád túlhajtása az Extreme Edition modellek kivételével nem lesz lehetséges. Az Intel ugyanis a rendszer egyes komponenseire vonatkozó órajeleket a QPI busz alapfrekvenciájából számítja a processzorban tárolt zárt szorzókon keresztül. Mivel a PCI és a PCI Express órajel a továbbiakban nem lesz fixálható, könnyen kitalálható, hogy a QPI buszfrekvencia növelésével nő a rendszer más részeinek az órajele is, ami instabil működést eredményezhet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés