Új utat tör mininoteszével a HP

A HP ma útjára indította kisméretű, elsősorban oktatási célokra szánt noteszgépét, amely az előzetes híradásokban – valamint a termékfotókon – még Compaq 2133-ként bukkant fel, hivatalosan azonban HP 2133 Mini-Note PC elnevezéssel kerül piacra. A 8,9 hüvelykes kijelzővel ellátott gépet érdekessé teszi, hogy kategóriatársainak többségével ellentétben nem Intel platformra alapoz, hanem a VIA C7-M mobil processzora és CN896 chipsetje köré épül.

A több konfigurációban elérhető rendszer 499 dollártól indul, a legerősebb változatért azonban 800 dollárnál is többet kell fizetni. Az ár is tükrözi, hogy a 2133 esetében a tervezők sem a kidolgozás, sem a felszereltség tekintetében nem kötöttek olyan kompromisszumokat, mint az Asus az Eee PC-nél, inkább egy köztes szintet kívántak létrehozni az olcsó mininoteszek és a jól felszerelt, de sokkalta drágább szubnoteszek között – még elfogadható árral és már kielégítő funkcionalitással.

A HP 2133 tömege valamivel meghaladja az 1,1 kilogrammot. A felhasználási területhez igazodva kellően robusztusra tervezték: borítása alumíniumból készült magnéziumötvözet elemekkel, a kijelző karcálló, a teljes méretű qwerty billentyűzetre is került kopásálló bevonat. A Mini-Note többnyire 120–160 GB-os merevlemezzel érkezik, amelybe gyorsulásérzékelőt is építettek, így rendellenes mozgást detektálva azonnal le tudja parkolni az író-olvasó fejeket.

Az 1280x768 pixeles megjelenítőt a lapkakészletbe integrált Chrome9 HD grafikus mag vezérli. A processzor maximum 1,6 GHz-es, a rendszermemória kiépítéstől függően 1 vagy 2 GB-os. Alap a Gigabit Ethernet interfész, a Broadcom által szállított 802.11a/b/g Wi-Fi vezérlő, az SD kártyaolvasó és az ExpressCard bővítőaljzat, opcionális alkatrész viszont a webkamera, a Bluetooth modul és a három- helyett hatcellás akkumulátor. A HP 2133 legolcsóbb változatára gyárilag SUSE Linux Enterprise Desktop 10 operációs rendszert telepítenek, de Windows Vista Home Basicet és Businesst futtató konfigurációk is kaphatók lesznek. A közlemény szerint az értékesítés még ebben a hónapban megkezdődik az Egyesült Államokban.

Kiegészítés: A gyártótól kapott újabb információk szerint a háttértároló nem csak merevlemez lehet, a legolcsóbb modell 4 GB flashmemóriát kap, de felár ellenében akár 64 GB-os SSD-t is lehet majd rendelni. Európában először a brit piacon jelenhet meg május folyamán a 2133 két konfigurációja, de arról továbbra sem született döntés, hogy a kontinens más országaiban mikor vezetik be a noteszt. A két angol változat egyaránt 1,2 GHz-es processzort, 120 GB-os HDD-t kap, lesz bennük Bluetooth modul is. A kisebbik 1 GB memóriával és háromcellás akkumulátorral lesz felszerelve, a nagyobbik mindkettőből a dupláját kapja. Akkus üzemidejük valamivel 2 óra fölött, illetve 4,5 óra körül alakul. A 2133-at Nagy-Britanniában várhatóan 300 fontos (jelenleg kb. 95 400 forintos) kezdőártól lehet majd megvásárolni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA
  • HP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés