Hirdetés

Új, tápegységeket hitelesítő rendszert vezetett be a Cybenetics

Azt egyelőre nem tudni, hogy a gyártók élnek-e a lehetőséggel, de kifejezetten átgondolt konstrukciónak tűnik az egész.

A tápegységek hitelesítése ma már az ipar része. Szinte mindegyik termék rendelkezik valamilyen tanúsítvánnyal, sőt, ma már többel is. Ilyen például a 80 Plus minősítés, de Európában nem feledkezhetünk meg az ErP Lot 6 2010/2013 és az ErP Lot 3 2014 jelzésű direktívákról sem. Ezek a tápegység egy bizonyos funkciójára vonatkozóan jelentenek ellenőrzést, ami jelzi a felhasználónak, hogy az adott termék megfelel bizonyos, adott területen törvényben szabályzott igénynek.

Hirdetés

A Cybenetics ezeket természetesen nem kritizálja, de elmondásuk szerint túl sok információt nem jeleznek az így szerzett logók az adott termékről. Emiatt a vállalat egy olyan hitelesítő rendszert dolgozott ki, amely leginkább kiegészíti az aktuális konstrukciókat, méghozzá úgy, hogy a felhasználó jobban behatárolhassa pusztán a logóról a vásárolni kívánt tápegység képességeit. A Cybenetics két ponton reformálná meg a hitelesítést: az egyik az ETA, míg a másik a LAMBDA.

Az ETA a tápegység hatásfokára vonatkozóan végezne méréseket, ráadásul az aktuális metódusoknál pontosabban. Utóbbi azért lényeges, mert a jelenlegi rendszer pár ponton méri a tápegységek képességeit, és ebből lesz meghatározva a végleges hatásfok. Ez ugyan nem rossz, de nem is tökéletes pontosságú, így a Cybenetics tesztje ezernél is több különböző terheléskombinációt mér, amivel pontosabb lehet a hatásfok meghatározása a teljes teljesítményskálára. Sőt, az ETA nem csak a nyers hatásfokot veszi számításba, hanem az adott tápegység áramszennyezését, vámpírfogyasztását és a +5VSB ág hatásfokát is.

Cybenetics ETA minősítés osztályozása
Minősítési szint
(115V-os bemeneti feszültség)
Összesített hatásfok Áramszennyezés +5VSB ág hatásfoka Vámpírfogyasztás
A+ ≥94% és <97%
≥0,985 >79%
<0,1 W
A ≥91% és <94% ≥0,98 >77% <0,15 W
B ≥88% és <91% ≥0,97 >75% <0,2 W
C ≥85% és <88% ≥0,96 >73% <0,25 W
D ≥82% és <85% ≥0,95 >71% <0,3 W

Ezek alapján hat kategória létezik az ETA mérések szerint a tápegység osztályozására, és kiemelten fontos tényező, hogy az adott terméknek az ErP Lot 6 2010/2013 és az ErP Lot 3 2014 jelzésű direktívákat is be kell tartania, és meg kell felelnie a (EU) No 617/2013-as szabályzásának, függetlenül attól, hogy végül milyen hitelesítést sikerült szerezni. A kategóriákat a fenti táblázat részletesen bemutatja, a logó kiválasztásánál pedig lehetősége van az adott gyártónak szimplán a minősítést mutató matricára, vagy egy olyan opció is választható, amely konkrétan jelzi a számszerűsített végeredményt is.

ETA matricák
ETA matricák [+]

A LAMBDA hitelesítés a tápegység zajszintjére vonatkozik. Ez az a pont, amiről a gyártók egyénileg nyilatkoznak, de hitelesítve a specifikációkban szereplő adat semmilyen formában nincs. Persze itt szó sincs arról, hogy a gyártók félreinformálnák az potenciális vásárlókat, de a Cybenetics tesztje egységes körülmény között mér majd minden terméket, ami jóval pontosabb összehasonlítást jelent. A tesztet a tápegység terhelésének mérésekor végzik el, és a zajszint eszerint lesz meghatározva.

Cybenetics LAMBDA minősítés osztályozása
Minősítési szint
(115V-os bemeneti feszültség)
Zajszint
A++ <20 dB(A)
A+ ≥20 dB(A) és <25 dB(A)
A
≥25 dB(A) és <30 dB(A)
B
≥30 dB(A) és <35 dB(A)
C
≥35 dB(A) és <40 dB(A)
D
≥40 dB(A) és <45 dB(A)
E
≥45 dB(A)

A fenti táblázat ezúttal is bemutatja az osztályozást, és most is kétféle matrica közül lehet választani, amelyek közül az egyiken ott van a konkrét mért érték is.

LAMBDA matricák
LAMBDA matricák [+]

A Cybenetics elsődlegesen 115 V-os bemeneti feszültségen mér, de bizonyos európai régiók miatt 230 V-os teszteket is végeznek. A cég adatbázisa már most tartalmaz számos tápegységet, és remélhetőleg a jövőben a gyártók többsége áttér az új, sokkal informatívabb matricákra. A bevizsgált termékekről ráadásul rendkívül részletes dokumentáció készül, amelyek az adatbázisban elérhetők.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés