Új Samsung GDDR-2 memóriák

Hirdetés

A 256 MBites GDDR-2 memóriák segítségével lehetővé válik akár 512 MB RAM-mal ellátott grafikus kártyák készítése is a jövőben. A Samsung mindenesetre kiszállította az új modulokat a videokártya-gyártókhoz, a többi már rajtuk múlik. A chipek FBGA (Fine-Pitch-Ball-Grid-Array) tokozásúak és megfelelnek a JEDEC-szabványnak.


Forrás: www.hartware.net

Az új termékek előnye, hogy feleannyi chip elegendő lesz adott RAM-mennyiség eléréséhez. Jelenleg 128 MB-hoz nyolc, míg 256 MB-hoz tizenhat 128 MBites chipre van szükség. Az új 256 MBites modulokkal ez a szám a felére csökken. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a 256 MBites chipek kompatibilisek a 128 MBites társaikkal, így azokat a videokártya-gyártók bármikor lecserélhetik az újabbakra anélkül, hogy át kellene tervezniük egy-egy terméket.

A Samsung GDDR-2 RAM-jai segítségével pedig ráadásul akár 50 százalékos teljesítménynövekedés is elérhető. A memóriasávszélesség például 1,6 GB/s-ról 6,4 GB/s-ra nőhet. Amennyiben hinni lehet a világhálón keringő pletykáknak, akkor az első GDDR-2 RAM-okkal már októberben az ATI R360 és RV360 GPU-s videokártyáin találkozhatunk majd.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés