Új nyomtatott áramkört tervezett az NVIDIA a GeForce GTX 260 kártyákhoz

Múlt héten számoltunk be arról, hogy az NVIDIA gyártópartnerei hónapok óta először voltak elégedettek a GeForce termékek eladási adataival, az előállítási költségeket azonban továbbra is problémának tartják, mivel meglehetősen szűkös haszonkulccsal kell dolgozniuk. A zöldek természetesen megengedték a saját tervezésű nyomtatott áramkörök használatát, azonban a partnerek többsége jelezte, hogy ez a megoldás nem fér bele szűkösre szabott költségvetésükbe. Az NVIDIA megértette a problémát, és azonnal elkezdett tervezni egy olcsón gyártható nyomtatott áramkört, mely P897 kódnéven ismert. A fejlesztés gyakorlatilag végéhez közeleg, így az új áramkör terveit még ezen a héten megkapják a gyártópartnerek. Az előzetes számítások alapján 15 dollár spórolható meg minden egyes P897 típusú nyomtatott áramkörrel gyártott GeForce GTX 260 terméken.

Az új nyomtatott áramkör az előző, tízrétegű P654-es változathoz képest már csak 8 rétegből áll, továbbá LFPAK típusú MOSFET helyett DPAK tokozású alkatrészeket használnak benne, melyek nagyobb mérettel és magasabb induktivitással rendelkeznek, ami sajnos csökkentett kapcsolási sebességet eredményez majd. Fontos megjegyezni, hogy az FBVDDQ áramkör mostantól kettő helyett csak egy fázisból áll, míg a 4+2 fázisú NVVDD tápellátást ADP4100 feszültségszabályozó IC-vel támogatják. Utóbbi változtatás magával vonja az I2C interfész kényszerű mellőzését, ennek következtében a feszültségszabályozás nehézkesebb lesz. Emellett a BIOS EEPROM adattároló kapacitását is megfelezik, azaz mostantól 512 kilobit tárterület áll rendelkezésre, illetve a DVI csatlakozókat is gyengébb minőségű változatokra cserélik.


GeForce GTX 260 a P897 típusú nyomtatott áramkör alkalmazásával.

Az NVIDIA partnerei már jelezték, hogy azonnal áttérnek az új, P897-es nyomtatott áramkörre, amint megkapják a terveket. A zöldek felhívták a figyemet rá, hogy az új áramkör csak a GeForce GTX 260 kártyákhoz használható, továbbá biztosították a gyártókat, hogy folyamatosan tesztelik a fejlesztést, és hamarosan dokumentálni fogják a felhasználható alkatrészeket. Ennek köszönhetően a gyártók aránylag pontosan be tudják határolni a termékek várható élettartamát, így a felvállalt garanciát is ahhoz igazíthatják. Természetesen a gyengébb minőségű alkatrészek alkalmazásával az anyagköltség a jövőben tovább csökkenthető.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés