Új Nikon csúcsragadozó: Itt a D3s

D3s logo

Sok pletyka, találgatás és híresztelés övezte a D3s érkezését, ám úgy fest, megérte várni. A D3s a D3 modellt váltja a gyártó termékpalettáján, fejlesztésekor fotósok ezreinek visszajelzéseit vették alapul, hogy mindenki számára tökéletes gépet alkothassanak. Az, hogy ez mennyire sikerült, hamarosan kiderül, de addig is nézzük mit is kapnak majd azok a vásárlók, akik a D3s mellett döntenek.

A D3s

ISO érzékenység - akár ISO 102400

A fejlesztési munkálatok során kiemelt hangsúlyt fektettek arra, hogy magas ISO érték használata esetén is alacsony mértékű képzaj, és emellett részletes, éles fényképek készüljenek a D3s-el. Ennek megfelelően az alap szabvány szerinti ISO értékek 200 - 12800 között változtathatók, de megmarad az elődmodellből ismert Lo-1 funkció is, amivel ISO 100-ra állíthatjuk az elektronikát. A kiterjesztett ISO érzékenységi beállításokról sem szabad megfeledkeznünk, ezeknek segítségével ugyanis Hi-3 állásban az érzékenység akár ISO 102400 is lehet. A képzaj mennyiségéről egyelőre csak annyi információval rendelkezünk amennyi az előzetes tesztek alapján a világhálóra kikerült. Egyes információk szerint 12800-as értékig akár sajtós felhasználásra is alkalmas képeket készít az új modell. A fent említett rendkívüli teljesítményt természetesen D-Movie módban, mozgóképek felvétele esetén is hozza a D3s.

A D3s

A szenzor - lehetőségek tárháza

A D3s-be új, továbbfejlesztett szenzor került. Az elődnél megszokott nagy képponttávolság természetesen maradt. A 36 mm x 23.9 mm nagyságú érzékelő felépítését tekintve azonban teljesen átalakult: újratervezték a mikrólencséket, és javítottak az áramkörök működésének hatékonyságán, így a már fentebb említett kiterjesztett ISO érzékenységi tartományokban is részletes, képzajt tekintve pedig értékelhető fényképek készíthetőek. A sebességért a Nikonnál megszokott Expeed képfeldolgozó rendszer továbbfejlesztett változata felel, amit a 12 csatornás párhuzamos adatkiolvasási technológia tesz teljessé.

Megmaradt a képkivágási módok között történő váltás lehetősége is. Az alapbeállítás természetesen az FX mód, amelyben a D3s a teljes érzékelő-felületet kihasználja, ám ez csak egy a sok közül. Lehetőségünk van DX módban 1.5x-es croppal (max. 5.1 MP), és 5:4-es arányokkal is fotózni, így utóbbi esetben 10 MP-re nő a kész fénykép felbontása. Újdonságként jelenik meg a D3s-ben, hogy 1.2x-es croppal is dolgozhatunk, ilyenkor azonban csak 8.4 MP-es felbontás áll a rendelkezésünkre.

Az elődmodellhez képest nagy előrelépést jelent, hogy az D3s-be már belekerült a szenzor rezegtetésén alapuló érzékelő tisztító rendszer is. Ez a funkció aktiválódhat minden ki- és bekapcsoláskor, de manuálisan is aktiválható.

Élességállítás - 51 pont a gyors és pontos témabemérésért

Az autófókusz rendszer javarészt ugyanaz, mint az a D3-ban volt. 51 AF pontot kapunk, melyek közül 15 keresztazonos; lehetőségünk van csoportonként vagy egyenként is beállítani a fókuszmezőket, továbbá használhatunk követő AF módot is. Alkalmazhatunk 51 pontos (3D) követést, amely a fókuszpontok váltogatásával, és a fényképezési helyzetfelismerő rendszertől kapott adatok alapján állítja be az élességet.

Megnövelték az automatikus élességállítás sebességét és pontosságát is. A korábbi modellekben negatív tulajdonságként megjelölt lassú kontrasztérzékelésen alapuló élességállítás is fejlődött.

D-Video - videó felvétel Nikon módra

A javított D-Video funkció újragondolásakor kiemelt figyelmet kapott, hogy szélsőséges fényviszonyok között is jól használható legyen az új megoldás, legyen szó ragyogó napsütésről vagy akár egy gyertya által megvilágított félhomályba boruló kis szobáról.

Az D3s HD felbontású videók rögzítésére képes (1280 x 720, Motion JPEG formátum) és ahogyan arról fentebb már írtunk, a D-Video mód használatakor is rendelkezésünkre áll a teljes érzékenységi tartomány, amelyet négy lépcsőben állíthatunk. Tripod (állvány) módban a D3s képes kontrasztérzékelésen alapuló automatikus élességállításra is, mindezt természetesen felvétel közben. A készített videó snitteket a felhasználó vághatja is, mi több a kimerevített pillanatképeket akár külön JPEG fájlba is kiírhatja, vagy ki is nyomtathatja.

A D3s mono mikrofont kapott, de a fotósoknak lehetősége van külső sztereó mikrofon csatlakoztatására is.

A D3s hátulról

Aktív D-Lighting - kiváló tónusok

A vázba természetesen belekerült a D-Lighting funkció is amely, nagy kontrasztú képek esetén, a dinamikatartomány automatikus szabályozásával egyszerre őrzi meg a csúcsfényeket, és a sötétebb, árnyékos területek részleteit miközben megfelelő kontrasztot biztosít. A D-Ligthing hatféle beállítási lehetőséggel rendelkezik: Automatikus, Extra Magas, Magas, Normál, Alacsony módban használhatjuk, vagy egyszerűen kikapcsolhatjuk. Lehetőség van olyan sorozat készítésére is, amelynél legfeljebb öt kép készül különböző D-Lighting módokban, majd a felhasználó a végén kiválaszthatja, hogy melyik képet tartja meg.

Akár 11 fps sebességű sorozat - sebesség felsőfokon

A váz teljes indítási ideje 0.12 másodperc, sorozatfelvétel esetén pedig másodpercenként 9 (FX mód) vagy akár 11 (DX mód) kép is készülhet a D3s-el. A beépített puffer kétszer akkora, mint az elődmodell D3-é volt.

A D3s

A Nikon D3s főbb műszaki jellemzői:

  • Új 12.1 MP effektív felbontású, full-frame szenzor,
  • ISO 200 - 12800 érzékenységi értékek használatának lehetősége, amely kiterjesztett módban ISO 100 - 102400 között is használható,
  • 51 pontos, továbbfejlesztett, felgyorsított AF rendszer,
  • HD felbontású (720p), 24 fps sebességű, mozgóképfelvétel Motion JPEG (AVI) formátumba,
  • 11 (DX módban) illetve 9 (FX módban) fps sebességű sorozatkészítési lehetőség,
  • 48 RAW fájl eltárolására is alkalmas puffer,
  • vázon belüli RAW feldolgozás,
  • DX formátumú objektívek támogatása (a kereső "alkalmazkodik"),
  • két CF kártyafoglalat,
  • 3.0" méretű 922.000 képpontos LCD kijelző,
  • HDMI csatlakozó.
  • Kapcsolódó cégek:
  • Nikon

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés