Az asztali alaplappiaccal szemez a Tyan és a SuperMicro is

A két vállalat persze csak a felsőházban gondolkodik, de egyre inkább értékelhetőnek tűnik az asztali munkaállomások kiszolgálása.

Az alaplappiac az elmúlt időszakban helyenként megváltozott. Az asztali igényeket kiszolgáló alaplapgyártók többek között előálltak olyan megoldásokkal is, amelyeket kifejezetten munkaállomásokba szánnak, és ezt nem véletlenül tették meg, ugyanis van piaca az ilyen, amúgy igen drága konstrukcióknak. Főleg amellett, hogy az asztali processzorok ára is egyre magasabb szintre szökik, kiemelve azt, hogy amíg sokáig 1000 dollár volt a lélektani csúcs, addig ma már 2000 dollár közelében is lehet nem szerverszintre besorolt CPU-t találni.

Hirdetés

Talán a fenti változás miatt nézelődhet a Tyan és a SuperMicro is az asztali alaplappiaccal. Bár a két cég igazából csak a szerverbe szánt megoldásokban érdekelt, azt valószínűleg nem vitatják el, hogy kezd egy kicsit átalakulni az iparág, és emiatt értékelhető alternatívává váltak az asztali munkaállomásokba szánt alaplapok is. Elsődlegesen ez az a terület, ami felkeltette az érintettek figyelmét, tehát a manapság menőnek számító játékos réteg egyelőre nincs terítéken.

A Tyan és a SuperMicro számára azért is érdekes ez a lehetőség, mert nem jelentene jelentős extra költséget az ide való beszálló. Alaplapot eddig is gyártottak, az egyutas szerverekbe szánt modellek pedig sokszor igen nagy átfedésben vannak az Intel és az AMD asztali csúcskategóriás megoldásaival. Végeredményben tehát úgy tudnák támadni ezt a területet, hogy viszonylag kis kockázatot vállalnak vele.

Az említett két vállalat előbb AMD Ryzen Threadripper, majd később Intel Skylake-X kódnevű lapkát használó processzorokhoz tervezne munkaállomásba szánt alaplapokat. Ezekben az EPYC vagy a Xeon megoldások nem működnének, viszont árban sem lennének a szerverekbe szánt modellek szintjén. Ebből az látszik, hogy az ASUS WS termékcsaládja lesz a fő konkurencia. Ezek ugyan a szerverprocesszorokat támogatják, de csak a működés szintjén, a szolgáltatások tekintetében már elmaradnak a szerverbe szánt alaplapoktól.

Azt mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a Tyan és a SuperMicro számára nem ez lenne az első eset, amikor megjelennek pár asztali piacra szánt alaplappal. Erre korábban is volt példa, viszont egy-két modell kiadása után mindig a csend következett, így nem kizárt, hogy most is így lesz.

Előzmények

Hirdetés