Thunderbird AXIA és a Palomino

Hirdetés

Mint ismeretes, a CeBit alkalmából bejelentett 1.3 és 1.33 GHz-es Athlon (Thunderbird) processzorok nem csak a frekvenciájukban különböznek elődeitől. Ahhoz, hogy biztonságosan üzemelhessenek ezen a frekvencián, szükség volt egy új core stepping kiadására. Egy korábbi hírünkben már részletesen kitértünk arra, hogy ez mit jelent, a lényeget gyakorlatilag abban foglalhatjuk össze, hogy a processzor magjának szilíciumán finomítanak egy picit, amely szinte mindig magasabb órajelekhez vezet.

Nincs ez másként most sem, az új 2-es stepping-ű processzorok (kedveltebb nevükön Athlon 1.3/1.33 GHz AXIA) léghűtéssel kényelmesen viszik az 1500MHz-es "álomhatárt". Az AMD is lát fantáziát a dologban :), és ezzel indokolják, hogy nem jelentik be most az új Athlon-t, a Palomino-t. Noha megtehetnék. Sőt, a desktop Palomino lesz az utolsó Palomino a sorban, a mobil és a szerver változat is megelőzi majd.

Az 1.3/1.33 GHz-es Athlon-ok az előzetes mérések szerint jól szerepeltek, az Intel 1.7 GHz-es Pentium 4 processzorával szemben is. Az AMD pedig akkor adja ki az 1.4 GHz-es Athlon-t, amikor akarja, tehát biztosítva érzik magukat.

Azóta történt

Hirdetés