Hirdetés

Tegnap megnyitotta kapuit a HKTDC Hongkongi Őszi Elektronikai Kiállítás

Hirdetés

Európában talán még kevésbé ismert a Hong Kong Electronics Fair és az electronicAsia kiállítás, pedig a maga nemében ez a legnagyobb, elektronikai témájú rendezvény a világon. A két kiállítást együtt rendezik meg idén október 13-16. között a hongkongi kiállítási csarnokban (HKCEC). Csak a kötött helyszín szab korlátot a résztvevők számának, ám így is több mint 3500 cég állít standot minden évben. A kiállítók döntő többsége Hongkongból, Kínából és Tajvanról jön, de akadnak azért amerikai, sőt még európai cégek is köztük, bár ez utóbbi csak kb. 1%. A rendezvény egyik fontos célja a hongkongi cégek ismertebbé tétele és az export növelése, de a közvetítő szerep betöltése is fontos szempont Kína ipara és a világ kereskedelme között. Mivel a kiállítás célja az üzletkötés, elsősorban azok a gyártók állítanak standot, amelyek disztribútor- vagy szolgáltatópartnereket keresnek, ezért itt nincsenek szórakoztatási szolgáltatások, továbbá 18 év alattiakat nem is engednek be. A kiállító cégek – mivel elsősorban gyártók – számunkra csak kevéssé ismertek, pedig nagyon sokan vannak köztük, akik pont azokat az alkatrészeket gyártják, amelyek megtalálhatók nap mint nap használt eszközeinkben.


A HKCEC kiállítási csarnok

A Hong Kong Electronics Fairt évente kétszer rendezik meg, egyszer tavasszal, egyszer pedig ősszel. A kettő közül az őszi szokott a nagyobb szerepet kapni. A jelenlegi a 30., jubileumi rendezvény, melyre 2971 kiállítót regisztráltak. A felvonultatott termékskála igen széles, az alkatrészektől kezdve a kész termékeken át mindent magában foglal: orvosi műszerek, számítógépek, perifériák, jármű-elektronika, navigáció, digitális képalkotás, szórakoztató- és háztartási elektronika, audio- és audiovizuális termékek, elektromos játékok, telekommunikáció, biztonságtechnika, irodaautomatizálás, méréstechnika szerepel többet között a palettán.

A kisebbik kiállítás, az electronicAsia kicsit más témaköröket vonultat fel. Itt a napelemes technológia, a kijelzők és az alkatrészgyártás kapja a fő hangsúlyt. Ezt a kiállítást évente rendezik meg. A mostani a 14., 606 kiállítóval.

Ez az év gazdaságilag kedvező Hongkong számára, mert már 2010 első 8 hónapjában 36%-kal növekedett az elektronikai termékek exportja az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva, ami a korábbi kiállítások sikerességét bizonyítja. A mostani, őszi kiállításon nagy hangsúlyt kaptak a zöld technológiák és a 3D-s képalkotás.

A kiállítás szervezője, azaz a HKTDC (Hong Kong Trade Development Council) jóvoltából a helyszínről tudósítunk.

Hirdetés

Azóta történt

Hirdetés