Tárolórendszer RAID 6-támogatással

A dublini központú EUROstor új RAID tárolórendszert vezetett be a piacra. Az ES-6600 két U320 SCSI vagy FibreChannel interfésszel rendelkezik, és 8, 12 vagy 16 Serial ATA csatolófelülettel szerelt merevlemezt képes fogadni – akár 6,4 terabájtos összkapacitást biztosítva. A tároló érdekessége, hogy JBOD, illetve RAID 0, 1, 0+1, 3 és 5 tömbökön kívül támogatja a RAID 6-ot is.

Az első három RAID-változat ma már PC-kben is elterjedtnek mondható, a többihez talán nem árt némi magyarázat. A RAID 3 az adatokat bájtokra darabolva menti a rendelkezésre álló merevlemezekre, míg a biztonságot növelő ECC-adatokat egy dedikált egység fogadja. A megoldás az író/olvasó fejek mozgását is összhangban tartja, ami kisebb vagy töredezett fájlok olvasásakor az állandó szinkronizálás miatt nem kis lassulást eredményezhet, így ez a módszer főleg nagy, összefüggő állományok (pl. multimédiafájlok) feldolgozásához alkalmas. A RAID 5 esetében is megvannak az ECC-adatok, ám ezek nem egy kitüntetett meghajtón, hanem valamennyi lemezen egyenletesen elosztva találhatók meg. Ez jelentősen növeli a sebességet, amikor kis adatblokkokhoz kell hozzáférni, így előszeretettel alkalmazzák például tranzakció- vagy adatbázis-szerverekben.

Mind a RAID 3, mind a RAID 5 kötetek esetében egy winchester meghibásodása esetén állíthatóak helyre az adatok veszteség nélkül. A RAID 6 ezt próbálja tovább fokozni, amennyiben tulajdonképpen egy RAID 5 tömböt egészít ki egy további ECC-meghajtóval. Ebben az esetben már két egység eshet ki az adatok veszélyeztetése nélkül, azonban mivel a kétszeres paritásszámítás meglehetősen nagy számítási kapacitást igényel, a megoldás viszonylag egzotikusnak tekinthető.

A EUROstor a teljesítmény csökkenését a RAID 6 hardveres támogatásával kívánta elkerülni, a rendszer továbbá 512 MB pufferrel is rendelkezik. Az egyes logikai meghajtók eltérő RAID-típusban is működtethetők; meghibásodás – és tartalék meghajtók megléte – esetén az adathelyreállítási folyamat önmagától lezajlik.

Az ES-6600 soros portja mellett – beépített webszerverének köszönhetően – hálózati interfészen keresztül is menedzselhető, megadott eseményeknél pedig e-mail értesítést küld. Ventilátorai és tápegységei redundánsak. Ára természetesen kiépítéstől függ; a legolcsóbb modell nyolc 120 GB-os, 7200 rpm fordulatú Seagate winchestert tartalmaz, és nettó 3290 euróért szerezhető be.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés