Szövegfelolvasó számítógép vakoknak és gyengénlátóknak

A német hedo cég terméke a vakoknak és gyengénlátóknak készült felolvasó eszköz. Minden funkció vezérelhető az elől található kezelőszervekkel. Az eszköz egy DIN-A4-es szkennerre és a VIA EPIA mini-ITX-es alaplapra épül, mérete 42x37x9 cm, súlya 4 kilogramm. A szkennert és az alaplapot egy hardveralapú beszédvisszaadó készülék, mikrofon és hangszóró egészíti ki. A komplett rendszer egy külső 70 wattos tápegységhez csatlakozik és nincs benne ventilátor és hűtő. A csendes működést a cég által beszerelt 2,5 colos merevlemezek is támogatják.


Bármely szöveget - legyen az újság vagy gépelt oldal - a 300 dpi felbontású szkenner gombnyomásra beolvas, majd a FineReader 5.0 karakterfelismerő szoftver segítségével átalakítja egyszerű szöveges állománnyá. A kapott szöveget a Talk Master 4.0 program hangosan "felolvassa". Lehetőség van a szöveges adatok merevlemezen való tárolására is.

A beszédszintézisben beállítható a férfi, vagy a női hang, illetve kiválasztható a nyelv is, ami lehet német, angol, olasz, francia és spanyol. A szoftverrel lehetőség nyílik arra is, hogy egy adott szöveget szavanként, mondatonként, vagy oldalanként olvasson fel, vagy például betűzzön egyes szavakat.
Bár az eszköz rendkívül drága (3650 euró), mégis - minden valószínűség szerint - igen jelentős sikerre számíthat a közeljövőben.


Forrás: www.chip.de

Előzmények

Hirdetés