Többszörösére gyorsulhat az OpenCL-től az Excel

A népszerű táblázatkezelő persze csak kiegészítést kapott, hivatalos támogatásról szó sincs.

Már majdnem három év telt el azóta, hogy a GPGPU-t bevetette a LibreOffice a táblázatkezelőben. Azóta ez a funkció fejlődött is, mivel a piac elkezdte olyan dolgokra használni a Calc táblázatkezelőt, amire korábban nem volt alkalmas. Az extrém mennyiségű számításokat végeztek el, köszönhetően annak, hogy a processzor teljesítménye már nem volt korlátozó tényező.

Hirdetés

A Microsoft azonban továbbra is vezető szerepet tölt be az Office programcsomagjával, ami azóta sem kínál GPU-s gyorsítást. Szerencsére azonban ez a probléma áthidalható, ugyanis az Excel kiegészíthető külső DLL-ekkel, amelyek lehetnek éppenséggel OpenCL programok is. Persze figyelni kell a precizitás problémájára, de ez is egy kezelhető jelenség.

A OpenCL-re írt gyorsítás lehetőségéről a StreamComputing írt az alábbi blogban, amit DLL-ből töltöttek be. Persze ez a program lehet akár CUDA vagy HIP is, de az OpenCL gyártófüggetlen, tehát erre esett a választás.

A tesztre pénzügyi kalkuláció volt használva Monte Carlo metódussal, ami egy tipikus példa a táblázatkezelőben. A StreamComputing mérései szerint GPU-val gyorsított kód legalább hétszer gyorsabban futott, mint a tradicionális CPU-s kód, ami nagyjából két percig számolt. Erről egy felgyorsított videó is készült, ami megtekinthető a fentebb linkelt oldalon. A gyorsulás mértéke egyébként függ a hardverkonfigurációtól is, de a lényeg így is látható. Hasonló előnyt lehet egyébként mérni a LibreOffice Calc programjában is, vagyis az Excel kiegészítésével kapott eredményen várhatók voltak.

Arról sajnos nincs adat, hogy a Microsoft mikor gyorsítja fel hivatalosan is az Excel táblázatkezelőt, de a fenti példa alapján erre igazából nem is kell feltétlenül várni.

Előzmények

Hirdetés