Egy nagybanki storage-bővítés története

Az OTP Bankról

Az OTP Bank teljes körű pénzügyi szolgáltatásokat nyújt ügyfelei számára. Magyarország legnagyobb bankjaként az OTP Bank 4,6 millió ügyfelet szolgál ki.

Ahhoz, hogy a szolgáltatásokat hatékonyan teljesítse egy ekkora ügyfélkör részére, a bankinformatikai architektúrájának robusztusnak, skálázhatónak kell lennie - magas rendelkezésre állással.

A teljes tárolófelhasználás mintegy 400 TB, és a tárolókapacitás növekedési üteme körülbelül 40 TB/év. Az OTP Bank a különböző IT gyártóktól származó szerverek, storage-ok és szoftverek széles választékát használja.

Első feladat: a tárolás optimalizálása

2009-ben az OTP Bank bevezette a "Működés Optimalizálási Kezdeményezés"-t, amelynek rendeltetése a költségek csökkentése és a hatékonyság javítása volt az egész banki informatikai infrastruktúrában.

A 2008 végén indított kezdeményezés a tárolórendszerek kiértékelésére késztette a bankot. Az Informatikai Igazgatóság irányítói úgy döntöttek, hogy az alapvető banki alkalmazásokhoz szükséges tárolórendszert össze kell vonni, és bővíteni kell, hogy megfeleljen a bank új költség- és hatékonysági normáinak.

"A teljes informatikai infrastruktúránk optimalizálására vonatkozó új politikánk alkalmat adott a jelenlegi tárolási és jövőbeli tárolási szükségleteink teljeskörű áttekintésére. Olyan tárolási rendszerre van szükségünk, ami nem csupán a hatékonyságot javítja, hanem a költségeket is csökkenti" – fejtette ki Andráskó Tibor úr, az OTP Bank informatikai igazgatója.

Az összevonás költségmegtakarítást eredményezett:

  • az alacsonyabbá vált karbantartási költségeken,
  • az energia- és alapterület-megtakarításokon,
  • az egyszerűsített adminisztráción,
  • a jobb költség-teljesítmény arányon keresztül.

Bár az OTP Bank nem kifejezetten "zöld" megoldást keresett, az új Hitachi hardverrel mégis ezt vezettek be. Inkább plusz alapterületre volt igényük a régi Hitachi Lightning 9980V (Sun StorEdge 9980V) tárolási rendszer után – az új szerverszekrények számára.

Második feladat: tárolóbővítés

A Lightning™ 9980V rendszer mellett az OTP Bank rendelkezett egy Hitachi Universal Storage Platform V (USP V) rendszerrel a migráció előtt, így nem volt szükség egy vadonatúj tároló megvásárlására. Az informatikai osztálynak csak az USP V-t kellett bővítenie új lemezekkel, gyorsítótárral, back-end, front-end port-okkal a migrációra való felkészítéséhez. Más gyártók termékeit nem is vették fontolóra, mivel az IT osztály dolgozói elégedettek voltak a régi Lightning 9980V tárolási rendszer stabilitásával, skálázhatóságával és teljesítményével.

Nem tervezték a szakemberek storage platform váltását, mindössze összevonni szerettek volna csak. A Hitachi Data Systems és a Hitachi TrueNorth viszonteladó partnerével, az Invigor Informatika Kft.-vel korábban sikeresen együttműködve, az OTP Bank 2009-ben úgy döntött, hogy USP V rendszerre bővít.

A migráció előtt ez az USP V 44 GB gyorsítótárat, 284 HDD-t - összesen 40,83 TB nyers kapacitással - és 32 front-end portot tartalmazott. A migráció után 60 GB gyorsítótárat, 388 HDD-t - összesen 55,79 TB nyers kapacitással - és 48 front-end portot tartalmazott.

"Nem volt kérdés, hogy az új Hitachi tároló rendszerre bővítünk-e, mivel teljes mértékben elégedettek voltunk a korábbi Hitachi tároló rendszerünkkel és az Invigor támogató szolgáltatásaival" – mondta Andráskó Tibor.

A migrációt az Invigor Kft. hajtotta végre. A Hitachi a SAN-on keresztül online módon nyújtott műszaki támogatást - a Hitachi TrueCopy(R) Synchronous szoftver- technológiát, és a host oldalon a VERITAS Volume Manager szoftvereket alkalmazva.

 

A rendszer teljes migrációja leállás nélkül valósult meg, üzemszünet nélkül.

"Mint ügyfél, teljesen elégedett vagyok a migráció eredményeivel és a Hitachi Data Systems által nyújtott szolgáltatásokkal. Legnagyobb örömömre a migráció zökkenőmentesen, hiba nélkül ment végbe. Elmondhatom, hogy a Hitachi Data System ismeri a szabályt: "mindig többet kell adni az ügyfélnek, mint amennyire az számít"– mondta Andráskó Tibor, az OTP Bank informatikai igazgatója.

Kiváncsi még az eredményekre? Olvassa tovább a cikket itt: klikk

www.storagekereso.hu