Serial ATA az új chipsetekben

Hirdetés

Az elemzők szerint 2003 a Serial ATA éve lesz, mivel sebesség és kiegészítő funkciók tekintetében is jobb a hagyományos Parallel ATA rendszereknél. Ehhez azonban szükség van a SATA kompatibilis merevlemezekre és az olcsó, SATA-t kezelő chipsetekre. A VIA és a SiS hamarosan tesz is valamit az ügy érdekében, valamint az Intelre sem kell már olyan sokat várni.

A VIA a február végén bemutatásra kerülő VT8237 south bridge-be fogja integrálni SATA kontrollerét. A SiS először egy különálló SATA chipet fog piacra dobni, melyet egyelőre csak kódnevén, "180"-ként azonosítanak. A 180-as chip 5$ alatti várható árával a SATA piacon jelenleg egyeduralkodónak számító Promise-nak állít konkurenciát. A második negyedévben érkező SiS964 south bridge pedig már tartalmazni fog integrált Serial ATA vezérlőt. Az Intel majd a tavasszal debütáló Springdale chipsetben fog beágyazott SATA kontrollerrel jelentkezni.

Tehát az igazi Serial ATA robbanás az év második felére várható. A helyzet hasonlít az USB 2.0 elterjedésének folyamatára is, mely csak a nagy chipsetgyártók termékeikbe integrálása után lett teljesen elfogadott és széles körben alkalmazott technológia. A SATA merevlemezek piacán is akkor várható nagyobb "mozgolódás", ha már kellő mennyiségű alaplap lesz képes kezelni azokat. Erre pedig még várni kell egy kicsit.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés