Szupergyors Samsung PCI Express SSD-k vékony notebookokba

Az Intel a tavalyi évben már pedzegette, hogy új SSD formátumon dolgoznak, és ehhez kapcsolódóan új interfész is érkezik, amiből elsősorban a kifejezetten vékony notebookok, Ultrabookok profitálhatnak, ahol nincs hely a 2,5"-es tárolók beépítésére. Bár a szűk helyeken az mSATA foglalatba illeszkedő SSD-k megfelelő alternatívának tűnnek jelenleg, hosszú távon az ebbe a típusú foglalatba illeszkedő kártyák fizikai mérete erősen behatárolja a felhasználható NAND chipek számát, azaz korlátozzák a tárkapacitást. Ezzel szemben az Intel által kiagyalt új formátum azonos kapacitás mellett helytakarékos, mSATA-nál kisebb területű tárolókat eredményezne, de szükség esetén a nyomtatott áramköri lap mindkét oldalára is kerülhetne NAND chip, így növelve jelentősen a tárkapacitást. Ekkor ugyan valamivel több helyre lesz szükség, viszont még így is jóval kevesebb helyet foglal el, mint a nagy kapacitású SSD-k, amelyek csak 2,5"-es formában kivitelezhetők jelenleg. Mindemellett, ha már hozzányúltak a csatolófelülethez, akkor megoldották azt is, hogy az átviteli sebességet ne limitálja a SATA 6 Gbps szabvány, valamint a mini PCI Express és mSATA foglalatok által kínált egyetlen PCI Express sáv.

Erre a megoldás a korábban részletesen ismertetett, NGFF-ként emlegetett M.2 csatolófelület, amire láttunk már példát a Crucial és Plextor kínálatában, ám ezek nem hoznak radikális megújulást. A Samsung viszont előállt a visszafelé nem kompatibilis M.2 foglalatba illeszthető, XP941 jelzésű PCIe SSD családdal, ami nem véletlen, hiszen a koreai gyártó is elkötelezett az új formátum mellett. A mindössze 9 grammos tömeggel és 80 x 22 mm-es fizikai kiterjedéssel (előbbi nagyjából kilencede, utóbbi negyede a 2,5"-es tárolók hasonló paramétereinek) rendelkező SSD család 128, 256 és 512 GB-os tárkapacitást kínál, miközben a szekvenciális írási műveletek sebessége elérni az 1400 MB/s-t, ami több mint kétszerese a SATA 6 Gbps-os interfésznek – hasonló teljesítményre még a RAID 0-ba kötött mSATA-s SSD-k sem voltak képesek.

A jó hír, hogy a Samsung moduljai sorozatgyártásban vannak, noha sem a vezérlőről, sem pedig a NAND chipekről nem árultak el bővebb információkat, de annyi biztos, hogy a partnerek számára megkezdték a szállítást, így még az idei évben jöhetnek az első vékony, M.2 csatolófelülettel szerelt notebookok.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés