Samsung notebook blog: kezünkben a 3D-s Samsung notebook! (I. rész)

A 3D megjelenítés már notebookokban sem elképzelhetetlen, de ez a piac érezhetően lassabban reagál az újításra, mint például az asztali gépek piaca vagy éppen a jól pörgő fogyasztói szegmens (tévék, Blu-ray lejátszók stb). A Samsung csak pár napja jelentette be az RF712 típusszámmal ellátott 17,3 hüvelykes "szörnyet", ami Full HD felbontásban ontja felénk a 3D-s tartalmat, de abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy pár nap erejéig kipróbálhattuk.


[+]

A konfiguráció különlegessége, hogy a Samsung nem az NVIDIA 3D Vision megoldása mellett tette le a voksát, hanem az AMD-t választotta partnerének, ráadásul nincs szükség külső IR adóra sem (a szemüveg szinkronjelének biztosításához), mint azt az első 3D képességgel felruházott notebookoknál megszokhattuk. Itt tehát nem arról van szó, hogy a Samsung összepárosított egy NVIDIA vezérlőt a 120 hertzes kijelzővel, majd mellécsomagolt egy 3D Vision kitet, hanem mindent beépített a notebookba, és mellékeltek egy aktív záras Samsung 3D szemüveget.

Az RF712 kívülről rendkívül igényesen van összerakva, nem egy gyorsan összedobott iparosmunka. Már a fedél is gyönyörű mély bíborvörös színben pompázik, ami jól harmonizál a króm-ezüst márkajelzéssel és zsanérokkal. A szépség hátránya, hogy a fedél rendkívül  könnyen gyűjti az ujjlenyomatokat, ezért viszonylag gyakran kell törölgetni. Hasonlóan fényes felületet csak a szigetes kialakítású billentyűzet körül találunk, ami talán kevésbé szerencsés, hiszen ez a rész még könnyebben koszolódik és lesz ujjlenyomatos, mint a fedél.


[+]

Szerencsére a csuklótámasz fekete színű, szálcsiszolt alumínium, a billentyűzet feletti rész pedig matt fekete műanyag, míg a legjobb hír, hogy a káva apró bütyköket imitáló felülete csak félig fényes. Ami a felhasználói felületet illeti, mint a billentyűzet, touchpad, gombok és a krómkeretek nem ismeretlenek, a korábbi RF szériájú gépeken találkozhattunk már hasonló stílusjegyekkel, ám a hullámos széleket most mellőzte a gyártó. A beviteli részleg minőségén érezni a javulást a korábbi Samsung konfigurációkhoz képest, így a touchpad sokkal közvetlenebb, jobban reagál, a billentyűzet gombjai is halkan, könnyen mozognak, tehát ezen a téren nincs probléma.


[+]

Belül a Sandy Bridge platform dolgozik Core i5-2520M processzorral, HM65 chipkészlettel, 4 GB DDR3 memóriával és egy 500 GB-os merevlemezzel kiegészítve. A 120 hertzes képfrissítésre képes, 1920x1080 képpont felbontású, 17,3"-es kijelző, illetve az analóg vagy HDMI kimeneten csatlakoztatott eszközök meghajtásáért a saját fedélzeti memóriából gazdálkodó, dedikált AMD Radeon HD 6650 megoldás felel. A 3D kép forrása nem csak merevlemez vagy külső USB-s eszköz lehet, hanem a Blu-ray meghajtó is rendelkezésre áll. Azt talán már említeni sem kell, hogy a konfigurációban IEEE 802.11b/g/n Wi-Fi kártyát és gigabites sebességre képes vezetékes hálózati vezérlőt találunk.


[+]

A tápellátásról egy 48 Wh teljesítményű akkumulátor gondoskodik: közepes fényerőt használva, kíméletes üzemmódban 2,5-3 óra körüli üzemidő érhető el. A beépített ventilátor szinte folyamatosan, de rendkívül halkan dolgozik, így a burkolat sem melegszik jelentős mértékben.


[+]

Nyilvánvalóan mindenkit az érdekel, hogy teljesített az RF712 3D-ben, éles helyzetben. Nos, ehhez már csak egyet kell aludni, mert a holnapi bejegyzésből ez is kiderül!

Azóta történt