Hirdetés

Rossz éve lesz a PC-nek a Gartner szerint

Infláció, háború, ellátási gondok – a piackutató cég szerint 10 százalék feletti csökkenés várható világszinten

Borús képet fest a számítógépes eladások várható alakulásáról a Gartner friss elemzése: a tanulmány szerint a világpiacon a tavalyi 11 százalékos növekedés után idén nagyjából 9,5 százalékos visszaesés várható a PC-s darabszámok esetében – ennek nagyobb részét a végfelhasználói igények 13,1 százalékos, kisebb részét pedig az üzleti igények 7,2 százalékos csökkenésének tudhatjuk be. Ami a régiós kitekintést illeti, a Magyarországot is magába foglaló EMEA esetében 14 százalékkal eshet az eladások volumene.


[+]

Mindehhez képest a táblagépek piaca még barátinak mondható a maga 9 százalékos összehúzódásával, míg az okostelefonoknál 5,8 százalékos csökkenésre számítanak az elemzők. A különböző kategóriák között az egyik legrosszabbul a Chromebookok teljesíthetnek, az oktatási intézmények által magasan tartott igények kifutásával ezek a notebookok könnyen a polcokon maradhatnak.

A szomorú jóslatok mögött természetesen nem kell új okokat keresni, az elmúlt időszakban eleget hallottuk már a inflációt, a háborús híreket, a gazdasági bizonytalanságot és az ellátási problémákat emlegetni. Ez utóbbiak az ide-oda gördülő kínai lezárások miatt ismét előtérbe kerültek. Az ázsiai ország által követett, úgynevezett Zéró-Covid stratégia most többek között az 5G-s telefonok piacát is elintézte: míg korábban mindenki azt várta, hogy legalább ez a szegmens kétszámjegyű növekedést produkál majd, mára úgy tűnik, hogy inkább 2 százalékos zsugorodás várható.

Előzmények

Hirdetés