Nagyon gyengélkedik a PC-piac

Az idei várhatóan rosszabb év lesz, de jövőre jöhet a fellendülés.

Az IDC kiadott egy friss jelentést, amelyben részletezik, hogy a hagyományos PC-k, vagyis az asztali rendszerek, a munkaállomások, valamint a notebook piacán jelentős visszaesést mértek az idei esztendő első negyedévében az előző év megegyező időszakához viszonyítva. Összességében 29%-os a csökkenés mértéke, mivel mindössze 56,9 millió eszközt sikerült értékesíteni, szemben az egy évvel korábbi 80,2 milliós eladással.

Hirdetés

Persze a 2022-es esztendő eleje kifejezetten erősnek számított a még zajló pandémia miatt, viszont a 2018-as és 2019-es első negyedévre vonatkozó, rendre 60,6 és 59,2 milliós eredményekhez képest is visszaesésről lehet beszélni.


(forrás: IDC)

Nem túl kedvező, hogy a felhalmozott készletek is jelentősek. Bár ebből a szempontból kezd javulni a helyzet, de a négy-hat hetes optimális tartomány eléréséhez még idő kell, és a cégek még erős árengedmények mellett is arra számítanak, hogy a harmadik negyedévben is emelkedettnek számít majd a meglévő raktárkészlet.

Linn Huang, az IDC eszköz- és kijelzőkutatási alelnöke szerint 2024-ben lehet majd fellendülést várni, amikor erőteljesebbé válhat az átállás a Windows 11-re, ezzel pedig a gépparkok frissítése is megkezdődhet.

Azóta történt

  • IDC: vége a lejtmenetnek

    Mármint a félvezetőiparban, mely a piackutató cég szerint jövőre 20% feletti növekedést produkálhat.

Előzmények

Hirdetés