Rivaldafényben a 3DFX soha meg nem jelent GPU-ja

Ha a Rampage anno piacra került volna, talán másképp festene most a VGA-szegmens.

A T&L modult tartalmazó Rampage annak idején a 3DFX utolsó mentsvára volt a GeForce 3 legyűrésére. A fejlesztés már 1997-ben kezdetét vette, de egészen 2001-ig húzodott a finis. Mikor a gyártó 2000-ben lehúzta a rolót, a projekt végleg félbemaradt, ám addigra több kártyát is legyártottak már. Néhányukon az A0 chipek rá vannak forrasztva a nyomtatott áramköri lapra, míg más példányokon forrasztás nélküli, úgynevezett Test Socket található. Ezek a grafikus vezérlők az idő előrehaladtával abszolút gyűjtői státuszba léptek, és nem ritkán 11 000 dollár körüli áron cserélnek gazdát online aukciós oldalakon.


[+]

Martín Gamero Prieto nem csupán a hírünkben is megtalálható képeket osztotta meg, hanem azt is elárulta, hogy Oscar Barea tulajdonában két Rampage is fellelhető (a harmadikat egyéb prototípusra cserélte el), és egy adapterrel használja őket egy színleképezési hiba miatt. Mindkét darab közvetlenül a 3DFX laborjából érkezett záróra előtt, így menekülve meg a 3D gyorsítás ikonikus vállalatának süllyedő hajójáról, elkerülvén a végső pusztulást.


[+]

A legszebb az egészben, hogy az unikumok élesben sem magatehetetlenek, hiszen futtatták rajtuk a Max Payne-t és az Unreal Tournamentet, de a leginkább impresszív talán mégsem ez, hanem az, hogy egy specifikus driver segítségével végigment a 3DMark 2001 is.


[+]

Készülőben van egy könyv "The Legacy of 3DFX" címmel, és jelenleg Kickstarter kampány folyik a megvalósulásáért. A tervek szerint angol és spanyol nyelven, háromféle változatban lenne elérhető a kiadvány: a sztenderdhez egy exkluzív borító járna, a SLI kiadáshoz az előbb említett borító mellé egy póló is tartozna, a Rampage variáns pedig a már felsorolt extrákat toldaná meg még egy A2-es méretű poszterrel, melynek témája a mindenféle gyártók és azok napvilágot soha nem látott kártyáinak mintapéldányai lennének.


[+]

Az érdeklődők olvasgathatnak még a témában, például itt: [link] vagy [link]

  • Kapcsolódó cégek:
  • 3DFX

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés