Hirdetés

Relikvia kalapács alatt

Az elmúlt hétvégén az Ebay-nél kalapács alá került (persze nem fizikai értelemben) egy Quantum 3D Aalchemy 8164 típusú grafikus kártya. A termék különlegessége abban rejlik, hogy a videokártyán nem kevesebb, mint nyolc (!) 3dfx VSA-100 grafikus chip dolgozik, 512 MB memória társaságában.


Forrás: http://cgi.ebay.de


Az árverésre bocsájtó személy szerint e méreteiben is gigantikus kiegészítőket még javában használják, illetve megveszik a különböző vállalatok, mint például a Boeing és az Airbus és előfordulnak szimulátorokban is. Egy-egy kártya ára újonnan 30 ezer dollár (körülbelül 7-8 millió forint)!


Forrás: http://cgi.ebay.de

A GPU-k órajele 166 MHz, a memóriáé nem ismeretes. A termék teljesítményét jól példázza, hogy egy Aalchemy 8164-esen még simán bekapcsolható a 16-szoros, teljes képernyős élsimítás (FSAA). A RAM-DAC 350 MHz-en üzemel; a kártyán két PCI-csatoló, egy VGA- és két DVI-kimenet, illetve két LAN-port van. Nyilvánvaló, hogy e "monstrumok" nem a mai otthoni számítógépekbe lettek tervezve, ám ez bajos is lenne, lévén driver nem nagyon akad hozzájuk. Persze próbálkozni mindig lehet. Az Ebay-nél új gazdára lelt modell például kereken 3700 euróért, tehát gyakorlatilag az új ár tizedéért kelt el.


Forrás: http://cgi.ebay.de

 

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Előzmények

Hirdetés