Hirdetés

Rejtett tuninglehetőségek az AMD Llano alapú mobil Sabine platformban

Nyilván sokan emlékeznek még az AMD Phenom II X3 sorozattal megindult magfeloldási lázra, vagy a nem sokkal ezután befutott 640 helyett 800 shader processzort tartalmazó Radeon HD 4830-as kártyákra. Ezeket követte tavaly év végén HD 6970-né alakítható HD 6950 sorozat. Most úgy fest, hogy egy újabb, az előbbiekhez hasonló rejtett tuninglehetőséggel próbál kedveskedni a vásárlóknak az AMD.

A notebookok világában meglehetősen ritka a tuning. Egyrészt a sok esetben kicentizett egyedi hűtési kialakítás nem ad lehetőséget a túlhajtásból adódó nagyobb disszipáció miatti hőmennyiség elvezetéséhez. Ez túlmelegedéshez, vagy bizonyos esetekben még akár a számítógép maradandó károsodásához is vezethet. Másrészt a nagyobb fogyasztás okán akár drasztikusan is csökkenhet az akkuidő, amely a legtöbb notebook vásárlónak egy fájó pont lehet. Mindezek ellenére időről-időre feltűnik egy-egy tuningolható masina. Ilyen volt például a Dell XPS M1710, amely a szorzózármentes Core 2 Duo T7600G processzornak köszönhetően túlhajtási lehetőséget biztosított már a BIOS-on belül.

Az AMD tavaly májusban útjára indított Danube mobil platformjának három tagja is gyárilag szórzózármentes, úgynevezett Black Edition jelzővel ellátott modell. Az egy kétmagos és kettő darab négymagos tuningolható Phenom II modellből végül nem sok darab került a különböző gyártók gépeibe. Ennek talán legfőbb oka volt, hogy a mobil gépek teljes vásárlóközönségnek, még az összességében szintén csekélynek nevezhető asztali gépeket tuningoló réteghez képes is jóval alacsonyabb az igénye a túlhajtásra.

Phenom II X940 Black Edition
Phenom II X940 Black Edition

Talán ez is közrejátszhatott abban, hogy a Llano lapkával szerelt Socket FS1 tokozású mobil processzorokból az AMD kifelejtette a szorzózárat. Ez általában csak az Engineering Sample (mérnöki minta) példányok esetében volt tapasztalható eddig. Ennek és a K10stat nevű kis alkalmazás legfrissebb verziójának segítségével gyakorlatilag teljesen szabadon átkonfigurálhatjuk ezen processzorok P-State (performance state) beállításait. A turbó beállítással együtt összesen nyolc ilyen módot ismert a Llano, melyekre a minél optimálisabb energiagazdálkodás miatt van szükség. Gyakorlatilag a vezérlés az éppen aktuális terhelés függvényében a másodperc tört része alatt váltogat a különböző módok között. Mindezzel nem csak az aktuális órajel, de a feszültség is változik, mely alacsonyabb fogyasztást, és ebből adódóan a mobil gépek esetében hosszabb akkuidőt tesz lehetővé.


[+]

Egy, az éppen szerkesztőségünkben tartózkodó Acer Aspire 5560G típusú gépen mi is tettünk egy gyors próbát. Az 1,9 GHz-es alap, és 2,5 GHz-es turbó órajellel rendelkező kétmagos A4-3300M APU néhány perc állítgatás után már 2,6 GHz-en ketyegett, kerek 3 GHz-es turbó mellett. A feszültséghez nem nyúltunk, de ennek emelése egyáltalán nem javasolt.

Természetesen amellett, hogy az órajelet emeljük, még akár csökkenthetjük is az adott módokhoz társított feszültséget. Ergo mindezzel a gyári órajel feljebb húzása mellett, még akár a fogyasztást is csökkenthetjük. Természetesen mindez megfelelően alapos kitesztelés nélkül instabilitáshoz vezethet, így kizárólag nagy körültekintés mellett szabad ilyen jellegű kísérletezésbe kezdeni! Mint szinte minden esetben, úgy a túlhajtás most sem minősül rendeltetésszerű használatnak, így az ebből fakadó meghibásodás azonnali garanciavesztést jelenthet! Ennek fényében mindenki kizárólag a saját felelősségére alkalmazza a fentieket!

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés