Phenom II X3: négy mag lett, maradhat?

Érdekes hír látott napvilágot az interneten, mely az AMD új Phenom II X3 processzoraival kapcsolatos. A Playwares nevű weboldal nemrég számolt be arról, hogy egy frissen szerzett hárommagos Phenom II X3 710-en sikerült aktiválni a letiltott negyedik magot. Ehhez a manőverhez egy AMD 790GX északi és egy SB700 déli híddal felszerelt, AMI BIOS-szal támogatott Biostar TA790GX típusú alaplap kellett.

A fentebb linkelt rövid teszt értelmében az Advanced Clock Calibration menüpontban ki lehet választani az Auto beállítást, ennek az lesz az eredménye, hogy az eredetileg hárommagos Phenom II processzor négymagosként fog működni. Természetesen a friss beállításokkal tesztelték is a rendszert, és a legnagyobb megdöbbenésre a plusz mag aktiválása mellett a termék 2,6 GHz-es órajelét is sikerült 3,12 GHz-re emelni, mindezt az alapértelmezett feszültség módosítása nélkül.


A tuningbarát tesztalany

A gyártói források szerint erre a manőverre az AMI BIOS-szal rendelkező alaplapok többsége képes lesz, arról azonban nincs pontos információ, hogy a jövőben megjelenő Phenom II X3 processzorok engedik-e majd a negyedik mag aktiválását. Az eddigi tesztek szerint a 0904 jelzésű kötegből kikerült termékeken biztosan végrehajtható a módosítás, viszont a siker egyáltalán nem garantált, mivel előfordulhat, hogy a negyedik mag a hibás működés miatt lett letiltva.

Természetesen a fenti módosítás tuningnak minősül, így semmiképp sem javasoljuk, hogy a vásárlásnál kifejezetten a negyedik mag aktiválása legyen a cél.

A teszt bizonyítékául szolgáló képeket az alábbi galériában lehet megtekinteni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés