Befutott az idei év első Catalystja - frissítve!

Az AMD hivatalosan is elérhetővé tette a Catalyst legújabb kiadását, mely a Windows 7, Vista és XP operációs rendszereket támogatja. A 10.1-es verziójú, WHQL aláírással rendelkező drivercsomag a Radeon HD 2000, 3000, 4000, 5700, 5800 és 5900 szériás grafikus kártyákhoz telepíthető.

Hirdetés

A szokásos hibajavítások mellett sokat fejlődött az eszközillesztő supersampling élsimításért felelős rutinja, mely egyre több DirectX 9-es API-t alkalmazó játékban működik megfelelően. A réginek nevezhető eljárás rendkívül jó képminőséget eredményez, és a manapság igencsak elterjedt deferred rendering motorokban is működik. Az AMD beépített egy úgynevezett AutoLOD funkciót is, ami az eredeti LOD szinteket kétszeres mintavétel esetén -0,5-tel, míg négyszeres és nyolcszoros feldolgozás mellett -1-gyel, illetve -1,5-tel tolja el. Az új szolgáltatással pokolian jó képminőséget lehet elérni, de fontos megjegyezni, hogy a technika nagyon sok erőforrást igényel, és csak Radeon HD 5000 szériás kártya mellett alkalmazható.


Crysis 8x MSAA és 8x AutoLOD-SSAA (forrás: PCGamesHardware) [+]

Az AMD mérései szerint az optimalizációk hatására nő a Radeon HD 5700 és 5800 sorozatba tartozó kártyák teljesítménye. A hivatalos közlemény a Left 4 Dead 2 és a Crysis 3-4%-os gyorsulásáról számol be. Jay Marsden, az AMD szóvivője elmondta, hogy a következő hónapokban rengeteg újítást vezetnek majd be az egyes meghajtókban. A kiszivárgott információk szerint a vállalat tervezi a Mobility Radeonok támogatását, továbbá a szabványos 3D-s szolgáltatásokat kínáló gyártókkal is együttműködnek a megfelelő háromdimenziós hatás elérése érdekében.

A januári Catalyst szoftvercsomag és a hozzá tartozó dokumentáció letölthető az AMD szerveréről.

Kiegészítés: Utólag kiderült, hogy az AMD a Catalyst Control Center verzióját elfelejtette módosítani, így nem a 10.1-es verziószámot írja ki az információs modul. Ez természetesen a meghajtó működését nem befolyásolja.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés