R.I.P. PlayStation 2 – az utolsó darabok is legördültek a futószalagról

Talán sokakat meglep a hír, de a Sony csak a napokban döntött úgy, hogy leállítja az igencsak korosodó játékkonzol gyártását. Az év első napjaiban még csak arról szóltak az értesülések, hogy a döntés csak Japánra igaz, de tegnap megerősítést nyert, hogy a határozat globális.

A Sony PlayStation 2 az ezredfordulón, vagyis 2000-ben kezdte meg hódító útját, tehát több mint 12 évig gyártották, ami már önmagában lenyűgöző teljesítmény, mert hiába beszélünk célhardverről, az informatika rohamléptékű fejlődésében ritkák az ilyen matuzsálemek. Az úgynevezett hatodik generáció tagjaként egy érában született olyan riválisokkal, mint a Sega Dreamcast, a Microsoft Xbox vagy például a Nintendo GameCube. Sikerét mi sem példázza jobban, minthogy pályafutása alatt közel 160 millió gép talált gazdára, 10 828 különböző játék vált elérhetővé a platformra, amelyekből összesen 1,52 milliárd példányt értékesítettek. 2004-ben egy komolyabb frissítésen esett át, így sokkal kisebb és vékonyabb lett, valamint a hardver is fejlődött valamelyest. Sikeréhez az is hozzájárult, hogy visszafelé kompatibilis volt az 1994-ben debütáló PlayStaion 1-en futtatható játékokkal is.


[+]

A döntés különösebb esemény nem befolyásolta, de semmi nem tart örökké, a Sony pedig minden erejével a PlayStation 3 élettartamának meghosszabbításán és a PlayStation 4 útnak indításán dolgozik, mely utóbbi a legfrissebb pletykák szerint az idei évben napvilágot láthat. A gyártó egyébként jelenlegi konzolja, a PlayStation 3 gyártását 2015-ig tervezi, a 2006-os indulásával ez „csak” 9 éves piaci szereplést jelentene, de a dátum biztosan nem kőbe vésett, az új generációs konzolok jövőbeli szereplése ezt jelentősen módosíthatja.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés