Frissült a népszerű, középkategóriát célzó Qualcomm SoC

A Snapdragon 678 drámai újításokat nem hoz, gyakorlatilag a nagyobb órajelben kimerülnek az előnyök.

Két éve már annak, hogy a Qualcomm leleplezte a Snapdragon 675-ös rendszerchipet, amely már eleve a Snapdragon 670 továbbfejlesztése volt. A lapka igazából nem sikerült rosszul, a saját kategóriáján belül eléggé népszerű is lett, de időszerűvé vált egy újabb frissítés, amely most Snapdragon 678 néven meg is érkezett.

Túl sok jó hír azonban ezzel kapcsolatban nincs, mivel a Snapdragon 678 alig tér el a 675-től. Maradt ugyanaz a 11 nm-es gyártástechnológia, amivel ezen a szinten még nem is lenne gond, viszont a lapka sem újult meg igazán, gyakorlatilag csak nagyobb órajelekkel szolgál. A konkrétumokat tekintve a friss SoC a DynamIQ koncepciójára alapoz, ami nyolc darab Kryo 460-as magot vezérel, ezek közül kettő a Performance, míg hat az Efficiency jelzést kapta. Előbbi a Cortex-A76, míg utóbbi a Cortex-A55 módosításából született meg, így elmondható róluk, hogy az ARMv8.2-A utasítás-architektúrára épülnek. A kétmagos klaszter viszont az elődökkel ellentétben már nem csak 2, hanem 2,2 GHz-en is képes üzemelni.

A memóriavezérlő nem változott, így az LPDDR4X szabványt támogatja maximum 1866 MHz-es órajel mellett, a kétcsatornás memóriabusz pedig 16-16 bites. Az ISP, vagyis a jelfeldogozó processzor szempontjából a Spectra 250L-re kell számítani, ami mellől nem hiányzik a Hexagon DSP 685-ös verziója sem. Az IGP tekintetében továbbra is az Adreno 612 kerül bevetésre, de ennek az órajele is nőtt, csak a pontos adatot a Qualcomm nem közölte.

Multimédiás szempontból sincs változás, a videokódoló a 4K-s 30 Hz-es videók mellett a 120 Hz-es frissítésű Full HD-s tartalmakkal birkózik meg a H.264 és a HEVC formátumok esetében, az integrált LTE modem verziója pedig x12-es, és ez 0,6 Gbps-os letöltési tempót is lehetővé teszi, persze csak megfelelő hálózat esetén.

A Qualcomm már szállítja a megrendelőknek a Snapdragon 678-as rendszerchipet, amit nem is lesz nehéz beépíteni, hiszen a meglévő dizájnokban már alkalmazva van a korábbi testvére. Ez lehet koncepció is, mivel így elérhető egy olyan alternatíva a gyártóknak, amivel a már kész platformdizájnjaikat egyszerűen át lehet helyezni egy olcsóbb okostelefonba, és ez a tervezést nagyon leegyszerűsíti, illetve a középkategória eleve egy viszonylag tág szegmens, tehát az egy helyben toporgó technológiai háttér ellenére is lehet találni még felvevőpiacot a fejlesztés számára.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés