Professzionális videokamerákkal jelentkezik a Canon

A Canon bejelentette, hogy új professzionális videokamerákkal bővíti kínálatát. Az XF300 és XF305 jelzéssel rendelkező termékek elsőként alkalmazzák a vállalat által bevezetett MPEG-2 Full HD (4:2:2) felvételi kodeket. A versenyzők 18-szoros zoommal rendelkező Canon L sorozatba tartozó HD videoobjektívet, 1/3 típusú 3CMOS érzékelőt és fejlett DIGIC DV III jelfeldolgozást használnak. Az objektívbe a kromatikus színhibák csökkentése érdekében nagyon kis szórású (Hi-UD) üveg került, mely ultra alacsony színszórással (UD), valamint ultra nagy törésmutatójú aszferikus (UA) és kétoldali aszferikus elemmel ötvöződik.

A készülékek a Full HD felbontású MPEG-2 videókat – az ipari szabványnak megfelelően – nyílt formátumú MXF (Material eXchange Format) fájlokban rögzítik. A mintavételi arány 4:2:2, ami az utómunkálatokhoz több rögzített színinformációt biztosít. A kodek a HDV és más 4:2:0 felvételi formátumok színfelbontásának kétszeresét kínálja, emellett a Canon által kifejlesztett nagysebességű adatkiolvasási technológia a redőnyhatást, más néven az elferdülést is minimalizálja.

Az új XF kamerák kompatibilisek az Adobe, az Apple, az Avid Technology és a Grass Valley legismertebb szerkesztő és feldolgozó szoftvercsomagjaival. A kamerák a videókat közvetlenül a behelyezett CompactFlash kártyára írják. Mindkét modell rendelkezik egy második kártyahellyel, így képesek a memóriakártyák felvétel közbeni átváltására, aminek hatására a folyamatos rögzítést, akkor sem kell megállítani, ha az egyik kártya megtelik. Az elkészült klipek természetesen visszanézhetők és kezelhetők a Canon PC-hez és Mac-hez készült XF programcsomagjával. A felhasználó tetszőlegesen mentheti a klipeket, szerkesztheti az MXF fájlokban tárolt metaadatokat.

Az új fejlesztésű képstabilizátorral felszerelt termékekben 1,55 millió képpontos elektronikus kereső is található 100%-os lefedéssel, továbbá egy nagyfelbontású, 4 hüvelykes LCD is helyet kapott a készülékeken, amely egyszerűen átállítható balra és jobbra a felvételi helyzetnek megfelelően. Mindkét XF modellben sokféle személyre szabási lehetőség található. A felhasználók 26 képparamétert konfigurálhatnak, több mint 50 egyedi, képre vonatkozó változó beállításával. Az XF kezelők 30 funkcióból egyet-egyet hozzárendelhetnek a 13 egyedileg beállítható gombhoz is, így a személyes felvételi szokásoknak, valamint a környezeti és a stílusbeli követelményeknek megfelelően optimalizálhatják a kamerát. A kívánt beállítások menthetők és egyik kameráról a másikra átvihetők egy SDHC kártya segítségével, ami különösen akkor nagy segítség, ha több kamera dolgozik együtt.

A hang felvétele mindkét modellen 16 bites lineáris PCM 48 kHz-es mintavétellel, ami professzionális és közvetítési tartalmakhoz szükséges minőséget biztosít. A beépített mikrofonból a kamerák sztereó hangot rögzítenek, de külső mikrofonok és más források jelét is fogadják a beépített XLR csatlakozón. Az XF305 további tulajdonsága, hogy rendelkezik HD-SDI kimenettel, GENLOCK bemenettel illetve Timecode ki- és bemenettel is. A Canon új professzionális kamerái júniustól lesznek elérhetőek az áruk 6800 és 8000 dollár lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Canon

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés