Pokoli nehéz helyzetbe hozza a Huawei-t az USA izmozása

A vállalat főbb partnerei minimálisra mérséklik az üzleti kapcsolatokat. Az is kérdés, hogy mit lép Kína.

Még az előző héten indultak meg olyan folyamatok az Egyesült Államokban, amelyek igen komoly döntések előkészítései voltak. Donald Trump, az ország elnöke, múlt szerdán elnöki rendeletet írt alá a telekommunikációs hálózatok védelméről, ami lehetővé teszi a nem kívánt szereplők USA-ból való kitiltását. Bár a cégeket a rendeletben nem nevezték meg, nyilvánvalóan a kínai Huawei és ZTE volt a kiszemelt.

A Huawei-t már egy ideje kisebb-nagyobb módokon szankcionálja több nyugati ország is, bizonyos esetekben az érintett cég egyes vezetői is őrizetbe kerültek kémkedés gyanújával. Az Egyesült Államokban vádemelésig jutott a kémkedés ügye, ami nagyrészt spekulációkra épült, ugyanis a vizsgálatok során azt sikerült kideríteni, hogy a Huawei készülékei a konkurenseknél ugyan lényegesen több biztonsági rést tartalmaznak, arra viszont nincs egyértelmű bizonyíték, hogy ezeket szándékosan hagyták a rendszerekben, lehetett pusztán hanyagság eredménye is. Az USA azonban a friss rendeletével a Huawei-t és a ZTE-t is nemzetbiztonsági kockázatnak minősíti, és erre valószínűleg az adhat jogalapot, hogy a kínai kiberbiztonsági törvénnyel a kínai kormány kötelezheti a vállalatait arra, hogy az általuk kezelt adatokat a rendelkezésükre bocsássák. Az egyes országok már magának a törvénynek a létezését is eléggé veszélyesnek minősíthetik, ami jelen esetben ellenintézkedést vont maga után az Egyesült Államok részéről.

A rendelet hatására a Google, az Intel, a Qualcomm, a Microsoft, a Broadcom, a Xilinx, az Infineon, a Micron és a Western Digital is minimálisra mérsékli a Huawei-jel fenntartott üzleti kapcsolatokat. Ez nagyrészt azt jelenti, hogy az aktuálisan piacon lévő eszközökre a terméktámogatást még fenntartják, de az új megrendelésekre vonatkozó szállításokat már felfüggesztik a kínai cég felé. Mindez jelentős hatással lesz a Huawei-re, hiszen az érintett vállalatok biztosítják az egyes hardverelemeket a termékeikhez, amelyeket így más forrásból kell pótolni, ez viszont pokolian nehezen kivitelezhető. A korábbi partnerek döntései majdnem a teljes termékportfóliót érintik, kiemelve az okostelefonokat és tableteket, de lényegesek a mobil PC-k, valamint a hálózati eszközök is. Ezeket ilyen formában nem csak nem tudják értékesíteni az Egyesült Államok piacán, hanem konkrétan le se tudják majd gyártani az alkatrészek hiányában.

A Huawei a hivatalos nyilatkozatában megerősítette, hogy a kereskedelmi forgalomban lévő, illetve a már értékesített ultramobil eszközeikre a Google továbbra is biztosít terméktámogatást, vagyis elérhető lesz a Google Play és a Google Play Protect. Ezt igazából a keresőóriás is megerősítette, a probléma majd ott kezdődik, amikor rendszerfrissítésekre kerül sor, a Google új Android verzióihoz ugyanis a Huawei már nem férhet hozzá. Ezt persze meg lehet kerülni, lévén a tervezhető saját Android változat, amelyhez biztosítható lenne egy saját áruház is, az egész csak pénz kérdése. Beszállítok, illetve licencek nélkül viszont a termékek gyártása a kritikus probléma, amit nem lesz könnyű megoldani, és ez válaszút elé állítja a kínai céget.

Az is nagy kérdés, hogy Kína mit lép az Egyesült Államok izmozására, mivel az borítékolható, hogy a fentiek nem maradnak válasz nélkül. Ráadásul tudni kell, hogy a Huawei számít a világ legnagyobb mobil távközlési berendezéseket biztosító gyártójának, és évente 10 milliárd dollárnál is többet költenek alkatrészbeszerzésre az USA vállalatainál. Ez például helyből kiesik a fenti cégeknek, de ha a Huawei nem képes a kritikus komponenseket beszerezni, akkor a többire sincs szükség, hiszen nem tudják legyártani a termékeket. Ez világszinten nagyjából 70 milliárd dolláros forgalomkiesés, vagyis az USA intézkedése gyakorlatilag az egész IT ipart érinti. Nem véletlen, hogy a tőzsdék nem reagálnak túl kedvezően a hírekre.

Azok is nagyon kellemetlen helyzetbe kerülnek, akik a Huawei technológiáira alapozták a infokommunikációs szektor fejlesztését. A szükséges hardverek beszerezhetősége jelenleg minimum kérdéses, vagyis más vállalatok megoldásai után kell nézni. Ez többek között Magyarországot is érinti, hiszen a kínai vállalat az egyik kiemelt stratégiai partnere a kormánynak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés