Három hónapnyi levegőt kapott a Huawei

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma némi türelmi időben részesítette az egészen kemény szankciókkal sújtott céget.

Még a hét elején került pokolian nehéz helyzetbe a Huawei, ugyanis USA nemzetbiztonsági kockázatnak minősítette egy rendelet által. Azóta megkezdődtek a felek közötti tárgyalások, és az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma úgy döntött, hogy adnak három hónapnyi haladékot az összes szankció életbe lépése előtt. Ez azt jelenti, hogy a Huawei a már forgalomban lévő eszközeihez továbbra is rendelhet olyan alkatrészeket, amelyeket az USA-ban bejegyzett cégek biztosítanak, de lényeges kikötés, hogy új hardvert ezekre már nem hozhatnak forgalomba.

Mindez azért fontos, mert az azonnali szankcionálás nemcsak számos vállalatot, hanem rengeteg ügyfelet is nagyon kellemetlen helyzetbe hozott volna, és ez alapvetően nem lehet cél, amit az Egyesült Államok is megértett. Három hónap alatt mindenkinek arra kell törekednie, hogy hogy a változásokra felkészüljön, így a bevezetésre kerülő szankciók nem hatnak majd teljesen váratlanul.

A türelmi idő alatt a Google is újra élesíti a Huawei Android licencét, de a három hónap lejártával jönnek majd az igazi kérdések, ugyanis onnantól válik problémává licenc megszűnése. Ráadásul hiába készül régóta a Huawei, Androidot váltó operációs rendszere, ez a legfrissebb beszámolók szerint messze van attól, hogy bevethető legyen, illetve elsődlegesen a kínai piacra lett tervezve, nem pedig a globális elérhetőségre.


(forrás: Reuters) [+]

A Reuters egyébként kiszámolta, hogy a szankcionálás nagyjából mennyire fog fájni az Egyesült Államoknak, a kínai gyártó beszállítóinak, illetve lényegében a világnak, amelyről a fenti kép ad felvilágosítást.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés