Egy év múlva érkezhetnek a PCI Express 5.0-s SSD-vel felszerelt notebookok

A Silicon Motion az SM2508-as vezérlővel oldahatja meg a fogyasztás égető kérdését.

A Silicon Motion nagyjából egy hónapja prezentálta a PCI Express 5.0-hoz tervezett SM2508-as vezérlőjét, amely nagy teljesítményt biztosítana kedvezőnek mondható fogyasztás mellett. A PCI Express 5.0-s SSD-knek utóbbi igencsak lényeges, mivel a jelenleg használatos Phison PS5026-E26-os kontroller nagyon sok energiát igényel a működéshez.

A Silicon Motion az ITHome riportjában arról is beszélt, hogy egy év múlva érkezhetnek az első, PCI Express 5.0-s SSD-vel felszerelt notebookok. Bár technikailag erre ma is lehetőség van, hiszen magát az interfészt az egyes újabb mobil platformok felkínálják, de annyira nagy az elérhető szélvészgyors SSD-k fogyasztása, hogy nem igazán vállalják be ezt a gyártók. És ez egy logikus döntés is, mivel 10-12 wattot nagyon nehéz elvezetni az adattárolóról egy olyan vékony dizájnkörnyezetben, mint amit a mobil masinák megkövetelnek.

Az SM2508 viszont 3,5 watton belül megoldaná a kérdést, és ez már egy vállalható szint, ami reálissá teheti a PCI Express 5.0-s SSD-ket a notebookokban.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés