Passzív hűtésű grafikus kártya az MSI-től

Talán még mindenki emlékszik azokra a régi szép időkre, mikor még a hűtést nem igénylő EGA grafikus kártyákon mindenféle hiba és lassulás nélkül tudtunk játszani olyan fantasztikus játékokkal, mint például a Digger. Később - még mindig hűtés nélkül - beköszöntött a VGA-korszak.

Nosztalgiázhatunk persze, de az idő nem áll meg - haladni kell a korral. A 3D-s időszak a ’90-es évek végére hozta, hogy a legtöbb gyártó passzív, s néha már aktív hűtést is tett a grafikus chipre. Ma, 2003-ban egyenesen ritkaságnak számít, ha egy jó teljesítményű grafikus kártya passzív hűtéssel rendelkezik. S ha picit a jövőbe tekintünk - és elhisszük a következő generációs GPU-k teljesítményfelvételéről szóló pletykákat -, akkor egy nagyon szomorú jövő bontakozik ki előttünk. 2004 végére a legnagyobb 3D teljesítényt nyújtó kártyák nagy többségének nVidia féle FlowFX szerű hűtésre lesz szüksége; így végképp búcsút mondhatnak a csendnek a játékok szerelmesei…

Tényleg ilyen borúsak a kilátások? Szerencsére egyre több jel utal arra, hogy ennek - köszönhetően a fejlődő heat-pipe és vízhűtéses megoldásoknak - nem kell feltétlenül így történnie! A Sapphire Technology ATI VPU-alapú kártyákat kínál passzív hűtéssel, a Gainward bemutatta vízhűtéses GeForce FX 5900 Ultráját, s azt is jól tudjuk, hogy a Zalman a legerősebb 3D gyorsítókhoz is kínál passzív hűtőket.

Ebbe a sorba áll most be az MSI is, ugyanis GeForce FX 5600 alapú grafikus kártyákat készít a saját fejesztésű, Aeronautical Cooling Technology névre keresztelt passzív hűtéssel. Sajnos, a kártyáról egyelőre nem szivárgott ki több információ, így az órajelezése, a várható ára, valamint megjelenési ideje is ismeretlen. Szerencsére egy képet azért sikerült beszerezni az újdonságról!


Forrás: www.tomshardware.com


Amennyiben az Aeronautical Cooling Technology bizonyítja hatékonyságát, elképzelhető, hogy később az MSI még nagyobb teljesítményű grafikus kártyáin is feltűnhet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés