Padlóra kerültek a memóriaárak

Augusztusban már beszámoltunk róla, hogy a memóriagyártók nehéz második félév elé néznek, és tulajdonképpen a helyzet most sem változott, sőt mondhatni tovább romlott a piac állapota. A szezonális trendek szerint az őszi időszakban általában az árak növelését lehet látni, de ez nem igazán akar megtörténni. Az OEM-gyártók nem éppen optimisták a negyedik negyedévet érintő eladások szempontjából, így a rendelések meglehetősen alacsonyak.

A DRAMeXchange adatai alapján a 2 gigabites DDR3-as memórialapka 1 dollár alatt rendelhető, ami már korábban is így volt, míg a 4 GB-os DDR3 modul előjegyzése 10,5 dollárba kerül (itt természetesen nem a kereskedelmi árazásra kell gondolni). A visszaesés minimális, de a gyártók számára komoly probléma, hiszen az alacsony árazás alacsony profitot, vagy esetlegesen veszteséget jelent, ami rövidtávon még nem gond, de hosszútávon már nagyon érezhető. A piac kilátásai azonban cseppet sem kecsegtetőek, így a túltermelés folytatódik, vagyis az árak növekedésére egyelőre nem lehet számítani. Ennek a felhasználók bizonyosan örülnek, hiszen, ha valamikor, akkor most van értelme memóriát vásárolni, de nem szabad elfelejteni, hogy a kisebb gyártók nem fogják sokáig húzni a gyűrődést, így áldozatokkal is lehet számolni, ami a versenyhelyzetre negatív hatással van.

A piac legnagyobb beszállítójának számító Samsung az aktuális helyzet legnagyobb nyertese, hiszen a vállalatnak van akkora tőkeállománya, hogy kihúzza a nehéz időket, és agresszív fejlesztési tempó mellett tovább növelhetik előnyüket a konkurensekkel szemben.

Az elemzők az alacsony árazás mellett azt várják, hogy az idei év negyedik negyedévében a 4 GB-os modulok eladásai felülmúlják a 2 GB-osokét.

Előzmények

Hirdetés